Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με όρους κινήματος η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη «Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)»

Motion Team

«Η λειτουργία του ευρώ και του Συμφώνου Σταθερότητας εντάσσεται κυριολεκτικά μέσα στην ανάγκη της διακρατικής συμφωνίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιθέσεις και αντιφάσεις του συστήματος, ρίχνοντας, όμως, στις πλάτες των εργαζομένων όλα τα βάρη. Επομένως, αυτά που παρουσιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι μια συμπτωματική παρέκκλιση, αλλά είναι μια εκδήλωση της αντιλαϊκότητας του συστήματος», σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπυκνώνοντας και την ουσία της παρέμβασης, που έκανε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, με τίτλο «Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)».

Επίσης, σημείωσε πως, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, δεν προδιαγράφεται συνολική ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατά τη γνώμη μας, είμαστε σε μια φάση, όπου μεγαλώνει η ευελιξία του Συμφώνου, ανάλογα με τη φάση που περνάει μια χώρα στον καπιταλιστικό κύκλο της κρίσης, στην ύφεση». Και κατέληξε, τονίζοντας πως «αν το Σύμφωνο Σταθερότητας χαλαρώσει για όλους και τροποποιηθεί ή και ανατραπεί, αυτό είναι καλό δεν είναι κακό, αρκεί αυτό να γίνει με όρους κινήματος».

Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, μίλησε και ο Γιώργος Κατηφόρης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε πως το ευρώ δημιουργήθηκε πάνω σε όρους περιοριστικούς της οικονομίας. Επίσης, είπε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα για την οικονομία της ΕΕ, η οποία, άλλωστε, δεν πήγε καλά.

Ακόμη μίλησαν ο Νίκος Βαρσακέλης αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης δημοσιογράφος - οικονομικός αναλυτής και η συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής ήταν ο Ιορδάνης Καϊσερλίδης οικονομολόγος - δημοσιογράφος. Από τις παρεμβάσεις όλων αναδείχτηκε πως το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη είναι χρήσιμο και σημαντικό, διότι και στοιχεία παραθέτει και κυρίως προκαλεί προβληματισμό, σε μια περίοδο - ενόψει ευρωεκλογών - που τα θέματα και οι επιλογές της ΕΕ πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ