ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Σήμερα το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου

Συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Σήμερα το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα εξηγήσει με λεπτομέρειες τη θέση του ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά σε ένα «ναι» και σε ένα «όχι» στο σχέδιο Ανάν.

Αργά χτες το βράδυ ολοκληρώθηκε η δεκάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, που έγινε για να αξιολογηθεί το σχέδιο Ανάν και να γίνει μια πρώτη τοποθέτηση ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

Μετά τη συνεδρίαση δεν έγινε καμιά ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συζήτησης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διέψευσε με κάποια δόση αγανάκτησης πληροφορίες που μετέδωσαν ορισμένα κανάλια σχετικά με τις τάσεις που επικράτησαν.

Ειδικότερα, μεταδόθηκε ότι 10 μέλη του Πολιτικού Γραφείου τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου, 4 εναντίον, 3 τήρησαν αποχή και δύο, μεταξύ των οποίων και ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, δεν ψήφισαν.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού, βγαίνοντας από την αίθουσα της συνεδρίασης δήλωσε ότι όσα μεταδόθηκαν δεν έχουν βάση και κάλεσε τα ΜΜΕ να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να μη μεταδίδουν ανακρίβειες.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν θα τεθούν τη Μεγάλη Παρασκευή ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα κάμει την εισήγησή της στην έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη στις 14 Απριλίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, στέλεχος του ΑΚΕΛ, είχε δηλώσει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ενώ ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση είπε απλώς ότι «υπάρχει πολύς προβληματισμός».

ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ...
«Φορτσάρει» η Ευρωπαϊκή Ενωση

Κοινή συνεδρίαση, με την παρουσία του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προγραμματίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις μόλις μέρες πριν από τα δημοψηφίσματα, με στόχο να εκδοθεί «σύσταση» για επίλυση του Κυπριακού. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, που δημοσιεύει στη χτεσινή του έκδοση ο «Φιλελεύθερος», «καταβάλλεται προσπάθεια όπως η συνεδρία πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ενώ ήδη έχει ζητηθεί από τον γγ του ΟΗΕ να παραστεί (ενδεχομένως και να προσφωνήσει το Σώμα), με στόχο να σταλεί ένα κοινό, ισχυρό μήνυμα ενόψει των δημοψηφισμάτων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κύριος αποδέκτης του μηνύματος θα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία φέρεται να εξακολουθεί να διατηρεί τις ενστάσεις της».

Την ίδια ώρα, ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, προγραμματίζει συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων επίσης στο Στρασβούργο, λίγες μέρες πριν τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων.

Είναι προφανές ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα κινητοποιηθούν έντονα τις επόμενες μέρες, ενώ οι πιέσεις θα κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο ενώ πλησιάζουμε την 24η του Απρίλη.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουν προς την κατεύθυνση υποστήριξης του «σχεδίου Ανάν».

Επισκέψεις στην Κύπρο

Ο Πατ Κοξ και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν θα επισκεφθούν την Κύπρο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο στις 24 του Απρίλη και θα τονίσουν τις θετικές πτυχές τερματισμού των διεθνών διενέξεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Χάρλι, επιβεβαίωσε πως η επίσκεψη Κοξ θα γίνει στις 18-19 του Απρίλη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ομολογούνται διαφωνίες κυβέρνησης - στρατού

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας» μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν, ενώ παράλληλα ομολόγησε ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει εξ ολοκλήρου το στόχο της στο θέμα της μονιμοποίησης των παρεκκλίσεων. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στηρίχτηκε στις επαφές μας με όλους τους θεσμούς του κράτους. Μπορεί να υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά η κυβέρνηση βρήκε τη μέση οδό».

Ως προς το ζήτημα των παρεκκλίσεων και το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ η συμφωνία στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, δεν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας εκατό τοις εκατό. Είναι η αλήθεια ότι υπάρχει κάποιο ρίσκο». Ο Ερντογάν συνέχισε όμως λέγοντας τα εξής: «Αλλά πετύχαμε τη διατήρηση της διζωνικότητας, την πολιτική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, την εθνική ενότητα του τουρκοκυπριακού λαού, την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Νησί, ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ισχυροποίηση των εγγυήσεων και την προστασία των δικαιωμάτων αυτών που κατάγονται από τη μητέρα πατρίδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο δημοκρατίες. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν ξεκινήσουμε από το σημείο αυτό».

Αναφερόμενος στην προοπτική που ανοίγεται με το σχέδιο Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς στον κόσμο που να αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ εκτός από μας; Οχι. Τώρα όμως θα υπάρχει ένα νέο κράτος με δύο ιδρυτικά κράτη».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «πολύ σημαντικό σημείο είναι το γλωσσικό. Οταν πηγαίνουμε σε διεθνείς συναντήσεις στην Ευρώπη, είπε ο Ερντογάν, βλέπουμε ότι η γλώσσα χωρών με πληθυσμό πεντακοσίων χιλιάδων, ομιλείται στην ΕΕ, αλλά η γλώσσα μας, η γλώσσα 72 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ομιλείται».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές αρχές της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, είπε ότι «η μη λύση δεν είναι λύση και η πολιτική είναι τέχνη παραγωγής λύσεων και όχι προβλημάτων».

Τέλος, ο Ερντογάν καταφέρθηκε έμμεσα εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κρατούν αρνητική στάση στο θέμα του σχεδίου. Πού το είδαμε να λύνονται σε τέτοιες διεθνείς περιπτώσεις τα προβλήματα κατά εκατό τοις εκατό;».

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μετά από πρόταση του Αγάπιου Σαχίνη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα. Από την ψηφοφορία απείχαν ένας δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης (ΝΔ) και 2 της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

Το ψήφισμα αναφέρει πως το Δημοτικό Συμβούλιο:

1. Κρίνει ότι το εθνικό μας θέμα της Κύπρου διέρχεται τις κρισιμότερες μετά το 1974 στιγμές του.

2. Διαπιστώνει ότι λησμονήθηκαν τελείως τα μέχρι πρότινος εκδοθέντα 21 ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία και την παράνομη κατοχή μέρους ανεξάρτητου κράτους.

3. Διαπιστώνει ότι ασκούνται πιέσεις στο λαό της Κύπρου και λέει «ΟΧΙ» στις πιέσεις.

4. Φρονεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας σε λιγότερο από ένα μήνα η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος, όφειλε να πει «ΟΧΙ» στην καταρράκωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

5. Εμείς διατρανώνουμε την υποστήριξή μας στην ειρηνική συνύπαρξη του Κυπριακού λαού μέσα από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια Κύπρο ενωμένη και κυρίαρχη.

6. Είμαστε κοντά στους αδελφούς μας Κύπριους και θα στηρίξουμε την όποια απόφασή τους.

Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Λάθος η υπογραφή του σχεδίου

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πήγε για να δώσει διάλεξη, πως θα ήταν λάθος από νομικής σκοπιάς να υπογραφεί, ψηφιστεί και εγκριθεί ένας σχέδιο 9.000 σελίδων με τη βία και χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενό του και πού αυτό οδηγεί.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Μπιρλίκ» υπό τον τίτλο «Ο Ντενκτάς κλαίει» γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δε θα ήθελε να πει στα εγγόνια του ότι ο τουρκικός στρατός αποχωρεί από το νησί και δε θα επιστρέψει πλέον. Η «Γενί Ντουζέν» επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι αυτός εξέφρασε παράπονα για την τουρκική κυβέρνηση, κτύπησε σαν χταπόδι το «σχέδιο Ανάν», έκλαψε, αλλά στο τέλος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ