ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Πολιτικός στόχος η «κοινωνική ειρήνη»

Το «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», έτσι όπως το οραματίζεται ο Γ. Παπανδρέου, έχει ξεκάθαρο στόχο να καταστήσει τα λαϊκά στρώματα συνένοχα στη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική, που θα ακολουθήσει και συγχρόνως να συνδράμει τα μέγιστα στην εξασφάλιση «κοινωνικής ειρήνης», ενόψει της συνέχισης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων.

Αυτές είναι οι πολιτικές επιδιώξεις του Γ. Παπανδρέου, έτσι όπως τις περιέγραψε κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας, με την οποία άνοιξαν οι διήμερες εργασίες της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού αρχικά στην ομιλία του υπεραμύνθηκε και εγκωμίασε «το τεράστιο έργο που πρόσφερε η παράταξη στον τόπο και το λαό στη διαδρομή τριάντα ετών», όπως ισχυρίστηκε για την πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια έκανε λόγο «για μια σύνοδο - αφετηρία για την πορεία στη νέα εποχή».

Σ' αυτήν την «πορεία», ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα ανανεώσει τους δεσμούς του με το μαζικό κίνημα, αντλώντας γνώση και δύναμη από τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας το «μαζικό κίνημα», επιχείρησε να αναδείξει ένα δήθεν «κοινωνικό» και «φιλολαϊκό» πρόσωπο για το κόμμα του, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έχει «όραμα την αναδιανομή των κοινωνικών πόρων»!

Μάλιστα, θέλοντας να ...πείσει, για το «νέο ιδεολογικό στίγμα» του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα επιδιώξει κοινωνικές συμμαχίες που θα ξεπερνούν τα στενά όρια του κόμματος», ενώ για μια ακόμα φορά και προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Αριστερά»...

Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου, προέβλεπε ότι η «δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου» θα επιτευχθεί μέσα από «ένα κοινωνικό Μάαστριχτ», το οποίο θα «αναδείξει την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης», όπως υποστήριξε και προφανώς πάνω σ' αυτό το διεκδικητικό πεδίο καλεί ο Γ. Παπανδρέου τα λαϊκά κινήματα να προχωρήσουν σε «κοινωνικές συμμαχίες» με το ΠΑΣΟΚ...

Για πολλοστή φορά, ο Γ. Παπανδρέου δεν απέφυγε να προχωρήσει σε μια δήθεν κριτική για το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας, όπως πάντα, στο απυρόβλητο τις πολιτικές επιλογές του κόμματος και να υποστηρίξει: «Τα λαϊκά στρώματα είδαν αποστασιοποιημένο το ΠΑΣΟΚ, παρόλο το έργο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας». Σ' αυτό το σημείο δεν απέφυγε και το λαϊκισμό, καλώντας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να πονέσουν με τον πόνο του λαού»...

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, τόνισε ότι αυτό θα στηριχτεί πάνω στη «Συμμετοχική Δημοκρατία», η οποία θα επιφέρει, όπως είπε, «συγκεκριμένες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος». Ανάμεσα σ' αυτές τις αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε, ουσιαστικά, την κατάργηση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γιατί η εξουσία να συγκεντρώνεται στην Κεντρική Επιτροπή και στις Νομαρχιακές Επιτροπές και να μη διαχέεται οριζόντια στην κοινωνία;».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, «η νέα εποχή δεν εξυπηρετείται από ένα κόμμα του κράτους, από ένα κόμμα αξιωματούχων ή ένα κόμμα αντιπολιτευτικού τύπου». Ανάμεσα στα άλλα, πρότεινε επίσης την «εκλογή των οργάνων από νέα Σώματα, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση, στο πρότυπο της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δε στήνει «νέες ομάδες», δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται» και πρόσθεσε ότι «έχει εμπιστοσύνη στα άξια στελέχη του κινήματος και στο έργο τους».

Το ...κοινωνικό «Μάαστριχτ»

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι ψηφοδέλτιο νίκης» και θα «οριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση».

Αξίζει να τονιστεί ότι σημειώνοντας τους στόχους των «Σοσιαλιστών» για την Ευρώπη του 2010, αναφέρθηκε στη σύναψη «ενός ευρωπαϊκού συμβολαίου», το οποίο θα ...εγγυάται «πλήρη απασχόληση και τη μείωση του ποσοστού της φτώχειας σε κάθε χώρα»...

Κίνηση στρατηγικής

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος προχώρησε σε μια στατιστική ανάλυση αριθμών για να εξηγήσει την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των «τροπολογιών», όπως και της αμφίπλευρης διεύρυνσης για την οποία ανέφερε: «Δεν υπερασπιστήκαμε την αμφίπλευρη διεύρυνση», παρόλο, όπως πρόσθεσε, που ήταν «μια κίνηση στρατηγικής για το μέλλον της παράταξης»!

Παλεύουμε για τους πολίτες!

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πήρε στη συνέχεια το λόγο και υποστήριξε: «Η κατάκτηση των εθνικών στόχων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν άσχετη με την καθημερινότητα του πολίτη» και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας στους πολίτες να είναι ότι εμείς παλεύουμε γι' αυτούς και τους εκφράζουμε, τότε θα νικήσουμε»...

Ακολούθησαν ομιλίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η ΚΕ και στη συνέχεια θα ψηφίσει για την προκήρυξη του συνεδρίου. Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αίσθηση προκάλεσαν οι απουσίες του Κ. Λαλιώτη αλλά και του Γ. Αρσένη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με όρους κινήματος η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη «Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)»

Motion Team

«Η λειτουργία του ευρώ και του Συμφώνου Σταθερότητας εντάσσεται κυριολεκτικά μέσα στην ανάγκη της διακρατικής συμφωνίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιθέσεις και αντιφάσεις του συστήματος, ρίχνοντας, όμως, στις πλάτες των εργαζομένων όλα τα βάρη. Επομένως, αυτά που παρουσιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι μια συμπτωματική παρέκκλιση, αλλά είναι μια εκδήλωση της αντιλαϊκότητας του συστήματος», σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπυκνώνοντας και την ουσία της παρέμβασης, που έκανε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, με τίτλο «Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)».

Επίσης, σημείωσε πως, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, δεν προδιαγράφεται συνολική ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατά τη γνώμη μας, είμαστε σε μια φάση, όπου μεγαλώνει η ευελιξία του Συμφώνου, ανάλογα με τη φάση που περνάει μια χώρα στον καπιταλιστικό κύκλο της κρίσης, στην ύφεση». Και κατέληξε, τονίζοντας πως «αν το Σύμφωνο Σταθερότητας χαλαρώσει για όλους και τροποποιηθεί ή και ανατραπεί, αυτό είναι καλό δεν είναι κακό, αρκεί αυτό να γίνει με όρους κινήματος».

Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, μίλησε και ο Γιώργος Κατηφόρης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε πως το ευρώ δημιουργήθηκε πάνω σε όρους περιοριστικούς της οικονομίας. Επίσης, είπε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα για την οικονομία της ΕΕ, η οποία, άλλωστε, δεν πήγε καλά.

Ακόμη μίλησαν ο Νίκος Βαρσακέλης αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης δημοσιογράφος - οικονομικός αναλυτής και η συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής ήταν ο Ιορδάνης Καϊσερλίδης οικονομολόγος - δημοσιογράφος. Από τις παρεμβάσεις όλων αναδείχτηκε πως το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη είναι χρήσιμο και σημαντικό, διότι και στοιχεία παραθέτει και κυρίως προκαλεί προβληματισμό, σε μια περίοδο - ενόψει ευρωεκλογών - που τα θέματα και οι επιλογές της ΕΕ πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.

ΔΗΚΚΙ
Αίνιγμα η συνεδρίαση της ΚΠΕ

«Λόγω αναστολής της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ, ματαιώνεται η σύγκλιση της ΚΠΕ του κινήματος, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 3 Απριλίου 2004». Αυτό αναφέρει με χτεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ για τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, 61 μέλη της ΚΠΕ, καλούν με προχτεσινή τους ανακοίνωση «τα μέλη της ΚΠΕ να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά», σήμερα στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» στη 1 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ