ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύει «εθνική συναίνεση»
  • Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Στον «κατάλληλο χρόνο» θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της

Τη διασφάλιση «εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας» υπέρ του «σχεδίου Ανάν» επιδιώκει η κυβέρνηση, ξεκινώντας ταυτόχρονα καμπάνια ανάδειξης των «θετικών» του σχεδίου και των πλεονεκτημάτων του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της επιδιωκόμενης «εθνικής συναίνεσης» προορίζεται να παίξει η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι δε γνωρίζει πότε θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εκτιμώντας ότι η συζήτηση δε θα είναι δεσμευτική, αλλά «προσέγγισης» του «σχεδίου Ανάν».

«Η συζήτηση στο Συμβούλιο αυτό δεν μπορεί να προκαθοριστεί από τώρα εάν θα είναι δεσμευτική ή όχι», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι δε θα είναι δεσμευτική». Κατά τον υπουργό Επικρατείας, θα «είναι μια συζήτηση και μια προσέγγιση του τελευταίου σχεδίου Ανάν».

Οσον αφορά το χρόνο σύγκλησης, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «θα γίνει σε συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων». Ανεπίσημα, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου λεγόταν ότι το συμβούλιο θα συγκληθεί μετά το Πάσχα και αφού προηγουμένως θα έχει διαφανεί η θέση που παίρνουν τα κυπριακά κόμματα.

Στο ουσιαστικό ερώτημα πότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη θέση της για το «σχέδιο Ανάν», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε χτες να επαναλάβει ότι «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους Ελληνοκύπριους στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι». «Το δυσάρεστο σενάριο», όπως εκτιμούσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, είναι «ένα πτωχό όχι», θεωρώντας ως τέτοιο ένα ποσοστό γύρω στο 55% στο δημοψήφισμα στις 24 Απρίλη. Αντίθετα, θεωρούν ως καλό αποτέλεσμα «ένα ξεκάθαρο όχι» ή μια επικράτηση του «ναι», έστω και με μικρή διαφορά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι αποκρούει τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και δεν ενεργεί ως «θετικός αγωγός» μεταφοράς τους προς τη Λευκωσία. Κληθείς να σχολιάσει τους νέους εκβιασμούς του Κ. Πάουελ, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη θέση που εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όπου είχε τονίσει ότι «ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις στους Ελληνοκυπρίους. Συνεργαζόμαστε στενά, συνεννοούμαστε, στηρίζουμε. Και, βεβαίως, είμαστε παρόντες ενεργά, συμμέτοχοι με πρωτοβουλίες, μετά από συνεννόηση μαζί τους». Απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ, που προανήγγειλε ότι θα ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους αν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν «όχι», ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, το ψευδοκράτος παραμένει ψευδοκράτος».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απευθείας επαφή με τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων, προκειμένου να έχει προσωπική αντίληψη για τις διαμορφούμενες εξελίξεις. Χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο και για το «ποιες είναι οι κρατούσες απόψεις» σε σχέση με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας του ανέφερε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ξεκαθαρίσει την τοποθέτησή του για το «σχέδιο Ανάν» και ότι μετά το Πάσχα θα συνέλθει και η σύνοδος του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της Ελλάδας για το Κυπριακό.

Την προτίμησή τους πάντως υπέρ του «ναι» εκφράζουν ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία αναδεικνύουν τα «υπέρ», ενώ προβάλλουν ως ακαταμάχητο επιχείρημα ότι τα αρνητικά σημεία του «σχεδίου Ανάν» θα τα εξουδετερώσει η ένταξη στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αφού επαναλαμβάνει τα περί «πνεύματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας», αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί η προτίμησή του στο «ναι», τονίζοντας ότι «είναι ευτύχημα που η προοπτική της Ευρώπης είναι εδώ μαζί μας και μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Περισσότερο σαφής η Ντ. Μπακογιάννη, δηλώνει σε συνέντευξή της χτες στην «Απογευματινή» ότι η δυναμική της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα ανατρέψει και θα ακυρώσει στην πράξη τα αρνητικά σημεία του «σχεδίου Ανάν». Αναπαράγοντας την κινδυνολογία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, υποστηρίζει ότι αν μέχρι την 1η Μάη δε δοθεί λύση, «δύσκολα και ύστερα από πολλά χρόνια θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διαπραγμάτευση επανένωσης της Κύπρου».

Επί το έργον ο Τ. Μίλερ

Ασφυκτικές πιέσεις από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα

Σε ρόλο συντονιστή της «καμπάνιας» υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» εμφανίζεται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, ο οποίος χτες ζήτησε και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου.

Οι επαφές του Αμερικανού διπλωμάτη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαβουλεύονται ήδη με τα κυπριακά κόμματα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην Κύπρο όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τάσσεται κατά του «σχεδίου». Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, βρίσκεται από χτες στη Λευκωσία αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, που αποτελείται από την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Α. Τσοχατζόπουλο και τον Γ. Παπαντωνίου. Σήμερα, θα φτάσει στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαλινάκης και ο Γραμματέας της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Αμερικανός πρεσβευτής χτες, περιγράφοντας τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον, στις 19 μέρες που μεσολαβούν μέχρι τα δημοψηφίσματα μπορούν να αλλάξουν πολλά σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο.

Ο Τόμας Μίλερ σημείωσε, επίσης, ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του σχεδίου, καθώς καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον του νησιού.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και αναλύσεις γύρω από το σχέδιο. Ωστόσο, επέμεινε στην άποψη ότι απαιτείται ενημέρωση γύρω από το περιεχόμενό του. Μάλιστα, μέσα από αυτή τη λογική, υποστήριξε με σκωπτικό ύφος ότι η ελληνική κοινή γνώμη, η οποία τοποθετείται έναντι του «σχεδίου» δεν έχει γνώση του περιεχομένου του. Ξέρω, είπε ο Τ. Μίλερ, ότι οι Ελληνες δεν ψηφίζουν στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν, συνέχισε, στις δημοσκοπήσεις να τους γίνεται και η ερώτηση, αν έχουν διαβάσει το «σχέδιο».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναγνωρίζουν ότι το κείμενο είναι προβληματικό

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τα όσα λέγονται για το Κυπριακό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Εάν υπήρχε μια γενική συμφωνία ότι οι εξελίξεις και τα διάφορα πολλαπλά σχέδια Ανάν, αντίγραφα του πρώτου, ότι είναι ένα καλό κείμενο, τότε θα έψαχνα να βρω πού εμείς λαθεύουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, όμως, στην Ελλάδα αναγνωρίζει ότι το κείμενο είναι προβληματικό. Επομένως, η λογική πραγματικά πρέπει να συμβαδίζει με το συναίσθημα και το συναίσθημα να είναι βυθισμένο στη λογική».

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εμμεση παρέμβαση υπέρ του «ναι»

Το δικό του βάρος υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν έσπευσε να προσθέσει, έμμεσα πλην σαφώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρώντας να εκφράσει την «εθνική στάση» γύρω από το θέμα αυτό.

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής σε εκδήλωση στο Μεσολόγγι ο Κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να μην αποφασίσουν μόνο με το συναίσθημα αλλά με τη λογική, φράση που ερμηνεύτηκε, όχι αβάσιμα, ως έμμεση παρότρυνση για «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφραστώ αν το σχέδιο Ανάν πρέπει να καταψηφιστεί ή να υπερψηφιστεί. Αρμόδιος γι' αυτό είναι ο κυπριακός λαός και τα πολιτικά κόμματα. Θέλω όμως να πω ότι για να κρίνουμε σωστά πρέπει να αφαιρέσουμε από την κρίση μας το συναίσθημα και να το δούμε μόνο με τη λογική», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Το συναίσθημα πολλές φορές κάνει τις σωστές αποφάσεις να παρεκκλίνουν από το στόχο». Αυτό, συνέχισε, δε σημαίνει ότι αποβάλλοντας το συναίσθημα πρέπει να προσδεθούν προς τη μία ή την άλλη άποψη. «Θα είναι καλό και χρήσιμο με ηρεμία, αποφασιστικότητα και πατριωτισμό να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον της Ελλάδος», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ