ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αμνοερίφια με ... άτοκες δόσεις

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στις κεντρικές αγορές. Ακόμα ακριβότερα στις συνοικίες

«Οι καταναλωτές όχι μόνο το κατσίκι και το αρνί αγοράζουν με δόσεις χρεώνοντάς το στην πιστωτική τους κάρτα, αλλά ακόμα και αγορές μικρής αξίας, της τάξης των 10 ευρώ, τα "χρεώνουν" σε πιστωτική κάρτα». Τα παραπάνω μας είπε κρεοπώλης της Βαρβακείου Αγοράς, ο οποίος έχει αναρτήσει στο κατάστημά του και τη σχετική ταμπελίτσα, όταν τον ρωτήσαμε εάν οι καταναλωτές πράγματι κάνουν χρήση των «ευκολιών» αυτού του τύπου. Η απάντησή του είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά νοικοκυριά. Για τη δυσκολία, πολλές φορές δε και αδυναμία τους, να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα έξοδα διατροφής.

Στο μεταξύ οι τιμές παρέμειναν και χτες στην αγορά σε υψηλά επίπεδα. Το ντόπιο κατσικάκι γάλακτος στη Βαρβάκειο έφτανε και χτες τα 10,60 ευρώ το κιλό, ξεκινώντας ως επί το πλείστον από τα 8 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία ξεπερνάει τα 11,00 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο αρνί πωλούνταν προς 6-9 ευρώ το κιλό, το εισαγωγής από Βουλγαρία στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ το κατεψυγμένο Αργεντινής στα 5 ευρώ. Τα έντερα πωλούνταν 4-5 ευρώ το κιλό, τα κατεψυγμένα στα 4 ευρώ, η συκωταριά 5-6 ευρώ το κιλό και κατεψυγμένη Γαλλίας και Ισπανίας 4 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνίσιο κοκορέτσι φρέσκο πωλούνταν 5 ευρώ το κιλό.

Το χορό της ακρίβειας εξακολουθούν να σύρουν στα οπωροκηπευτικά οι πατάτες, που ξεπερνούν ακόμα και το 1 ευρώ το κιλό, ενώ και οι ντομάτες «δεν πάνε πίσω», καθώς η τιμή τους αγγίζει ακόμα και τα 2 ευρώ το κιλό. Τα μαρούλια πωλούνται στα 0,35-0,80 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,80-2,30 ευρώ, τα ξερά στα 0,75-1,00 ευρώ. Τα αχλάδια πωλούνται προς 1-1,80 ευρώ το κιλό, τα μήλα 0,80-1,60 ευρώ.

Το ωράριο

Τα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τετάρτη και αύριο Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ.-7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Τρίτη 13 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσει το ίδιο ωράριο. Το Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 3.30 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα και αύριο: 7.30 π.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 12.00 π.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 7.30 π.μ.-4.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ.-9.00 μ.μ. Τη Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ.-8.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 6.00 μ.μ.

«ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ»
Εφτασαν τις 30.000!

Μια ολόκληρη κουστωδία των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) εμφανίζεται να λειτουργεί στη χώρα, προσφέροντας διάφορες «κοινωνικές υπηρεσίες» έναντι τεράστιων, αλλά αδιευκρίνιστου ύψους, ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την «οικονομική διπλωματία» της κυβέρνησης, είπε ότι αριθμός των ΜΚΟ φτάνει σε περίπου 30.000 (!) και από αυτές, ελάχιστες, δυο - τρεις εκατοντάδες, θεωρείται ότι προσφέρουν έργο. Οπως είπε ο υφυπουργός, τα σχετικά κονδύλια και το έργο των οργανώσεων αυτών θα ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Είναι όμως προφανές ότι η όλη διαδικασία και οι όποιες προθέσεις τους θα σκοντάψουν στα γρανάζια του ίδιου του κρατικού μηχανισμού, στις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης ακόμη και σε μυστικά κονδύλια που χειρίζονται τα διάφορα υπουργεία και άλλες ειδικές υπηρεσίες του κράτους.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει στόχο να υλοποιήσει το λεγόμενο πρόγραμμα για την «Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων», που εξήγγειλαν οι προκάτοχοί τους. Πρόκειται για κονδύλια που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «διεθνούς βοήθειας» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των συμμάχων τους με στόχο τη διείσδυση και την εδραίωση της επικυριαρχίας τους στα Βαλκάνια.

Το ελληνικό πρόγραμμα, που εξήγγειλε, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εν χορδαίς και οργάνω» - κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού μακελέματος της Γιουγκοσλαβίας - ήταν 550 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα λεγόμενο του υφυπουργού, αν και από το συνολικό ποσό εκταμιεύτηκαν μόνο τα 100 εκατ. ευρώ, το ταμείο «είναι άδειο»...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Ζήτησε άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους Ελληνες αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης. Στο σχετικό κείμενο υπογραμμίζεται:

«Η πρόσφατη δριμύτατη κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές του αγροτικού κεφαλαίου (φυτικού, έγγειου κλπ.) σε όλη τη χώρα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι απειλούνται με χρεοκοπία εάν δε ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα.

Ερωτάται η Επιτροπή σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισπευστούν οι χρονοβόρες κοινοτικές διαδικασίες έγκρισης για την καταβολή αποζημιώσεων και οικονομικής ενίσχυσης στους Ελληνες αγρότες όπως έγινε για Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία και οι πληγέντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα;».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΟΥ
Νέο συλλαλητήριο σήμερα

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ...η κοροϊδία μένει. Οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση ολόκληρης της επιδότησης στο λάδι στο 100% της παραγωγής και σήμερα στις 11.30 π.μ. πραγματοποιούν άλλο ένα συλλαλητήριο μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση.

Δύο μέρες πριν από το σημερινό συλλαλητήριο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως συνεχίζουν τον αγώνα, «γιατί ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος μας συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση». Επίσης τονίζεται και τούτο: «Κάναμε υπομονή, δώσαμε αρκετό χρόνο να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που προεκλογικά μας έδωσαν. Δυστυχώς, και η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας χρησιμοποιεί τώρα τα ίδια επιχειρήματα με την προηγούμενη».

Οι αγρότες της Αιγιάλειας διεκδικούν:

  • Αμεση καταβολή του 100% της επιδότησης στο λάδι.
  • Να πάρουν όλοι τη στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους.
  • Να παρθούν μέτρα για την απώλεια εισοδήματος τα επόμενα χρόνια και να επιδοτηθούν οι ανανεώσεις με νέες ποικιλίες στα εσπεριδοειδή.
  • Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ