ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πάνω από 10 ευρώ η τιμή του κατσικιού

Χάρη στην «ισχυρή οικονομία», στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους κρεοπωλεία που διαφημίζουν ότι πουλάνε αρνιά και κατσίκια ...με άτοκες δόσεις!

Eurokinissi

Στα ύψη «σκαρφάλωσε» η τιμή του ντόπιου κατσικιού χτες Μ. Δευτέρα, ξεπερνώντας ακόμα και τα 10,50 ευρώ το κιλό, και χωρίς ακόμα η αγορά να έχει «ζεσταθεί» στους ρυθμούς του Πάσχα. Από τη μια μεριά, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν έχει εισπράξει το δώρο της περιόδου και από την άλλη, οι περισσότερες οικογένειες πραγματοποιούν τις αγορές των απαραίτητων -κυρίως των ειδών διατροφής- προς το τέλος της βδομάδας, ελπίζοντας και σε κάποια πτώση των τιμών την τελευταία στιγμή. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά σε σχέση με τα λαϊκά εισοδήματα και του πώς «αφουγκράζονται» οι έμποροι αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό κάνουν την εμφάνισή τους έστω και λιγοστά ακόμα κρεοπωλεία -τουλάχιστον στη Βαρβάκειο - που διαφημίζουν ότι πουλάνε αρνιά και κατσίκια με... άτοκες δόσεις! Και μπορεί στο πρώτο άκουσμά της η είδηση να φαίνεται αστεία, ωστόσο είναι εξωφρενική, αν σκεφτεί κανείς ότι καταδεικνύει - με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο - τις οξυμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν ακόμα και στην αγορά των απαραίτητων ειδών διατροφής.

Η τιμή του κατσικιού, χτες, στη Βαρβάκειο αγορά έφτασε τα 10,60 ευρώ το κιλό, ενώ του αρνιού στα 9,20 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του εγχώριου αρνιού ξεπερνάει τα 10 ευρώ το κιλό και κατσικιού γάλακτος τα 11 ευρώ, ενώ οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι στο βαθμό που η ζήτηση αυξηθεί, ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες, η τιμή του κατσικιού να ξεπεράσει και τα 12 ευρώ το κιλό. Στην κεντρική αγορά του Ρέντη, δηλαδή στη χονδρική, η τιμή του ντόπιου κατσικιού διαμορφώθηκε χτες μέχρι 8 ευρώ το κιλό και του αρνιού στα 6 - 6,8 ευρώ το κιλό. Επίσης, χτες Μ. Δευτέρα διακινήθηκαν 34 τόνοι ντόπια κατσίκια, 102 τόνοι ντόπια αρνιά, και 38,8 τόνοι αρνιά εισαγωγής από Βουλγαρία και Σκόπια.

Τα οπωροκηπευτικά

Σε επίπεδα εξωφρενικής ακρίβειας διαμορφώνονται και οι τιμές των οπωροκηπευτικών με την πατάτα εισαγωγής και συγκεκριμένα Κύπρου να πωλείται ακόμα και στο 1,08 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ - τιμή την οποία δεν «είδε» το περίφημο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης που μάλιστα χτες «βγήκε» στο διαδίκτυο χωρίς τιμοληψίες από λαϊκές αγορές. Η ντομάτα πωλείται κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, το μαρούλι ακόμα και πάνω από 0,60 ευρώ το ένα. Επίσης, τα ξερά κρεμμύδια πωλούνταν προς 0,73 - 1 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα στα 0,80 - 1,10 ευρώ, τα καρότα και πάνω από 1 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια μέχρι 2 ευρώ, το σπανάκι περισσότερο από 1 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια στα 0,75 - 1 ευρώ. Από τα φρούτα, τα μήλα πωλούνται αυτές τις μέρες από 1,10 μέχρι και 2 ευρώ το κιλό, τα πορτοκάλια στα 0,60 - 1,10 ευρώ και τα αχλάδια στα 1,50 - 1,80 ευρώ το κιλό.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά στους καταναλωτές, αγοράζοντας αρνί ή κατσίκι και γενικότερα κρέατα, να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη σφραγίδας. Οπως επισημαίνει, η σφραγίδα δεν εξασφαλίζει μόνο την ενημέρωση σχετικά με την καταγωγή του σφαγίου, εάν είναι ντόπιο ή εισαγωγής, αλλά κυρίως αποδεικνύει την ασφάλεια και την υγιεινή των συνθηκών σφαγής και τη βεβαιότητα ότι το ζώο έχει υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο.

ΤΙΜΕΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
Δεν κερδίζουν οι παραγωγοί

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τιμή παραγωγού στα αρνιά κυμαινόταν την περασμένη βδομάδα, από 4,30 μέχρι 5,33 ευρώ/κιλό

Για άλλο ένα Πάσχα φαίνεται να κερδίζουν οι εισαγωγείς και οι μεσάζοντες σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων. Οι τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί είναι από το μισό και κάτω από αυτό που αγοράζουν οι καταναλωτές. Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά έγιναν και γίνονται πολύ μεγάλες εισαγωγές αρνιών από χώρες των Βαλκανίων βασικά.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποστέλλουν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, πέντε νομών για τις τιμές στα σφαγμένα αρνιά:

Την εβδομάδα 23 με 29/2 η τιμή παραγωγού για αρνιά μέχρι 12 κιλά, ήταν: Γιάννενα 4,88 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,90 ευρώ/κιλό, Λάρισα 5,03 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,65 ευρώ ανά κιλό και Αρκαδία 5,16 ευρώ/κιλό.

Την εβδομάδα 8 με 14/3 στους ίδιους νομούς η μέση τιμή παραγωγού ήταν: Γιάννενα 4,54 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,30 ευρώ/κιλό, Λάρισα 4,83 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,66 ευρώ/κιλό και Αρκαδία 5,33 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχα, την τελευταία βδομάδα του Μάρτη η μέση τιμή παραγωγού ήταν: Γιάννενα 4,57 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,60 ευρώ/κιλό, Λάρισα 4,90 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,66 ευρώ/κιλό και Αρκαδία 5,33 ευρώ/κιλό.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές στα αρνιά τσίμπησαν λίγο και ευκαιριακά έφτασαν και τα 5,50 ευρώ/κιλό (π.χ. σε Γιάννενα - Λάρισα).

Για τα κατσίκια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν κρατάει τιμές. Οι τιμές παραγωγού στα κατσίκια διαμορφώθηκαν φέτος, όπως γίνεται συνήθως, λίγο πιο πάνω από τα αρνιά, κινήθηκαν από 5 με 6 ευρώ ευρώ/κιλό, ενώ, όπως αναφέρεται η ΣΒΕΚΗ στα Γιάννενα έδωσε και 6,5 ευρώ για τα κατσίκια εξαγωγής).

Από την άλλη και φέτος διέπρεψαν οι εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς και από άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ. Για παράδειγμα πέρσι εισήχθησαν 706.000 αρνιά, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεραστεί. Και να σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του 2000 εισάγονταν το πολύ 200.000 αρνιά ετησίως. Ομως, η απελευθέρωση των εισαγωγών είχε αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα.

Πάντως, ενώ μέχρι τις 18/3 είχαν γίνει 150 αιτήσεις περίπου για να δοθούν άδειες για τη μεταφορά - εισαγωγή ζώντων αρνιών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στο τέλος του Μάρτη οι αιτήσεις έφτασαν κάπου τις 500! Δηλαδή, μέχρι τέλος Μάρτη έγιναν αιτήσεις για να έρθουν από τις δύο αυτές χώρες 350.000 ζωντανά αρνιά περίπου. Το τι μπήκε τελικά σε σφάγια και σε ζώντα αρνιά, αλλά και κατσίκια, θα φανεί από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μετά το Πάσχα. Το πόσα από τα εισαγόμενα, που αγοράστηκαν με 3-4 ευρώ το κιλό, πουλήθηκαν ως ελληνικά αρνάκια μάλλον δε θα μαθευτεί συντόμως, ίσως και ποτέ...

Το ωράριο των καταστημάτων

Αυτές τις μέρες τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τρίτη μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Τρίτη 13 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσει το ίδιο ωράριο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με εξαίρεση το Μ. Σάββατο, οπότε τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3.30 μ.μ.

Το ωράριο των κρεοπωλείων έχει ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τρίτη: 7.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη: 7.30 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 12.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 7.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Μόνο τη Μ. Παρασκευή θα διαφοροποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οπότε και θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ. και θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ. Ολες τις υπόλοιπες μέρες της περιόδου των γιορτών θα λειτουργήσουν, όπως πάντα, κλείνοντας τις καθημερινές στις 9.00 και το Σάββατο στις 6.00 μ.μ. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Τέλος, τα αρτοποιεία την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητών. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά.

Ακατάλληλα τρόφιμα

Περίπου 30 τόνοι από ακατάλληλα προϊόντα που επρόκειτο να διοχετευτούν στους καταναλωτές εντόπισαν και κατέσχεσαν συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών τις τελευταίες μέρες οπότε και έχουν ενισχυθεί οι σχετικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, χτες, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά, εντοπίστηκαν 135 κιλά κιμά και 20 κιλά εντόσθια ακατάλληλα, τα οποία κατασχέθηκαν. Στους υπεύθυνους επιβλήθηκαν οι νόμιμες κυρώσεις. Γενικά πάντως, η Νομαρχία Αθηνών κρίνει ικανοποιητική την κατάσταση σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ