Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
Δεν κερδίζουν οι παραγωγοί

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τιμή παραγωγού στα αρνιά κυμαινόταν την περασμένη βδομάδα, από 4,30 μέχρι 5,33 ευρώ/κιλό

Για άλλο ένα Πάσχα φαίνεται να κερδίζουν οι εισαγωγείς και οι μεσάζοντες σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων. Οι τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί είναι από το μισό και κάτω από αυτό που αγοράζουν οι καταναλωτές. Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά έγιναν και γίνονται πολύ μεγάλες εισαγωγές αρνιών από χώρες των Βαλκανίων βασικά.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποστέλλουν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, πέντε νομών για τις τιμές στα σφαγμένα αρνιά:

Την εβδομάδα 23 με 29/2 η τιμή παραγωγού για αρνιά μέχρι 12 κιλά, ήταν: Γιάννενα 4,88 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,90 ευρώ/κιλό, Λάρισα 5,03 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,65 ευρώ ανά κιλό και Αρκαδία 5,16 ευρώ/κιλό.

Την εβδομάδα 8 με 14/3 στους ίδιους νομούς η μέση τιμή παραγωγού ήταν: Γιάννενα 4,54 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,30 ευρώ/κιλό, Λάρισα 4,83 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,66 ευρώ/κιλό και Αρκαδία 5,33 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχα, την τελευταία βδομάδα του Μάρτη η μέση τιμή παραγωγού ήταν: Γιάννενα 4,57 ευρώ/κιλό, Ροδόπη 4,60 ευρώ/κιλό, Λάρισα 4,90 ευρώ/κιλό, Χανιά 4,66 ευρώ/κιλό και Αρκαδία 5,33 ευρώ/κιλό.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές στα αρνιά τσίμπησαν λίγο και ευκαιριακά έφτασαν και τα 5,50 ευρώ/κιλό (π.χ. σε Γιάννενα - Λάρισα).

Για τα κατσίκια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν κρατάει τιμές. Οι τιμές παραγωγού στα κατσίκια διαμορφώθηκαν φέτος, όπως γίνεται συνήθως, λίγο πιο πάνω από τα αρνιά, κινήθηκαν από 5 με 6 ευρώ ευρώ/κιλό, ενώ, όπως αναφέρεται η ΣΒΕΚΗ στα Γιάννενα έδωσε και 6,5 ευρώ για τα κατσίκια εξαγωγής).

Από την άλλη και φέτος διέπρεψαν οι εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς και από άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ. Για παράδειγμα πέρσι εισήχθησαν 706.000 αρνιά, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεραστεί. Και να σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του 2000 εισάγονταν το πολύ 200.000 αρνιά ετησίως. Ομως, η απελευθέρωση των εισαγωγών είχε αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα.

Πάντως, ενώ μέχρι τις 18/3 είχαν γίνει 150 αιτήσεις περίπου για να δοθούν άδειες για τη μεταφορά - εισαγωγή ζώντων αρνιών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στο τέλος του Μάρτη οι αιτήσεις έφτασαν κάπου τις 500! Δηλαδή, μέχρι τέλος Μάρτη έγιναν αιτήσεις για να έρθουν από τις δύο αυτές χώρες 350.000 ζωντανά αρνιά περίπου. Το τι μπήκε τελικά σε σφάγια και σε ζώντα αρνιά, αλλά και κατσίκια, θα φανεί από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μετά το Πάσχα. Το πόσα από τα εισαγόμενα, που αγοράστηκαν με 3-4 ευρώ το κιλό, πουλήθηκαν ως ελληνικά αρνάκια μάλλον δε θα μαθευτεί συντόμως, ίσως και ποτέ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ