ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών

Συνεχίζονται οι διώξεις κατά εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, μαθητών, όλων όσοι αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική συμμετέχοντας σε κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης εκδικάζεται η έφεση του Σωτήρη Κρίτσα, οικοδόμου - συνδικαλιστή, κατά της καταδίκης του σε φυλάκιση 8 μηνών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στα μαζικά συλλαλητήρια κατά του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον Ιούνη του 1998. Οι πέντε ΕΛΜΕ (Α' Β' Γ' Δ' Ε') Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Σ. Κρίτσα, σημειώνοντας ότι «καταδικάστηκε για "αντίσταση κατά της Αρχής", παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο κατέρρευσε στην ακροαματική διαδικασία». Υπενθυμίζουμε ότι ψηφίσματα συμπαράστασης για τη δίωξη του αγωνιστή είχαν βγάλει οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, Συνδικάτου Οικοδόμων κλπ.

Οπως υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση, «το μοναδικό "έγκλημα" του Σ. Κρίτσα ήταν ότι ως εργαζόμενος και συνδικαλιστής, ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό προσκλητήριο των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, κατά του διαγωνισμού - παρωδία του ΑΣΕΠ, που επέβαλαν οι χρεοκοπημένοι πλέον νόμοι Αρσένη. Αντί να είναι κατήγορος για τη βία των ανδρών των ΜΑΤ, τον άγριο ξυλοδαρμό του εκείνη την ημέρα, τα χημικά και τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν για να διαλύσουν την πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στο εξεταστικό κέντρο της Κ. Τούμπας, καταδικάστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες. Τέλος, οι ΕΛΜΕ-Θ ζητούν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης να κάνει δεκτή την έφεσή του και να σταματήσει η δίωξή του, όπως και οι άλλες διώξεις εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων εργαζόμενων.

Οι «Ράμπο» της Ελληνικής Αστυνομίας εισβάλλουν για ελέγχους και σε θρησκευτικούς χώρους των μεταναστών
Οι «Ράμπο» της Ελληνικής Αστυνομίας εισβάλλουν για ελέγχους και σε θρησκευτικούς χώρους των μεταναστών
Ελεγχοι ακόμα και σε χώρους λατρείας

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες μεταναστών, σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των αστυνομικών ελέγχων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με μουσουλμάνους που κατοικούν στα Πετράλωνα, οι αστυνομικοί πλέον έχουν επισκεφτεί ακόμα και χώρους που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Ο «Ρ» πήγε σε έναν τέτοιο χώρο, ο οποίος είναι διαμορφωμένος για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων της περιοχής. Οπως μας είπε ο ιμάμης, μόνο το τελευταίο δίμηνο, αστυνομικοί έχουν επισκεφτεί δύο φορές το χώρο, ρωτώντας τι ακριβώς κάνουν όσοι μαζεύονται εκεί, πόσοι συγκεντρώνονται κτλ. Μόλις την προηγούμενη μέρα, αστυνομικοί είχαν επισκεφτεί τον ίδιο στο κατάστημά του, ζητώντας ακόμα και τα προσωπικά του στοιχεία. Σε ερώτημα προς τους αστυνομικούς σχετικά με το λόγο των ελέγχων, η απάντηση ήταν η εξής: «Είμαστε υπεύθυνοι για να γνωρίζουμε».

Ο υπεύθυνος του χώρου εξήγησε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει πολλές ανησυχίες στο μουσουλμανικό πληθυσμό, ακόμα και φόβους επίθεσης ενάντια σε λατρευτικούς χώρους και στους ίδιους. Επίσης, καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτή της Μαδρίτης, σημειώνοντας πως «οι μουσουλμάνοι επιθυμούν την αλλαγή μέσω της ειρήνης, οι απλοί λαοί δε συμμετέχουν σε τέτοιες επιθέσεις», ενώ τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης η διασφάλιση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Το τμήμα εκπαιδευτικού προβληματισμού του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Διδασκαλία της πεζογραφίας - Η διδακτική προσέγγιση του διηγήματος» - (εφαρμογή στο διήγημα «Πικροδάφνη» από το βιβλίο της Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα»). Εισηγήτρια θα είναι η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, σχολική σύμβουλος. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου (Πατησίων και Τροίας 36).

Αλλαγές στο διαγωνισμό για τα σχολικά βιβλία

Αλλαγές στις διαδικασίες εκτύπωσης και έκδοσης σχολικών βιβλίων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη χώρα μας, ώστε να συμμορφωθεί με την οδηγία 92/50 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η επιτροπή σημειώνει ότι ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) συνεργάζεται με 80-90 περίπου σχετικές επιχειρήσεις, με έδρα την Αττική, στις οποίες αναθέτει κάθε χρόνο την έκδοση και την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων, χωρίς να προκηρύσσει διαγωνισμό, με κριτήριο το προσωπικό, τον εξοπλισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου έσπευσε χτες να απαντήσει ότι από το επόμενο σχολικό έτος η νέα διοίκηση του ΟΕΔΒ θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ. Εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα διαγωνισμών για τα σχολικά βιβλία και επέρριψε και πάλι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για «πρακτική αδιαφάνειας στις αναθέσεις που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση του (ΟΕΔΒ) υπό τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου». Ωστόσο, επικαλούμενη τα περιορισμένα χρονικά όρια, δήλωσε ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και φέτος.

Η χτεσινή αυτή εξέλιξη, η οποία ουσιαστικά αφορά τη ρύθμιση συνθηκών ανταγωνισμού, θεωρώντας το σχολικό βιβλίο αντικείμενο εμπορίου, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της παραγωγής, έκδοσης και διακίνησης των σχολικών εγχειριδίων. Και επιβεβαιώνει την ανάγκη να αποτελεί υπόθεση αποκλειστικά δημόσιου Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και όχι να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, με τις ανάλογες συνέπειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ