Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Πάλι προσωρινές λύσεις

Με προσωρινές ρυθμίσεις επιχειρεί και η κυβέρνηση της ΝΔ να «λύσει» το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά. Αντί λοιπόν να προσδιορίσει τις ανάγκες των νησιών στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και στη βάση των αναγκών σε κάθε νησί να τοποθετηθούν μόνιμες μονάδες, η κυβέρνηση δίνει στη ΔΕΗ εντολή - κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή - να εγκαταστήσει συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες. Παράγοντες της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος ηλεκτρικής επάρκειας γίνεται πάντα με πυροσβεστικά μέτρα, που - πέραν όλων των άλλων - εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής, αφού τα προσωρινά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής νοικιάζονται.

Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως αδειοδοτεί τη ΔΕΗ να εγκαταστήσει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 66 μεγαβάτ σε 13 νησιά. Τα συστήματα θα ενοικιαστούν από τη ΔΕΗ για 4 μήνες και συγκεκριμένα από την 1 Ιούνη, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν: 1 μεγαβάτ στην Αμοργό, 8 στη Θήρα, 4 στην Κάρπαθο, 1 στην Κύθνο, 14 στην Κω, 3 στη Λέσβο, 4 στη Μήλο, 11 στη Μύκονο, 10 στην Πάρο, 1 στη Σέριφο, 1 στη Σίφνο, 1 στη Σκύρο και 7 στη Χίο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη χορήγηση αυτών των αδειών, δόθηκαν οδηγίες στη ΔΕΗ για μονιμότερες λύσεις που να εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι κενό γράμμα, αφού η απελευθερωμένη αγορά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιβάλλουν την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση έστω και ενός μεγαβάτ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ