ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανακάλυψαν «σοσιαλισμό» και λαό ενόψει ευρωεκλογών

Σε μια γενικόλογη κριτική, που άφηνε όμως στο απυρόβλητο τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και που συνεχίζει να πρεσβεύει σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλώθηκαν για δυο ολόκληρες μέρες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου τόσο στην πρώτη του ομιλία, την Παρασκευή, όσο και στη δευτερολογία του, το Σάββατο, μπροστά στα μέλη του εθνικού συμβουλίου, εγκωμίασε το «τεράστιο έργο» των κυβερνήσεων του κόμματός του. Χωρίς να αναθεωρήσει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι όραμά του στη «νέα εποχή είναι η αναδιανομή των κοινωνικών πόρων»!

Μάλιστα, το Σάββατο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει «μια νέα ισχυρή ταυτότητα, προοδευτική, σοσιαλιστική, σύγχρονη και δημοκρατική»... Την ίδια στιγμή, βέβαια, που μιλούσε για ...σοσιαλισμό υπεραμύνθηκε της νεοφιλελεύθερης διεύρυνσης, στην οποία προχώρησε προεκλογικά, αναφέροντας: «Η διεύρυνση θα μας δώσει μια δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε το διάλογο και σε άλλες απόψεις».

Τη συγκεκριμένη άποψη έσπευσε να υιοθετήσει και ο πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε τον πολιτικό φιλελευθερισμό στη συντηρητική παράταξη. Η σοσιαλδημοκρατική παράδοση πρέπει να παντρευτεί με τον πολιτικό φιλελευθερισμό».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του εθνικού συμβουλίου τα μέλη του προχώρησαν σε ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα και μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έλυσε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Πολλοί ήταν αυτοί που απέδωσαν την ήττα στη «διεύρυνση» και άλλοι στην «τροπολογία Πάχτα». Επιμελώς, όμως, όλοι απέφυγαν να ασκήσουν ουσιαστική κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, στη δευτερολογία του, προχωρώντας στην περιβόητη «αυτοκριτική», επέρριψε ...ευθύνες στη «μακρόχρονη κυβερνητική θητεία» του ΠΑΣΟΚ, στις «εσωτερικές συγκρούσεις», «στο κυνήγι των καρεκλών», γεγονότα τα οποία, όπως είπε, οδήγησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη «μη επαφή με τον πολίτη». Ακόμα όμως και αυτή η δήθεν κριτική από τον Γ. Παπανδρέου έγινε για να «πείσει» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει ν' αλλάξουν «για να είμαστε νικηφόροι»...

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου του εθνικού συμβουλίου τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε «συστράτευση» ενόψει των ευρωεκλογών και συγχρόνως ανέφερε ότι «η διαδικασία των εκλογών συμπίπτει κατά ένα μέρος με την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου», ζήτησε δε την αξιοποίηση αυτής της περιόδου προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, το ΠΑΣΟΚ «να επανασυνδεθεί με το λαϊκό κίνημα, με τους πολίτες, σε αυτή τη διαδικασία».

Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τις «οργανωτικές αλλαγές» που, όπως είπε, «απαιτούνται», έσπευσε να ...θυμηθεί τα λαϊκά κινήματα και τους πολίτες, για ευνόητους βέβαια ψηφοθηρικούς σκοπούς...

Αντιδράσεις για τη σύλληψη του Σινάν Μποζκούρτ

Διευρύνονται οι αντιδράσεις για την άδικη σύλληψη και την πιθανή έκδοση του Τούρκου Σινάν Μποζκούρτ, στη Γερμανία, ως τρομοκράτη. Ειδικά, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και των προσχημάτων που βρίσκουν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να δημιουργούν τρομοκράτες, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το «Συντονιστικό Φορέων και Οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Σινάν Μποζκούρτ», που αριθμεί περίπου 40 φορείς και μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967 - 1974, τη Δημοκρατική Συσπείρωση, την ΕΕΔΔΑ, την ΟΓΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κ.ά., διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες, η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», μαζί με πλήθος φορέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, 5μελής αντιπροσωπεία από την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων και δικηγόρους, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Παναγιώτη Πανούρη. Ο τελευταίος τούς επισήμανε πως ήταν άσχημη η εικόνα του Σινάν με αλεξίσφαιρο γιλέκο και είπε πως δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί στη Γερμανία, αφού μπορεί εκεί η οργάνωση να είναι παράνομη, αλλά στην Ελλάδα είναι νόμιμη.

Τέλος, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με δελτίο Τύπου, καταδικάζει τη σύλληψη του Σινάν, απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και την απόρριψη του αιτήματος των γερμανικών αρχών για την έκδοσή του.

Νέες συλλήψεις στην Τουρκία

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι που συνελήφθησαν ως «ύποπτοι» για συμμετοχή ή σχέσεις (!) με την εκτός νόμου οργάνωση της τουρκικής αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP-C) οδηγήθηκαν χτες σε Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, για να πάρουν ημερομηνία δίκης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Ζαμάν. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ένας δικηγόρος, ο Μπεχίτζ Ασκί.

Στο μεταξύ, τα πρακτορεία Ανατολή, Γαλλικό και Ρόιτερς έκαναν λόγο χτες και για «νέες» συλλήψεις τουλάχιστον 8 «ατόμων» σε επιχειρήσεις σε τρεις τουρκικές πόλεις, στην Κωνσταντινούπολη, στην Προύσσα και στη Σμύρνη. Αν πράγματι πρόκειται για νέες συλλήψεις, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί διεθνώς, στην Τουρκία και πέντε χώρες της ΕΕ, ανεβαίνει σε τουλάχιστον 71.

Σε μια ακόμη χτεσινή εξέλιξη, η ΕΕ διατήρησε στις «τρομολίστες» της το κουρδικό ΡΚΚ, το KADEK και KONGRA - GEL.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
Αποφάσισαν να συνεχίσουν

Τη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ και τη συμμετοχή του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αποφάσισαν 67 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος σε συνεδρίαση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή 69 μελών από τα 120 της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ πραγματοποιήθηκε τελικά η 11η Σύνοδος, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε με ψήφους 67 υπέρ και 2 κατά να συνεχιστεί η λειτουργία του ΔΗΚΚΙ, παρά την απόφαση αναστολής που είχε λάβει ο Δ. Τσοβόλας και άλλα τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Στη διάρκεια της συνόδου αποφασίστηκε να οριστεί τετραμελή προσωρινή διοικούσα επιτροπή μέχρι τις 25 Απρίλη, μέρα κατά την οποία θα υπάρξει νέα σύνοδος της ΚΠΕ, οπότε και θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία. Τη διοικούσα επιτροπή απαρτίζουν ο Ηλ. Νικολόπουλος, ο Π. Μαντάς, ο Ν. Μαρκάκης και ο Ν. Σαραντόπουλος, όλοι τους μέλη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ που είχαν διαφωνήσει με την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ.

Επίσης αποφασίστηκε η προκήρυξη συνεδρίου για το Σεπτέμβρη του 2004 και εκδόθηκε ψήφισμα κατά του «σχεδίου Ανάν».

Αντιδημοκρατική εμμονή τούς καταλογίζει ο Τσοβόλας

Την ίδια στιγμή με συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι η απόφασή του για αναστολή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ «ήταν πράξη ιδιαίτερης δημοκρατικής ευαισθησίας, πολιτικού ήθους και συνέπειας σε μια μακροχρόνια πολιτική πορεία και λειτουργία του ΔΗΚΚΙ».

Ο Δ. Τσοβόλας στην ίδια συνέντευξη και απευθυνόμενος στα στελέχη του ΔΗΚΚΙ που θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας, είπε: «Η επιμονή σε κάτι που απέρριψε με την ψήφο του επί δυο συνεχείς φορές η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποκαλύπτει άλλου είδους προθέσεις και λειτουργίες, που δε συνάδουν προς τις καταστατικές πολιτικές αξίες, αρχές και την ιδεολογία του ΔΗΚΚΙ». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πέραν τούτου αποτελεί και αντιδημοκρατική εμμονή».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνουν για τις επόμενες μέρες οι ΚΟ του ΚΚΕ. Ανάμεσα σ' αυτές και οι παρακάτω:

Στην Αθήνα

-- Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στη Ραφήνα θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Νίκο Στεφανίδη, νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα, την Τετάρτη 7 Απρίλη ώρα 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Στρατάρχη Καραϊσκάκη και Σκύρου). Θα μιλήσει η Λύδια Μίλερ, υπεύθυνη για την Ελλάδα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών.

Στον Πειραιά

-- Σήμερα, Τρίτη, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου, ξεκινώντας στις 6 π.μ. από το γκαράζ του Δήμου.

Στα Χανιά

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια - Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην περιοχή μας», οργανώνει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, σήμερα, Τρίτη 6 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΒΕΧ, στα Χανιά. Ομιλητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων.

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του 902:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ»,ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για το συγκοινωνιακό και την οδική ασφάλεια.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ