ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Σκούπα που χρειάζεται...

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εξ ου και το μόνο εμπόριο που ανθεί σε κάθε εποχή. Τα εξάστηλα με τις χιλιάδες προσλήψεις παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο. Καθρεφτίζουν το ζόρι που τραβάει κόσμος και κοσμάκης...

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Οι παλιότεροι, λέει, άφηναν ένα λουλούδι αποβραδίς στο γραφείο για την καθαρίστρια που έπιανε βάρδια τη νύχτα.

Σήμερα οι καθαρίστριες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν θύματα του «αριστερού μύθου» με τις υπερβολικές αξιώσεις τους για ένα ξερο-κάματο.

Βλέπεις, συνήθως δε διαβάζουν εφημερίδες. Δε θα μάθουν ποτέ πως στη δική τους πλάτη έχει στηθεί ως και διαγωνισμός για τον πλουσιότερο του κόσμου.

Ούτε ότι κάτι διεστραμμένα μυαλά που παριστάνουν και τους «φιλεργάτες» βρήκαν τρόπο να μη δοθούν αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις. Για να ενισχυθούν, λένε, τα κατώτερα μεροκάματα θα δοθεί αύξηση 3,5%, που θα υπολογιστεί για μία μόνο μέρα, την 31η Δεκεμβρίου του 2003, έτσι που να μη μετακυλίσει στις κλαδικές συμβάσεις του 2004.

Τελικά, διαφωνούν οι Τούρκοι στρατηγοί; Αναρωτιόμαστε, επειδή - σύμφωνα με την «Αυγή» - στην ανακοίνωσή τους δε ζητάνε από την τουρκική πολιτική ηγεσία απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», αλλά «να επιδείξει την απαιτούμενη προσοχή στην εφαρμογή του σχεδίου».

Γράφαμε χτες για τον «μπούσουλα» με τα επιχειρήματα υπέρ του «ναι». Ορισμένοι, φαίνεται, ότι πήραν το «σκονάκι» πιο νωρίς, αλλιώς δεν εξηγείται πώς πρόλαβαν και γέμισαν σελίδες επί σελίδων με τις σχετικές αναλύσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, που πήγε στην Κύπρο δεν καταγγέλλεται για αντιγραφή. Διεκδικούσε και διεκδικεί για τον εαυτό της πρώτο ρόλο. Τόσο που να ξεπερνά τα όρια του θράσους η δράση της.

Οσο για την κυβέρνηση έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών στη Λευκωσία μ' ένα θετικό για το «σχέδιο Ανάν» πόρισμα διπλωματών. Η ομοφωνία του δικομματισμού είναι συγκινητική...


ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: «Γιατί μετά το "ναι" (ιδιαιτέρως γι' αυτό) θα ισχύσει το κλασικό, ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και γιατί εάν παρ' ελπίδα η επιλογή αυτή αποδειχθεί λανθασμένη δε θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία ως αναγνωρισμένη πολιτειακή οντότης, για να σηκώσει το βάρος της κρατικής αποσυναρτήσεως που θα προκύψει» (Α. Λυκαύγης στα «ΝΕΑ»).

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΕ: «Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και Ακη Τσοχατζόπουλο είχε δίωρη συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο, κατά την οποία ο Κύπριος πρόεδρος τους ανέπτυξε λεπτομερώς όλες τις αρνητικές πτυχές του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με πηγή που παρακάθησε στη συνάντηση και όπως είπε στο Βήμα "δεν αναμέναμε να είναι τόσο αρνητικός"» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΠΕΤΥΧΑΝ: «Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ απέτυχε να πείσει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να πει "ναι" στο νέο σχέδιο Ανάν» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: «Θεωρητικά σήμερα οι Ελληνοκύπριοι έχουν δικαίωμα επιλογής. Ετσι τουλάχιστον τους έχουν πει. Είτε τους κορόιδεψαν γιατί δεν τους εξήγησαν πως το συμβόλαιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής περνάει και από την υπογραφή του γείτονα, είτε θα πληρώνουν απλά αφανείς "δεσμεύσεις" της "μητέρας πατρίδας" προς τον ξένο παράγοντα» (Γ. Χαρβαλιάς στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΟΙΤΑ ΠΟΝΟΣ: «Αν οι Ελληνοκύπριοι χρεωθούν την αποτυχία της λύσεως του Κυπριακού δε θα έχουν καν τη συμπάθεια ή το ευήκοον ους όχι των Αγγλων, αλλά ούτε του Φερχόιγκεν και του Σρέντερ και αυτό δεν είναι χωρίς σημασία» (Χ. Πρωτόπαππας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ στην «Αυγή»).

ΣΧΟΛΙΟ: «Πάλι καλά που μερικοί αρθρογράφοι της Αριστεράς δε χαρακτηρίζουν... εθνικιστική έκρηξη το έπος της ΕΟΚΑ...» (Γ. Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ; «Οι πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο ΣΥΝ θα πει "ναι" στο σχέδιο Ανάν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Αλλωστε λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η απόφαση του ΑΚΕΛ που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα καταλήγει σε "ναι"» (Β. Σκουρής στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.477 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΒ

ΕΘΝΟΣ: Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ 2.147 ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΔΕΚΟ - ΔΗΜΟΥΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 1,8 ΔΙΣ. ΝΕΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 12.180 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η ΧΩΡΑ: 9.477 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ... ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 3,4%

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ «ΒΡΑΖΕΙ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΝΑΙ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Η ΑΥΓΗ: ΑΓΚΥΡΑ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑΣΟΥ ΟΡΘΙΟΣ

Η ΝΙΚΗ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το συσσίτιο

«Μία κοπέλα ζει με συσσίτιο της Εκκλησίας, άλλη έχει παιδί με ειδικές ανάγκες, τα λεφτά είναι λίγα αλλά μπορούμε να κλείνουμε τρύπες. Δε γίνεσαι καθαρίστρια από μεράκι» (η υπό απόλυση Βασιλική Σιόγκα στο «ΕΘΝΟΣ»)

Τα φτωχαδάκια

Η προσωπική περιουσία του Ινγβαρ Κάμπραντ, ιδιοκτήτη της ΙΚΕΑ, ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια δολάρια. Του Μπιλ Γκέιτς της «Μάικροσοφτ» 47 εκατομμύρια δολάρια (κοινής λήψης ανακοίνωση για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη)

Τα δανεικά

«Η πασχαλινή αγορά δεν πρόκειται να τροφοδοτηθεί από το Δώρο, αφού αυτό θα κατευθυνθεί σε δόσεις δανείων, αλλά από νέα καταναλωτικά δάνεια. Τα νοικοκυριά εν ολίγοις εξαναγκάζονται να λειτουργούν όπως και η οικονομία. Δανείζονται για να καλύψουν δόσεις παλιότερων δανείων. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι παρακμή» (το κύριο άρθρο στη «ΧΩΡΑ»)

Η προετοιμασία

«Πρέπει, επιτέλους, να αποτινάξουμε τους αριστερούς μύθους που ταλανίζουν τη χώρα. Χωρίς λεφτά κοινωνική πολιτική δε γίνεται. Αρα ή θα πρέπει να πληρώνουμε περισσότερους φόρους ή να κόψουμε τις αμυντικές δαπάνες ή τις κοινωνικές» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

Η απόφαση

«Η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2005 θα ορίζει ασφυκτικά πλαίσια αυξήσεων κονδυλίων από 2-4% για καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες ενώ το κονδύλι μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί πέραν του 5%, με ονομαστικές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 2-3%» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ