Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Κλίμα «συναίνεσης» με τους σχολάρχες...

Σε κλίμα «συναίνεσης», σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, πραγματοποιήθηκαν χτες διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα εάν υπήρξε κάποια συμφωνία, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα των ανατιμήσεων στα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς προεξοφλείται από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και διά στόματος Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι εναντίον κάθε μορφής παρέμβασης στην «ελεύθερη αγορά». Χτες, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους σχολάρχες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «αιφνιδιασμοί» και έκανε λόγο για «θετικό κλίμα». Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης αξιώνουν την κατάργηση της πεπατημένης του πλαφόν που επιβάλλεται -τουλάχιστον τύποις - με νομοθετική ρύθμιση την τελευταία δεκαετία, καθιστούν εύλογες τις προβλέψεις για το πού πάει το πράγμα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παραμένει πιθανό το σενάριο επιβολής εκ νέου πλαφόν και για την επόμενη σχολική χρονιά στο βαθμό που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κρίνει ότι εάν και τυπικά επιτραπεί η ελεύθερη διαμόρφωση των διδάκτρων θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση στον πληθωρισμό.

Πάντως, οι σχολάρχες προσανατολίζονται ήδη σε αυξήσεις τουλάχιστον της τάξης του 6% - 8%. Στο μεταξύ, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκκρεμεί η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για τουλάχιστον δεκατρία εκπαιδευτήρια που παραβίασαν το φετινό πλαφόν του 4% επιβάλλοντας ανατιμήσεις στα δίδακτρα μέχρι 15%.

Την αντίθεσή της στην πλήρη απελευθέρωση της διαμόρφωσης των διδάκτρων εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η αποδέσμευση των διδάκτρων δεν αφορά μόνο τους 100.000 μαθητές των ιδιωτικών σχολείων αλλά και το σύνολο της μαθητικής κοινότητας των φροντιστηρίων προετοιμασίας και των ξένων γλωσσών». «Πάγια θέση της ΟΙΕΛΕ», υπογραμμίζεται, «είναι ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής τόσο των ιδιωτικών σχολείων όσο και των φροντιστηρίων από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ