ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το Κυπριακό «ενταφιάστηκε» πριν από αρκετά χρόνια και εδώ υπάρχουν ευθύνες όλων των κομμάτων στη Βουλή, ανάλογα με τη διάστασή τους (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, μικρότερη αντιπολίτευση), τόνισε χτες στην ομιλία της στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Σώματος από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η Αλ. Παπαρήγα απαντώντας στα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για «νηφαλιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά: «Νηφαλιότητα ναι, αλλά άλλο πράγμα να έχεις μια άδικη και επικίνδυνη λύση. Δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη μια άδικη λύση. Εμείς θέλουμε και δίκαιη και βιώσιμη λύση, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μέσα στις σημερινές συνθήκες».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και είπε ότι η θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί τον κατάλληλο χρόνο. Πρόσθεσε όμως ότι το «σχέδιο Ανάν» περιέχει «και θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές».

Εμμεση στήριξη στο «σχέδιο Ανάν» πρόσφερε με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στο σχέδιο υπάρχουν και «υπέρ και κατά».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προωθείται άδικη και επικίνδυνη λύση
  • Πώς είναι δυνατόν ένα κείμενο να μην υπογράφεται, να ασκείται κριτική και την άλλη μέρα να γίνεται συζήτηση περί της δυνατότητας να θεωρήσει κανείς αυτό το κείμενο ως βάση επίλυσης του Κυπριακού;
  • Η Λουκέρνη δεν έκρινε τα πράγματα, τα πράγματα έχουν κριθεί προ χρόνων

Για «άδικη και επικίνδυνη λύση» που προωθείται στο Κυπριακό έκανε λόγο χτες στην ομιλία της στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης, δίκαιης και σωστής λύσης.

Οπως τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα «αν και είναι αυτονόητο, θα κάνω αυτή τη δήλωση. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα σταθούμε στο πλευρό, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων, με τις δυνάμεις που έχουμε, θεωρώντας ότι αυτοί έχουν οπωσδήποτε το δικαίωμα να διαμορφώσουν στάση απέναντι στο "ναι" και στο "όχι" και θα το κάνουν. Ωστόσο, τη γνώμη μας θα την πούμε. Αλλωστε τη γνώμη μας, όπως και άλλα κόμματα, τη λέμε για πάρα πολλά ζητήματα, ακόμη και για χώρες και για περιοχές που είναι σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα και που οι εξελίξεις μπορεί να μην έχουν άμεσες αντιδράσεις».

Σχολιάζοντας συνολικότερα την κατάσταση, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «παίρνουμε υπόψη όχι μόνο όλη αυτή την ιστορία των δεσμών με την Κύπρο, αλλά και ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί σε μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και για αρκετές από τις ηγετικές δυνάμεις, ή σχεδόν όλες, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα, μια περιοχή που η φλόγα του πολέμου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι Κύπρος σημαίνει στρατηγικό νησί για τα σχέδια στη Μέση Ανατολή, τα οποία δεν έχουν εκπληρωθεί. Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να υποταχθούν οι λαοί και η Κύπρος είναι μια βάση ή λογίζεται βάση, αλλά εμείς δεν τη θεωρούμε έτσι. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα είναι μια χώρα που εμπλέκεται στο Κυπριακό, πέρα από τους ιστορικούς συναισθηματικούς λόγους, ως εγγυήτρια δύναμη. Επομένως, μια θετική ή αρνητική εξέλιξη θα έχει άμεση επίπτωση και στην Ελλάδα και στις σχέσεις της με την Τουρκία και στην περιοχή».

Η Αλέκα Παπαρήγα συνέχισε λέγοντας πως «δε θεωρούμε ότι είναι πρόωρο να πούμε τη γνώμη μας. Ακούω αυτές τις μέρες ότι πρέπει να μελετήσουμε πολύ βαθιά το κείμενο, το τελικό "σχέδιο Ανάν", προκειμένου να διαμορφώσουμε γνώμη. Αν είχαμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία, σαφώς δε θα χάναμε τίποτα να περιμένουμε και 5 και 10 μέρες και μάλιστα να επικρίνουμε τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μέχρι την 1η του Μάη. Ομως, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το καινούριο και από μια άποψη η Λουκέρνη δεν ήταν τίποτα το καινούριο. Ηταν μια διαδικασία, η οποία στον ένα ή στον άλλο βαθμό επισφράγισε αυτό που εδώ και πολλά χρόνια γίνεται επίσημα και ανεπίσημα, αλλά έπρεπε να διαμορφωθεί μια διαδικασία, για να κλείσει όπως πάει να κλείσει το Κυπριακό. Εμείς θεωρούμε θετικό ότι αυτή η διαδικασία και όχι η διαπραγμάτευση, η οποία ακολουθήθηκε στη Λουκέρνη, τουλάχιστον δεν έληξε με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και των κυπριακών κομμάτων. Αυτό κρατάμε σαν κύριο. Από κει και πέρα, δεν έχουμε εικόνα, ούτε έχει ίσως και τόσο μεγάλη σημασία, αν ακολουθήθηκε η μια ή η άλλη τακτική. Δεν ήταν θέμα μιας εξυπνάδας ή μιας εξυπνακίστικης τακτικής ή λεονταρισμών η Λουκέρνη. Και, βέβαια, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένα κείμενο να μην υπογράφεται, να ασκείται κριτική και την άλλη μέρα να γίνεται συζήτηση, περί νηφαλιότητας και περί της δυνατότητας να θεωρήσει κανείς αυτό το κείμενο ως βάση επίλυσης του Κυπριακού».

«Αγρια εκβιαστικά διλήμματα»

Για συνθήκες εκβιασμού μίλησε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση για το Κυπριακό. Οπως είπε, «γίνονται συστάσεις για προσεκτικές τοποθετήσεις, για όχι μεγάλα λόγια, για όχι οξύτητες, για νηφαλιότητα. Εντάξει, το καταλαβαίνουμε και αυτό, δεν είναι εντελώς έξω από τα πράγματα και αυτή η τοποθέτηση, την ίδια ώρα όμως, χωρίς καμία νηφαλιότητα, πετάγονται στα μούτρα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άγρια εκβιαστικά διλήμματα. Δηλαδή τα κόμματα, οι πολιτικοί φορείς να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε χαμηλούς τόνους. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τους χαμηλούς τόνους, αλλά σημασία έχει ποιο είναι το περιεχόμενο μιας πολιτικής τοποθέτησης και όχι τα μεγάλα λόγια.

Την ίδια ώρα λοιπόν που λέμε ψυχραιμία, σύνεση, περίσκεψη, οι Κύπριοι ακούνε τα πάντα: ΄Η ναι στο σχέδιο Ανάν, ή χάος και καταστροφή, πόλεμος και απομόνωση. Τέλος έρχονται και τα δολάρια, οι λίρες, τα ευρώ. Αυτά δεν τα λένε οι Κύπριοι, εδώ στην Ελλάδα λέγονται. Η Κύπρος έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 18.000, οι άλλοι έχουν 2.000, θα τους πνίξουμε με το χρήμα. Από την άλλη μεριά η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Αμερικανοί λένε θα σας πνίξουμε και εμείς με το χρήμα για να τα βγάλετε πέρα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτές είναι οι συνετές και χαμηλών τόνων τοποθετήσεις; Είναι εκβιασμός. Ας αποφασίσουν οι άνθρωποι όπως καταλαβαίνουν. Δεν πρόκειται να βγούμε αφ' υψηλού, τουλάχιστον εμείς, να τους κάνουμε κριτική, αλλά τη γνώμη μας θα την πούμε.

Η Λουκέρνη, λοιπόν, δεν έκρινε τα πράγματα, τα πράγματα έχουν κριθεί προ χρόνων και απ' αυτή την άποψη δε θα δεχτώ ούτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι εν πάση περιπτώσει βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, διότι και ως αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί κανείς να παρέμβει σε αυτά που θεωρεί κακώς τετελεσμένα. Ούτε μπορώ να δεχτώ την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επί ΠΑΣΟΚ το Κυπριακό έφθασε στο παρά πέντε της λύσης, αλλά μεσολάβησε η Λουκέρνη που μπορεί κάτι να στράβωσε εκεί. Δεν είναι σωστό αυτό».

«Κράτος υπό κηδεμονία»

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στο ίδιο το «σχέδιο Ανάν». Σημείωσε ότι «μιλήσαμε και επί της ουσίας. Μελετήσαμε το "σχέδιο Ανάν", το έχουμε κάνει. Τώρα θα μου πείτε, βεβαίως, ένα τεράστιο κείμενο χιλιάδων σελίδων δεν μπορείς να το μελετήσεις ενδελεχώς. Εμείς, όμως, ξεκινάμε από το πρώτο σχέδιο μέχρι τώρα, σε ένα ζήτημα που, αν θέλετε, έχει διεθνή σημασία: Τι κράτος είναι αυτό που δημιουργείται; Τέτοιο κράτος δεν υπάρχει στη σύγχρονη ιστορία και θα πω και γενικότερα στην ιστορία των εθνικών κρατών, αλλά ας μιλήσω για τη σύγχρονη ιστορία, ένα κράτος υπό διαιτησία, υπό κηδεμονία, με Ανώτατο Δικαστήριο, με δύο συστατικά μέρη κρατικής κυριαρχίας, με σημαντικές δυνατότητες, εν πάση περιπτώσει, να παρεμποδίζουν τη λειτουργία ενός ενιαίου κράτους. Ομοσπονδιακή βάση δεν είναι. Η ομοσπονδία είναι στη βάση της πλειοψηφίας. Συνομόσπονδο κράτος είναι; Τι είναι; Είναι χωρίς δικά του όργανα και μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο υπάρχουν και μη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλαδή ξένοι. Αρα είναι και υπό κηδεμονία.

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές πλευρές, οι εσωτερικές "πτυχές" του ζητήματος. Εμείς, αν θέλετε, σαν κόμμα ποτέ δεν μπήκαμε σε αυστηρές λεπτομέρειες σ' αυτά τα θέματα, στα θέματα των περιουσιών. Από τη μία ακούσαμε τις θέσεις των κυπριακών κομμάτων. Εκείνοι ζουν τα πράγματα, ξέρουν καλύτερα πώς μπορεί αυτά τα πράγματα να λειτουργήσουν. Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο ότι το "σχέδιο Ανάν" ασχολείται λεπτομερειακά μ' αυτά γιατί θέλει να κατοχυρώσει αυτό το "νόθο" κράτος».

Υπάρχουν ευθύνες...

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στη στάση των πολιτικών κομμάτων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «το Κυπριακό "ενταφιάστηκε" πριν από αρκετά χρόνια κι εδώ, κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν ευθύνες όλων των κομμάτων στη Βουλή ανάλογα με τη διάστασή τους (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, μικρότερη αντιπολίτευση), διότι δεν μπορεί να κρύβουμε κάτι κατ' αρχήν από τον ελληνικό λαό. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να ενημερώσουμε για το Κυπριακό και να κρύβουμε από τον ελληνικό λαό πώς πάει το Κυπριακό. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περίοδοι όπου όταν είσαι στην κυβέρνηση - εγώ θα το δεχτώ αυτό και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - δεν μπορείς να είσαι στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και να μιλάς συνέχεια. Μπορεί να υπάρχει και περίοδος μη διαφάνειας σε ένα ζήτημα, αν δεν είσαι βέβαιος πού θα πάει και αν μία δημόσια τοποθέτηση μπορεί να δυσκολέψει μία διαπραγματευτική σου ικανότητα. Γι' αυτό και εμείς πολλές φορές όταν ακούμε για διαφάνεια, ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποια όρια σ' αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε υπέρ στο ότι ό,τι σκεφτόμαστε να βγαίνουμε και να το λέμε. Πρέπει να παρεμβαίνει και η λογική. Ομως εδώ τα ξέρουν οι πάντες. Προχωρούν με ανοιχτές διαδικασίες, με επίσημα ντοκουμέντα και ο ελληνικός λαός μόνο περίμενε πότε θα γίνει η ένταξη της Κύπρου ώστε διά μαγείας να λυθεί το ζήτημα. Το ίδιο περίμενε και ο κυπριακός λαός και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Θα μου πείτε, αν ήταν ενημερωμένος πλήρως ο ελληνικός λαός θα είχε παρεμποδίσει αυτή την εξέλιξη; Θα υπήρχε αντίσταση στην Ελλάδα και πίεση απέναντι στις κυβερνήσεις».

Κλείνοντας την παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμείς πολλές φορές προκαλέσαμε τα κόμματα να πάρουν θέση για το Κυπριακό, όχι αν θέλουμε βιώσιμη, δίκαιη και σωστή λύση. Αυτά είναι ένα κλισέ. Αλλά πού, ακριβώς, πάει το πράγμα.

Αυτή είναι η θέση μας. Νηφαλιότητα ναι, αλλά άλλο πράγμα να έχεις μια άδικη και επικίνδυνη λύση. Δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη μια άδικη λύση. Εμείς θέλουμε και δίκαιη και βιώσιμη λύση, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μέσα στις σημερινές συνθήκες».

Η ενταξιακή διαδικασία οδηγούσε στην ευρωδιχοτόμηση

Απάντηση στα επιχειρήματα περί επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «εδώ και χρόνια μας καθησυχάζετε με το εξής, ότι εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν έχει τρωτά αυτό το σχέδιο, θα αντιμετωπιστούν αυτά μέσα από την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, όπως είπατε. Αποδείχτηκε ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν το κατοχύρωσε. Ηταν μια εκβιαστική ενταξιακή διαδικασία που οδηγούσε, παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την ευρωδιχοτόμηση.

Τώρα εφευρέθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη συνέχεια εφευρέθηκαν οι παρεκκλίσεις κάποιων χρόνων. Μάλιστα φθάσαμε στο σημείο ο κ. Πρόντι - για να δει κανείς με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα - να πει ότι βεβαίως μπορεί να λειτουργήσουν κάποιες παρεκκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχει προηγούμενο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έφερε σαν παράδειγμα τις παρεκκλίσεις για το αν τα αποδημητικά πουλιά θα πετάνε πάνω από τη Μάλτα. Δηλαδή, το Κυπριακό έχει σχέση με το πού θα πετάνε τα αποδημητικά πουλιά και με το από πού θα κολυμπάνε τα ψάρια! Είναι το ίδιο πράγμα; Πώς, λοιπόν, εμείς ως κόμμα να συναινέσουμε έστω σε μία αρνητική πορεία και να ψάξουμε να βρούμε ασφαλιστικές δικλίδες - σε μία περίοδο που το Μεσανατολικό οξύνεται - για να υπάρχει μία ομαλότερη εξέλιξη; Μας ενδιαφέρει κι εμάς όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ελληνικό λαό και για τον τουρκικό. Δεν είμαστε υπέρ του να δημιουργηθούν πολλαπλές εστίες ανάφλεξης, δεν πρόκειται να χαρούμε γι' αυτό. Οι λαοί θα πληρώσουν.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι βάση για λύση. Βεβαίως θα ήταν προϊόν συμβιβασμού. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, μιλάμε για μία "ζούγκλα" των διεθνών σχέσεων. Πείτε μου ποιον να εμπιστευτούμε; Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αυτό που άφησε ελεύθερο είναι να κινούνται τα κεφάλαια στην Κύπρο; Εκεί, βλέπετε, δεν υπάρχει πρόβλημα, τα κεφάλαια θα κινούνται ελεύθερα. Οι άνθρωποι δε θα μπορούν να κινούνται. Εδώ ολόκληρος Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει "δεύτερο χέρι" των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει παρακαμφθεί και μπορεί ο κ. Πρόντι και ο κάθε κ. Πρόντι να μας καθησυχάσει με το "βρε παιδιά, μην κάνετε έτσι, κάτι μπορεί να γίνει";».

Ενταφιασμός του Κυπριακού

Οι καθοριστικές αποφάσεις των «8» και της Συνόδου του Ελσίνκι

Τις καθοριστικές, για την εξέλιξη του Κυπριακού, αποφάσεις των «8» και της Συνόδου του Ελσίνκι υπενθύμισε η Αλέκα Παπαρήγα. Οπως ανέφερε, «εμείς σήμερα (σ.σ. χτες) έχουμε δημοσιοποιήσει τοποθέτησή μας, ως Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής και αναφέρουμε για λόγους συντομίας, δυο χαρακτηριστικές διαδικασίες, γεγονότα τα οποία αποδιεθνοποίησαν το Κυπριακό στην ουσία του και το έβγαλαν από το πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τότε στην Ελλάδα, από τα κόμματα που είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο, δεν ακούστηκε καμιά επικριτική φωνή με τους τόνους που χρειάζονταν και όταν κανείς μπορούσε εκείνη τη στιγμή να μιλάει πάρα πολύ ηχηρά και να μη σκέπτεται ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποια πλέγματα, ή ενδεχομένως παρεμβάσεις στον κυπριακό λαό.

Αναφερόμαστε στην περίοδο του 1999 όπου προηγήθηκε η σύνοδος των οκτώ ισχυρότερων - όπως λέγεται - αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης - για μας είναι ένα ιμπεριαλιστικό κλαμπ - όπου εκεί, ενώ ασχολούνταν με μια σειρά παγκόσμιων θεμάτων και κυρίως για οικονομικά ζητήματα, πήραν την απόφαση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα δυο μερών, εξήραν το ρόλο της Τουρκίας γενικότερα στις εξελίξεις και διαμόρφωσαν το πλαίσιο για το "σχέδιο Ανάν" το οποίο, στην ουσία, δεν κατοχυρώνει ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα.

Τέλος, το αποκορύφωμα - γιατί θα μου πείτε ότι αυτό είναι μια άτυπη σύνοδος, δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο - έρχεται η σύνοδος του Ελσίνκι τον Δεκέμβρη του 1999, όπου δρομολογεί αυτές τις εξελίξεις, το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις. Εμείς τότε μάλιστα - αν θυμάμαι καλά - είχαμε υιοθετήσει και έναν όρο ότι το Ελσίνκι ενταφιάζει το Κυπριακό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ