ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΖΙ
Η Κομισιόν «έσβησε» την παρέμβαση

Μόνο 6.232 τόνοι μπορούν φέτος να πάνε στην παρέμβαση, ενώ από του χρόνου η ποσότητα πέφτει στους 4.500 τόνους και στη μισή τιμή

Τις ολέθριες επιπτώσεις των αποφάσεων που πάρθηκαν πέρσι στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ αρχίζουν να πληρώνουν από φέτος κιόλας οι ρυζοπαραγωγοί. Με απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, εξαφανίζεται πλέον στην πράξη η παρέμβαση, που προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών. Παρέμβαση είναι ένας μηχανισμός όπου όταν οι τιμές αγοράς πέφτουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε παρεμβαίνει η ΕΕ κι αγοράζει τις ποσότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και στη συνέχεια τις εμπορεύεται η ίδια μέσω των μηχανισμών της. Ομως, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ ξεκίνησε μια πολιτική απαξίωσης και κατάργησης αυτής της διαδικασίας σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπου ήταν καθιερωμένη η παρέμβαση.

Ετσι, στο ρύζι μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή ένα πενιχρό «πλαφόν» στις ποσότητες που μπορούν να πάνε την παρέμβαση, ενώ μέχρι πέρσι δεν υπήρχε κανένα όριο. Συγκεκριμένα, για την τρέχουσα τετράμηνη περίοδο από 1/4 μέχρι 31/7, επιτρέπεται να πάνε στην παρέμβαση μόνο 6.232 τόνοι για την Ελλάδα. Για του χρόνου τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού θα μπορούν να πηγαίνουν στην παρέμβαση μόνο 4.500 τόνοι. Οσο για την τιμή παρέμβασης για φέτος είναι 101,53 δρχ./κιλό (30 λεπτά), ενώ από του χρόνου και μέχρι νεωτέρας η τιμή παρέμβασης στο ρύζι θα είναι μόλις 51,11 δρχ./κιλό (15 λεπτά).

Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, η παρέμβαση χωρίστηκε σε τρεις υποπεριόδους. Η πρώτη υποπερίοδος ξεκινά την 1η του Απρίλη και «χωράει» το μισό του πλαφόν παρέμβασης, δηλαδή 3.116 τόνοι. Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να γίνουν από 1 μέχρι 9 του Απρίλη. Η δεύτερη υποπερίοδος θα ξεκινάει από 1η του Μάη και αφορά στους υπόλοιπους 3.116 τόνους. Εδώ οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται από 10 έως 14 του Μάη. Η τρίτη υποπερίοδος, από Ιούνη και μετά, λέγεται κοινοτική υποπερίοδος κι εδώ θα «εξετάζεται» τι έχει μπει και τι περισσεύει σε κοινοτικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν ξανά αιτήσεις για παρέμβαση, σε ποσοστό που δε θα ξεπερνάει το 40% του κοινοτικού πλαφόν, το οποίο για φέτος είναι 100.000 τόνοι και για του χρόνου 75.000 τόνοι.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως η λειτουργία της παρέμβασης προσέφερε, όπως αναφέραμε, έστω και μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών καθώς επίσης συγκρατούσε τις τιμές σε υποφερτά επίπεδα. Από φέτος κιόλας και πιο πολύ από του χρόνου, οι ρυζοπαραγωγοί χάνουν ένα «βοήθημα» και μένουν στο έλεος των νόμων της «ελεύθερης αγοράς». Για παράδειγμα, πέρσι πήγαν στην παρέμβαση 35.000 τόνοι, έστω και αρκετούς μήνες μετά τη συγκομιδή της παραγωγής. Φέτος, όπως λέγεται, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον να πάνε στην παρέμβαση 12.000 τόνοι περίπου, αλλά επιτρέπονται πλέον μόνο 3.116 τόνοι για τον Απρίλη και άλλοι τόσοι για το Μάη και μετά ό,τι δεήσουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν και οι υπόλοιποι κοινοτικοί εταίροι... Και φέτος μπορεί η τιμή παρέμβασης να είναι 101,53 δρχ./κιλό, ενώ οι τιμές μέχρι τώρα στην Ελλάδα κυμαίνονται βασικά από 81 μέχρι 86 δρχ./κιλό. Του χρόνου, που η τιμή παρέμβασης γίνεται 51,11 δρχ., ποιον ρυζοπαραγωγό συμφέρει και εξυπηρετεί η παρέμβαση και ποιος έμπορος θα πιέζεται να δώσει καλύτερες τιμές;...

Αυτό που φαίνεται είναι πως η Κομισιόν με τα τελευταία πεπραγμένα της στο ρύζι επιδιώκει να ικανοποιήσει τα «αιτήματα» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, στο όνομα του ΠΟΕ, «δείχνει» ένα ακόμα χαρτί μείωσης της προστασίας της κοινοτικής παραγωγής... Οσο για τους ρυζοπαραγωγούς, το σίγουρο είναι ότι θα εξαναγκαστούν σε νέα μείωση του εισοδήματός τους και σε εγκατάλειψη της ρυζοκαλλιέργειας. Αν κι αυτό, ανεξαρτήτως τιμών και παρέμβασης, προβλέπεται ήδη από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και τον κανονισμό 1782/2003, όπου το νέο εθνικό στρεμματικό πλαφόν από 248.000 στρέμματα που ήταν, γίνεται 203.000 στρέμματα!

ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ - ΛΑΔΙ
Ανακοινώθηκε ελληνοϊσπανική συμμαχία...

Ελληνοϊσπανική συμμαχία με τον αποχωρώντα Ισπανό υπουργό Γεωργίας Κανιέντε, ενόψει της αναθεώρησης των καθεστώτων σε καπνό, βαμβάκι και λάδι, ανακοίνωσε χτες ο Σάββας Τσιτουρίδης, μετά από συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Οπως επισήμανε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης, υπήρξε συναντίληψη από τις δύο πλευρές εις ό,τι αφορά στη δυσμενή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι υπό συζήτηση προτάσεις για τα βασικά μεσογειακά προϊόντα»... Κι ακολούθως αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε ως διαπραγματευτικό πλαίσιο το τετράπτυχο της... συμφοράς που έχει ήδη ανακοινώσει ο Σ. Τσιτουρίδης, στην πεπατημένη του προκατόχου του Γ. Δρυ. Ο Σ. Τσιτουρίδης αντί να απορρίψει ως απαράδεκτες και καταστροφικές για την ελληνική αγροτική οικονομία τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, που έγιναν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, αναφέρει κι αυτός ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η «δημοσιονομική ουδετερότητα». Ζητάει με άλλα λόγια να πάρει η Ελλάδα τα λιγότερα ποσά που της έβγαλε η Κομισιόν και οι αγρότες να πάρουν ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις, αφού από τα κομμένα των ενισχύσεων, κόβονται κι άλλα από τους αγρότες, για να πάνε στον λεγόμενο πυλώνα Β΄ ή αλλιώς ανάπτυξη της υπαίθρου. Δηλαδή, για την ενίσχυση των επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο της δεδομένης υποτέλειας και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους αντιαγροτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των πολυεθνικών, δεν μπορούν επίσης να θεωρηθούν σοβαρές διαπραγματευτικές προτάσεις, παρά μόνο μικρές διαχειριστικές τροποποιήσεις, «αιτήματα» όπως: Να υπάρξει ευελιξία στα ποσοστά συνδεδεμένων και αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων, μεταβατικό καθεστώς για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων και διασφάλιση των όποιων ενισχύσεων μέχρι το 2013...

ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Κόλλησαν... οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

Δεν έφτασαν τα «τρίευρα» για να δοθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε όλους τους παγετόπληκτους πληγέντες αγρότες της Αργολίδας και της Κορινθίας.

Από τα τοπικά υποκαταστήματα της ΑΤΕ δόθηκαν τα τρία ευρώ προκαταβολή - αποζημίωση ανά δέντρο σε ένα μικρό αριθμό παγετόπληκτων εσπεριδοκαλλιεργητών και οι υπόλοιποι έμειναν στο περίμενε... Οπως γνωστοποιήθηκε στους παγετόπληκτους αγρότες, τα χρήματα που έβαλε ο ΕΛΓΑ στην ΑΤΕ, για την πληρωμή των προκαταβολών, τελείωσαν και δεν μπήκαν νέα εμβάσματα για να πληρωθούν και οι υπόλοιποι. Το όλο θέμα αποτελεί για τη νέα κυβέρνηση και το νέο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, άλλο ένα σοβαρό ζήτημα προς άμεση επίλυση. Και πρέπει τελικά να δοθεί μια πειστική εξήγηση από τους αρμοδίους για το πότε θα καταβληθούν σε όλους τους παγετόπληκτους αγρότες οι προκαταβολές των αποζημιώσεων, μια κι έρχεται και Πάσχα και κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί οι άνθρωποι!

ΕΛ.ΠΕ
Πολιτική εξυπηρέτησης του Λάτση

Και επισήμως πλέον, μετά από έγκριση του ΔΣ του Ομίλου ανέλαβε χτες ο Τ. Χριστοδούλου τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ). Παρά την αλλαγή προσώπου στη διεύθυνση, θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική, δηλαδή, η υπερσυγκέντρωση κερδών για το μεγαλομέτοχο του Ομίλου Σπ. Λάτση. Το στίγμα δόθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, ο οποίος από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης ανέφερε ότι η πολιτική επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα συνεχιστεί από ισχυρότερη θέση και η κερδοσκοπία κατά του ελληνικού λαού, που βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κάθε λίτρο πετρελαίου και βενζίνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές των υγρών καυσίμων σπάνε ρεκόρ ακρίβειας και διαμορφώνονται περί τα 81 - 82 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη για το νομό Αττικής. Οι τιμές στην επαρχία είναι αρκετά υψηλότερες. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στην εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου. Εχει αποδειχτεί όμως, ότι όσο ακριβότερο είναι το αργό τόσο περισσότερο κερδίζουν τα διυλιστήρια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ