ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Κορύφωση την Κυριακή 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Με πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα η Ολυμπιάδα Ειρήνης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Πρόκειται για μια παρέμβαση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος με διεθνή ακτινοβολία, που στοχεύει στην ανάδειξη των πραγματικών αξιών του Ολυμπιακού πνεύματος, την ευγενική άμιλλα, τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα. Αξίες οι οποίες αναιρούνται μέσα στις συνθήκες που διεξάγονται σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συνθήκες αστυνόμευσης, στρατιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης των αγώνων και απάνθρωπης εκμετάλλευσης των αθλητών.

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης πραγματοποιούνται πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, που προβάλλουν τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας. Παράλληλα αναδεικνύεται η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού, τόσο σε επίπεδο πολεμικών επιθέσεων, όσο σε επίπεδο οικονομικής εξάρτησης, εξαθλίωσης, πείνας και θανάτου, όπου οδηγεί η πολιτική του χώρες και λαούς ολόκληρους.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται η Ολυμπιάδα Ειρήνης αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς για τα κινήματα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του διεθνώς. Επιβεβαιώνεται ότι το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα δεν είναι παρατηρητής των εξελίξεων ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης συμμετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, προσωπικότητες από τον Αθλητισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι. Επίσης, αντιπρόσωποι της ΠΟΔΝ, της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ και άλλων παγκόσμιων οργανώσεων και κινημάτων.

Η έναρξη της Ολυμπιάδας Ειρήνης έγινε στις 10 και 11 του Γενάρη, με τη μεγάλη Ειρηνοδρομία που έλαβε χώρα στη διαδρομή Δελφοί - Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία - Τρίπολη - Νεμέα - Ισθμια - Μέγαρα - Ελευσίνα - Χαϊδάρι - Ακρόπολη. Μέσα στον Απρίλη από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με μαζικούς φορείς προγραμματίζονται διάφορες πολιτιστικές - αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στις 9 Μάη του 2004, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πορείες σε διάφορες πόλεις και τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει και αντιπολεμική συναυλία. Την ίδια μέρα, στις 9 Μάη, ολοκληρώνεται στην Αθήνα και το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι από φιλειρηνικά κινήματα και αντιπολεμικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια αυτή συνάντηση θα αποτελέσει ένα βήμα διεθνούς προβολής και ανάδειξης της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Εμμεση υποταγή του Ευρωκοινοβουλίου στις αξιώσεις των ΗΠΑ

Απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ από την ψηφοφορία του ψηφίσματος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών

Ως έμμεση υποταγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αξιώσεις των ΗΠΑ για μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρίες της ΕΕ, προς τις αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας το Ψήφισμα της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, αιτιολογώντας την αποχή του ΚΚΕ από την ψηφοφορία. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είναι το εξής:

«Η πρόταση ψηφίσματος αναγνωρίζει αυτό που το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει. Οτι, δηλαδή, η ΕΕ, που αυτοαναγορεύεται σε θεματοφύλακα των στοιχειωδών δικαιωμάτων, επιτρέπει εδώ και πάνω από ένα χρόνο να καταπατιέται βάναυσα το απόρρητο της προσωπικής ζωής, μέσω της παράδοσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρίες της ΕΕ στις ΗΠΑ. Επίσης, επισημαίνει την παρανομία τόσο της Επιτροπής όσο και των εθνικών αρχών, που δεν κίνησαν μέχρι τώρα τις νόμιμες διαδικασίες, για να εμποδίσουν τις αεροπορικές εταιρίες να παραδίδουν τα στοιχεία αυτά. Σωστά, επίσης, ζητάει να αποσύρει η Επιτροπή το σχέδιο απόφασης, υποταγής ουσιαστικά, της ΕΕ στις αμερικανικές αξιώσεις που παρουσίασε πριν λίγους μήνες, ύστερα από διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά.

Στο «διά ταύτα» όμως το Ψήφισμα, αντί να προτείνει την απαγόρευση κάθε μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων, εκτιμά ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και προτείνει τη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ με λιγότερα απλώς προσωπικά δεδομένα, με μικρότερη διάρκεια αποθήκευσης και με δικαίωμα προσφυγής των φακελωμένων, για να διορθώσουν στοιχεία του φακέλου τους. Για το άμεσο μέλλον, ζητάει να υπάρχει συναίνεση των επιβατών στη διαβίβαση των 39 (!) δεδομένων. Τυχόν άρνηση, θα σήμαινε φυσικά απαγόρευση μετάβασης στις ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα, επομένως, από τις προθέσεις των συντακτών του ψηφίσματος, αποδεικνύεται και πάλι ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποδέχεται τους όρους των ΗΠΑ, δίκην βοηθού σερίφη.

Για τους λόγους αυτούς, οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαμε από την ψηφοφορία».

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 ΙΟΥΝΗ
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες

Μέχρι τις 8 Απρίλη θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στα Προξενεία, ώστε να ψηφίσουν στη χώρα όπου διαμένουν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουν στις 12 Ιούνη στη χώρα που θα δηλώσουν στην αίτησή τους.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, όπου ο εκλογέας καταχωρεί τα στοιχεία του και την πόλη στην οποία θα ψηφίσει. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις επιλεγμένες πόλεις ψηφοφορίας και στις 24 χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο ενδιαφερόμενος εκτυπώνει την αίτηση σε τρία αντίγραφα. Τα δύο υποβάλλονται, μαζί με φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, στο οικείο Προξενείο. Το Προξενείο, με τη σειρά του, αποστέλλει το ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Τα Προξενεία υποχρεούνται να βοηθήσουν όσους Ελληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό τους την απαιτούμενη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου διαμένουν είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και την ημέρα της ψηφοφορίας να μένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Ψηφίζουν μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι εν λόγω ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Δηλαδή, δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Συνέντευξη θα δώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσκαλεσμένη της εκπομπής «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», της ΝΕΤ, και του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη. Η συνέντευξη θα δοθεί αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ