ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Παραπέμπονται έξι για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Εξι άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του πολύνεκρου τροχαίου στα Τέμπη, με θύματα 21 μαθητές, στις 13 Απρίλη 2003, παραπέμπονται να δικαστούν σε Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της περιφέρειας του Εφετείου Λάρισας, με βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά συρροή, με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με το βούλευμα της υπόθεσης, που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας, παραπέμπονται να δικαστούν για 21 ανθρωποκτονίες, για 33 περιπτώσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο, για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών κι άλλες επιμέρους κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, παραπέμπονται: Ο 43χρονος οδηγός της νταλίκας Δημήτριος Ντόλας - κρατείται στις φυλακές Ιωαννίνων και με το ίδιο βούλευμα παρατείνεται η προσωρινή κράτησή του για ένα ακόμα εξάμηνο - οι δύο συνιδιοκτήτες της νταλίκας, εκ των οποίων ο ένας ήταν και ο υπεύθυνος φόρτωσης του φορτηγού με τις πλάκες ξυλείας, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, εκ μέρους της οποίας είχε φορτωθεί το εμπόρευμα από το εργοστάσιό της στην Προβατώνα Εβρου, ο διευθυντής του εργοστασίου κι ένα ακόμα στέλεχος της επιχείρησης.

Η ημερομηνία και ο τόπος που θα γίνει η πρωτοβάθμια δίκη των έξι κατηγορουμένων θα οριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και θα είναι ή ο Βόλος, ή τα Τρίκαλα ή η Καρδίτσα. Το δευτεροβάθμιο, όμως, δικαστήριο θα γίνει στη Λάρισα. Κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας είναι δυνατόν ν' ασκηθεί έφεση.

Πάντως, ένα χρόνο μετά από το πολύνεκρο τροχαίο, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην Κοιλάδα των Τεμπών, δεν έγινε και δεν ξεκίνησε, ουσιαστικά, κανένα έργο για την ασφαλή διέλευση των οδηγών, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας. Με ευθύνη των κυβερνήσεων και παρά τις υποσχέσεις που δίνουν προεκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δημιουργία οδικής σήραγγας στα Τέμπη, ο δρόμος, εδώ και πολλές δεκαετίες, παραμένει «παγίδα» θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Απρίλη, που έγινε το πολύνεκρο τροχαίο, σημειώθηκαν πολλά ατυχήματα στα Τέμπη, εκ των οποίων αρκετά ήταν θανατηφόρα.

Ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας θα είναι ο νέος υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έλαβε αυτή την απόφαση χτες, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, ύστερα από την ερώτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 του Απρίλη λήγει η θητεία του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Ο εξωραϊσμός του τσιμέντου...

Ο... εξωραϊσμός του τσιμέντου και ο καλλωπισμός του κέντρου, είναι ο στόχος της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα «ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων» της πρωτεύουσας, η πρόοδος του οποίου παρουσιάστηκε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη.

Ετσι, και ενώ αρκετοί ελεύθεροι χώροι της Αθήνας κινδυνεύουν, η διοίκηση σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά στον καλλωπισμό των κτιρίων της πόλης, και ιδιαιτέρως του κέντρου με χρήματα των ιδιοκτητών. Πράγματι, στην Αθήνα, έχουν γίνει 1.079 αιτήσεις για ανάπλαση των προσόψεων. Από αυτές 475 βρίσκονται στο κέντρο, δηλαδή στο πρώτο διαμέρισμα (Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Μουσείο, Εξάρχεια, Πλάκα, Εμπορικό Τρίγωνο). Τα υπόλοιπα είναι διασκορπισμένα στα άλλα έξι διαμερίσματα. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέταρτο διαμέρισμα (Κολωνός, Κολοκυνθού, Σεπόλια), υπάρχουν μόλις 38 αιτήσεις! Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» είχε εξαρχής εναντιωθεί σε αυτό το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας, δεν είναι πώς να βαφτεί το τσιμέντο ή να μπουν λουλούδια στις ταράτσες (σ.σ.: πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα της διοίκησης), αλλά η εξεύρεση ελεύθερων χώρων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ