Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Συνεχίζεται με την κατάθεση της Μ. Μπόση

Τις αντιφάσεις του κύριου μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του ΕΛΑ, Β. Ζήση, επισήμανε χτες ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας. Παράλληλα υπογράμμισε, απευθυνόμενος στο Τριμελές Εφετείο, ότι στην κατάθεσή του έχει διαλέξει επιλεκτικά κάποια πράγματα, ενώ τα «αρχεία» της ««Στάζι» τού δόθηκαν «κάτω από το τραπέζι». Πρόσθεσε δε ότι ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως τα «αρχεία» της «Στάζι» δεν αποτελούν στοιχεία.

Ακολούθησε η κατάθεση της διεθνολόγου Μαίρης Μπόση, η οποία την περίοδο 1994-1996 ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την τρομοκρατία που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Ελισ. Μουγάκου - Μπρίλλη, είπε ότι «ποτέ δε δόθηκαν σε εμάς τέτοια αρχεία», ενώ η γνωστή ως «έκθεση Παπαθεμελή» για την τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται από το επιστημονικό συμβούλιο. Τόνισε ότι παράλληλα με το επιστημονικό συμβούλιο λειτουργούσε ομάδα ειδικών καθηκόντων από αστυνομικούς. Η ίδια ζήτησε τα λεγόμενα αρχεία της «Στάζι», αλλά της απάντησαν πως δε θα καταλάβει τίποτα από αυτά.

Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η «Οργάνωση Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης», ΟΕΛΑ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά του Σαουδάραβα πρέσβη το 1993, δεν ήταν ελληνική οργάνωση και ανέφερε πως η άποψη των μελών του συμβουλίου ήταν να αναλυθεί διεξοδικά η υπόθεση των «αρχείων», ώστε αν υπάρξουν στοιχεία για Ελληνες, αυτοί να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ αν δεν προκύψει κάτι να «καθαρίσουν» τα ονόματα αυτά. Τέλος, αναφερόμενη στο φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, είπε ότι «η σύγκρουση των οργανώσεων ένοπλης βίας με το κράτος τελειώνει, όταν αυτό ενοχληθεί πολύ» και σημείωσε ότι στην Ελλάδα «αργήσαμε πολύ». Πρόσθεσε, δε, ότι στις αρχές «για τον ΕΛΑ υπήρχαν συγκεκριμένες υπόνοιες, είχε εντοπιστεί ο χώρος προέλευσης αυτών των ατόμων, που ήταν κάτω από το κάτοπτρο των αρχών».

Η κατάθεση της Μ. Μπόση συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ