Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στο διαγωνισμό για τα σχολικά βιβλία

Αλλαγές στις διαδικασίες εκτύπωσης και έκδοσης σχολικών βιβλίων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη χώρα μας, ώστε να συμμορφωθεί με την οδηγία 92/50 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η επιτροπή σημειώνει ότι ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) συνεργάζεται με 80-90 περίπου σχετικές επιχειρήσεις, με έδρα την Αττική, στις οποίες αναθέτει κάθε χρόνο την έκδοση και την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων, χωρίς να προκηρύσσει διαγωνισμό, με κριτήριο το προσωπικό, τον εξοπλισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου έσπευσε χτες να απαντήσει ότι από το επόμενο σχολικό έτος η νέα διοίκηση του ΟΕΔΒ θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ. Εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα διαγωνισμών για τα σχολικά βιβλία και επέρριψε και πάλι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για «πρακτική αδιαφάνειας στις αναθέσεις που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση του (ΟΕΔΒ) υπό τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου». Ωστόσο, επικαλούμενη τα περιορισμένα χρονικά όρια, δήλωσε ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και φέτος.

Η χτεσινή αυτή εξέλιξη, η οποία ουσιαστικά αφορά τη ρύθμιση συνθηκών ανταγωνισμού, θεωρώντας το σχολικό βιβλίο αντικείμενο εμπορίου, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της παραγωγής, έκδοσης και διακίνησης των σχολικών εγχειριδίων. Και επιβεβαιώνει την ανάγκη να αποτελεί υπόθεση αποκλειστικά δημόσιου Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και όχι να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, με τις ανάλογες συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ