ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Σινάν

Περίπου 1.000 άτομα διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία. Στη συγκέντρωση που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν με το Συντονιστικό φορέων και οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Ταϊλάν, η οργή ξεχείλιζε. Οργή, που ένιωθαν οι διαδηλωτές για τον απευθείας χαρακτηρισμό του Τούρκου αγωνιστή ως τρομοκράτη, την ώρα που όλα τα κινήματα που αγωνίζονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ομως, χτες, οι διαδηλωτές έδωσαν τη δική τους απάντηση σε αυτούς που προσπαθούν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας. Απάντησαν, επίσης, με τον δικό τους, ειρηνικό τρόπο στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, στα Προπύλαια, ο Α. Αντανασιώτης, εκπροσωπώντας το Συντονιστικό, στάθηκε στη σύλληψη του Ταϊλάν και το χαρακτηρισμό του ως τρομοκράτη, τονίζοντας ότι «είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τρομοκράτες είναι αυτοί που κάνουν άδικους πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ, που θεσπίζουν τρομονόμους για να υποτάξουν το κίνημα, που καταδικάζουν στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Και αυτοί έχουν ταυτότητα και είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο Ε. Φρατ, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμπαράστασή τους και είπε ότι ο μόνος τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός. Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Βουλή. Η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια.

Την αλληλεγγύη της στον Σινάν Μποσκούρτ και σε όλους τους Τούρκους αγωνιστές «που δίνουν δύσκολη μάχη για μια δημοκρατική Τουρκία με πλήρη δικαιώματα στο λαό της», εκφράζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 ΙΟΥΝΗ
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες

Μέχρι σήμερα, 8 Απρίλη, θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στα Προξενεία, ώστε να ψηφίσουν στη χώρα όπου διαμένουν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουν στις 12 Ιούνη στη χώρα που θα δηλώσουν στην αίτησή τους.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, όπου ο εκλογέας καταχωρεί τα στοιχεία του και την πόλη στην οποία θα ψηφίσει. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις επιλεγμένες πόλεις ψηφοφορίας και στις 24 χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο ενδιαφερόμενος εκτυπώνει την αίτηση σε τρία αντίγραφα. Τα δύο υποβάλλονται, μαζί με φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, στο οικείο Προξενείο. Το Προξενείο, με τη σειρά του, αποστέλλει το ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Τα Προξενεία υποχρεούνται να βοηθήσουν όσους Ελληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό τους την απαιτούμενη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου διαμένουν είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και την ημέρα της ψηφοφορίας να μένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Ψηφίζουν μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι εν λόγω ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Δηλαδή, δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές.

ΚΕΔΑ
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν...

Την πρόθεσή τους να μη συμμετάσχουν στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ (εκλογικός συνδυασμός που στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο από το ΣΥΝ) στις ευρωεκλογές, γνωστοποίησαν με επιστολή τους προς τη Γραμματεία του συνδυασμού, οι Γ. Θεωνάς και Μ. Κωστόπουλος, εκ μέρους της ΚΕΔΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή την καταρχήν αρνητική τους θέση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα τη θέσουν υπόψη του Κεντρικού Συμβουλίου της Κίνησής τους, που θα συνεδριάσει στα μέσα του Απρίλη, οπότε και θα δημοσιοποιήσουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Η ΚΕΔΑ εκτιμά, δηλώνοντας συγχρόνως πως αυτό επιβεβαιώνεται και από την εκλογική μάχη, πως «δεν έχουν οικοδομηθεί ακόμα εκείνες οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δυνάμεων που συμπορευόμαστε για αρκετά χρόνια τώρα και τελικά συγκροτήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ»! Παρακάτω τοποθετείται και στο ζήτημα που ανέκυψε, προκαλώντας έντονες αντεγκλήσεις, από τη μη τήρηση της δέσμευσης του ΣΥΝ για εκλογή του Γ. Μπανιά, λέγοντας πως «όλη η κουβέντα ότι οι σχέσεις αυτές εστιάζονται σε κάποια εκλογική έδρα, μας ευτελίζει όλους»! Σχολιάζεται ακόμα και η εικόνα που εξέπεμψε συνολικά το σχήμα για την οποία αναφέρουν: «Ο λόγος του ήταν θρυμματισμένος, αντιφατικός, έντονα αντίθετος ακόμα και στα ζητήματα που είχαν ομόφωνα συμφωνηθεί», γεγονός που «μεταφράστηκε σε άρνηση προς το σχήμα».

Στο τρίτο σημείο της επιστολής θέτουν - τώρα το κατάλαβαν αλήθεια; - το ζήτημα του αν υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις για συνεργασία. Ζήτημα το οποίο, θυμίζουμε, αποτέλεσε και αιχμή της πολεμικής εναντίον του ΚΚΕ προεκλογικά, η άποψη του οποίου, πως όχι μόνο δεν είναι δυνατή αλλά θα ήταν και πολλαπλά επιζήμια μια εκλογική συνεργασία κορυφών, με δεδομένες τις θέσεις των συγκεκριμένων κομμάτων και κινήσεων, στηλιτεύτηκε με μένος από την ηγεσία του ΣΥΝ.

Τέλος σημειώνουν πως σήμερα «για την ΚΕΔΑ δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα μας επέτρεπαν να συμμετάσχουμε στο σχήμα για τις ευρωεκλογές», ωστόσο διευκρινίζουν πως θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της πρωτοβουλίας για τη συσπείρωση της Αριστεράς διατηρώντας την αυτοτέλειά τους.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι «εσταυρωμένοι» της παγκοσμιοποίησης

Η ακολουθία των παθών του ανθρωποθεού αυτές τις μέρες, οδηγεί σε συνειρμούς για τους εσταυρωμένους των λαών του κόσμου, που δέχονται τα δεινά και την τρομοκρατία της νέας αυτοκρατορίας του σύγχρονου Ηρώδη.

Πλήθυναν οι σταυροί. Κρανίου τόπος, τα πεδία των τρομοκρατικών πολέμων. Λαοί στην πορεία του καθημερινού Γολγοθά. Εκατομμύρια «οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι», που σέρνονται σφαχτάρια από τους γραμματείς και φαρισαίους του νέου πραιτορίου.

Πληθαίνουν οι εσταυρωμένοι, πληθαίνουν οι Πιλάτοι, τα «ωσαννά» στην αρχή και τα «σταύρωσον», στη συνέχεια.

Ο Ναζωραίος των προσδοκιών και των ελπίδων για την επίγεια, όπως πίστεψαν, δικαίωση, που αντικαταστάθηκε από την προσδοκία της μεταθανάτιας βασιλείας των ουρανών.

Ο Ναζωραίος με το μαστίγιο της κάθαρσης στην αρχή, για την εκδίωξη των καπήλων από το ναό: «Πιο εύκολο είναι, να περάσει ένα χοντρό παλαμάρι - κάμηλος» από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ο πλούσιος στη βασιλεία των ουρανών» (σ.σ. Αυτοί έχουν στήσει τη βασιλεία τους πάνω στη γη, υποσχόμενοι τα ουράνια για την «πλεμπάγια».

Στον κήπο της Γεσθημανής, το φιλί των τριάκοντα αργυρίων και λίγο αργότερα, η ψηλάφηση του Θωμά «επί τον τύπον των ήλων».

Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον. Στα σπαρακτικά ιδιόμελα αυτής της εβδομάδας, ο λόγος του Βάρναλη: «Και στο πλάγι, δαγκάναν οι οχτροί σου τα χείλη... δολερά ξεσηκώσανε τ' άγνωμα πλήθη κι όσο ο γήλιος να 'ρθει το δείλι, το σταυρό σου καρφώσαν κι οχτροί σου και φίλοι».

Συμβολισμοί που προσομοιάζουν στα σύγχρονα πάθη. Και η Ανάσταση προϋποθέτει αντίσταση και όχι υποταγή.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων, ενόψει των εορτών του Πάσχα, και για το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ