Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τη σωτηρία του Πασαλιμανιού

Την υπόθεση της σωτηρίας του Πασαλιμανιού που κινδυνεύει άμεσα από τους ιδιώτες, στους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε τη χρήση για σχεδόν μισόν αιώνα, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους οι κάτοικοι της Καστέλλας και της Φρεαττύδας. Ηδη συστάθηκε επιτροπή, που τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσει τα αγωνιστικά βήματα με κεντρικό σύνθημα: Κάτω τα χέρια από το Πασαλιμάνι». Η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε μετά από μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την πρωτοβουλία την οποία πήραν κάτοικοι της περιοχής.

Μετά από συζήτηση που πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εγκρίθηκε ψήφισμα, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι συντελούμενες αλλαγές με προοπτική την εμπορική εκμετάλλευση της μαρίνας στο Πασαλιμάνι, θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην περιοχή, όσο και στην πόλη του Πειραιά. Το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί κι άλλο από την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και του θορύβου. «Θεωρούμε ότι αποκόπτεται η παραδοσιακή σχέση της πόλης και των κατοίκων της με το Πασαλιμάνι και ανατρέπεται βίαια πολιτιστική παράδοση πολλών δεκαετιών», σημειώνεται στο ψήφισμα, ενώ εκφράζεται η υποστήριξη στην προσφυγή που έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι του Πειραιά.

Σαν πρώτο βήμα ζητείται η διακοπή των εργασιών ανάπλασης του μαρίνας και η ενημέρωση των κατοίκων για τα συνολικά σχέδια που υπάρχουν. Επίσης, ζητείται από τον Δήμο Πειραιά, τη Νομαρχία Πειραιά και την κυβέρνηση η ενεργός συμπαράσταση στις προσπάθειες που έχουν αρχίσει.

Η παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες για 45 χρόνια έγινε το Δεκέμβρη του 2002. Μεταξύ αυτών που προβλέπει η σύμβαση είναι η κατασκευή δεξαμενών καυσίμων ακριβώς δίπλα στα σπίτια. Η αύξηση της χωρητικότητας του χώρου ελλιμενισμού κατά 300 περίπου σκάφη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στην καταστροφή του ίδιου του χώρου, όσο και του Περιβάλλοντος. Την κατασκευή νέων προβλήτων συνολικού μήκους 900 μέτρων από συμπαγές μπετόν που θα κλείσει εντελώς το λιμάνι και θα αυξήσει την εκπεμπόμενη θερμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα έργα αυτά θα αλλοιωθεί κάθε υπόλοιπο της φυσικής βραχώδους ακτής, θα καταστραφούν πολλά σημεία στον ιστορικό περιμετρικό λιθόκτιστο τοίχο και θα εξαφανιστεί το ελάχιστο πράσινο που υπάρχει. Τέλος, θα αποκοπεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσά τους.


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ