ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε κατάσταση συναγερμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η υπόθεση ή καλύτερα το «σίριαλ» δημοψήφισμα συνεχίζεται. Εντούτοις οι δυνάμεις που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επαγρύπνησης, ειδικά για την αποτροπή ενεργειών που είναι σε διαρκή εξέλιξη, με στόχο ίσως την επανάληψη ενός πραξικοπήματος, κυρίως όμως στα σύνορα με την Κολομβία, όπου ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος: Επίθεση και επέμβαση στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία»...

Καταρχήν όσον αφορά στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τσάβες, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι από τις 20 έως τις 24 Μάη, είναι οι μέρες για τη «διαδικασία αποκατάστασης» των υπογραφών που καθορίστηκαν ως αμφισβητήσιμες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το VENPRES, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μπερνάντο Αλβάρες Ερέρα, απέστειλε στις αρχές των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον δύο διπλωματικές νότες: Μία ζητώντας την έρευνα για τα χρήματα με τα οποία εξόπλισε το «National Endowment for Democracy» (NED) πολλές οργανώσεις της «αντιπολίτευσης» και δεύτερη εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της κυβέρνησης Τσάβες για τις ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας εκ μέρους του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα δυτικού ημισφαιρίου, Ρότζερ Νοριέγκα.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αυστραλία, Λεονέλ Βίβας, σύμφωνα με άρθρο του Λουίς Ερνέστο Αλμάριο στο ανεξάρτητο κολομβιανό ANNCOL, προειδοποίησε μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Μήνα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, που οργανώνουν οι Μπολιβαριανοί Κύκλοι, το ΚΚ Αυστραλίας, συνδικάτα και άλλες λαϊκές οργανώσεις, για πιθανή εκδήλωση «πραξικοπήματος» ή άλλης επιθετικής ενέργειας στο άμεσο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο Βίβας, τόνισε ότι υπάρχουν σχέδια για συντονισμένες κινήσεις σε όλη την περιοχή των Ανδεων, που περιλαμβάνουν και στρατιωτικές επιχειρήσεις -ακόμη και επιβολή πραξικοπημάτων- και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και του Περού να υπερασπιστούν, όπως έχουν χρέος, τη δημοκρατία και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας έναντι «της μακιαβελικής και εκλεπτυσμένης επέμβασης εκ μέρους του Πενταγώνου και της CIA, σε συνεργασία με την ολιγαρχία και την καθεστηκυία τάξη της Βενεζουέλας».

Προς επιβεβαίωση των όσων κατήγγειλε ο Βίβας, η Γκλόρια Γκαϊτάν στην εκπομπή της «Το φανάρι του Διογένη», στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας VTV, αποκάλυψε σειρά σχεδίων για επέμβαση από την Κολομβία, τόσο προετοιμασίες της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε όσο και εκ μέρους των παραστρατιωτικών.

Μία από τις αποκαλύψεις αφορά στην αγορά εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας γάλατος για το πρόγραμμα «Μερκάλ» -πρόγραμμα για τη σίτιση των παιδιών στο σχολείο, αλλά και των φτωχών - από την εταιρία «Κολάντα», που είναι βιτρίνα των παραστρατιωτικών, οι οποίοι καμουφλαρισμένοι ως εργάτες διεισδύουν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα.

Τέλος, η Γκαϊτάν - η οποία ζει στη Βενεζουέλα μετά την παροχή πολιτικού ασύλου και αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα της, Ελιένσερ Γκαϊτάν, ηγετικού στελέχους του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας - τόνισε ότι ο πρόεδρος Ουρίμπε ενεργεί βάσει του σχεδίου «Σάντα Φε ΙΙ», με στόχο την επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και έκανε έκκληση για επαγρύπνηση και κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας όλων των κατοίκων της επαρχίας Ζούλια. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Σάντα Φε Ι» είχε εκπονηθεί μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης για την αναχαίτιση του επαναστατικού κινήματος στην αμερικανική υποήπειρο. Και όλοι γνωρίζουν τι σήμανε: αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και ειδεχθή δολοφονική καταστολή. Από τη Γουατεμάλα έως τη Χιλή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλληλοσφαγή «φίλιων» των Αμερικανών δυνάμεων

Η αλληλοσφαγή των «συμμάχων» των ΗΠΑ ξαναρχίζει, εντείνοντας την «ανασφάλεια» και θέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις «κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα» (φωτό)

Associated Press

Η αλληλοσφαγή των «συμμάχων» των ΗΠΑ ξαναρχίζει, εντείνοντας την «ανασφάλεια» και θέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις «κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα» (φωτό)
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε, υποτίθεται, «φιλοκυβερνητικούς» πολεμάρχους ξέσπασαν χτες στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» το υπουργείο Αμυνας από την Καμπούλ, δυνάμεις που υπακούουν στον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ κινούνται στην επαρχία Φαριάμπ, σε τρία μέτωπα, εναντίον δυνάμεων του κυβερνήτη Εναϊτουλάχ Εναγιάτ και του επικεφαλής του 200στού Τάγματος Χασίμ Καν, οι οποίοι υπακούουν στον Καρζάι και στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στην Καμπούλ. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ραχίμ Ουαρντάκ, «υπάρχουν ασφαλώς απώλειες, αλλά το πόσες είναι δεν το γνωρίζουμε». Η κυβέρνηση, προ της ένοπλης σύγκρουσης, η οποία «αποτελεί νέα απειλή για την εύθραυστη σταθερότητα της χώρας», όπως έλεγε ανταποκριτής, διέταξε 750 άνδρες να μεταβούν κατεπειγόντως στην περιοχή. Ο Ντόστουμ, είπε με απειλητικό τόνο ο Ουαρντάκ, «δρα εναντίον» της κεντρικής κυβέρνησης, της οποίας είναι εκπρόσωπος (!) για «θέματα ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για το δεύτερο ξέσπασμα ενδοκυβερνητικών ένοπλων συγκρούσεων μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Προ τριών εβδομάδων, θυμίζουμε, σκληρές συγκρούσεις στη Χεράτ άφησαν έναν υπουργό της κυβέρνησης - γιο του επαρχιακού κυβερνήτη και ισχυρού ανδρός Ισμαήλ Καν - και άλλους τουλάχιστον 15 ανθρώπους νεκρούς. Ο αντίπαλός του, στρατηγός Αμπντούλ Ζάχερ Ναγιεμπζάντεχ, επρόκειτο να φθάσει στην Καμπούλ χτες για να δώσει εξηγήσεις για τα γεγονότα στη Χεράτ.

Οι άγριες μάχες ανάμεσα στους θεωρητικά στο ίδιο στρατόπεδο ανήκοντες πολέμαρχους αφορούν, πάνω απ' όλα, στο ποιος θα έχει την εξουσία και τον έλεγχο - ειδικά όσον αφορά σε περιοχές που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο των ναρκωτικών. Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ συνεχίζουν να προειδοποιούν πως το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς το να καταστεί ένα κράτος «ελεγχόμενο από τη μαφία και τα ναρκωτικά», ενώ οι νέες συγκρούσεις εγείρουν το ερώτημα αν και κατά πόσον μπορούν να γίνουν οι ήδη αναβληθείσες για το Σεπτέμβρη «εκλογές» στη χώρα, μεγάλα τμήματα της οποίας παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στο θέμα που ανακίνησε προχτές ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μιλώντας περί πιθανής εισβολής των ΗΠΑ στο Πακιστάν αν η κυβέρνηση Μουσάραφ δεν «αναλάβει τις ευθύνες της» στα αυτόνομα εδάφη των φυλών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, χτες η αμερικανική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία προσπαθούσε να «μετριάσει» τις αντιδράσεις του Ισλαμαμπάντ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και αξιωματικοί των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «η τακτική μας δεν έχει αλλάξει» όσον αφορά στην καταδίωξη των «τρομοκρατών» ένθεν κακείθεν της μεθορίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Γαλλικό «όχι» στην τουρκική ένταξη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε χτες στο Κοινοβούλιο της χώρας ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «υπό τις παρούσες συνθήκες».

Μία βδομάδα μετά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου, στο οποίο διαδέχτηκε τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Ραφαρέν, ο Μπαρνιέ τοποθετήθηκε - προφανώς για λόγους που αφορούν γαλλικές σκοπιμότητες - αρνητικά στο θέμα της τουρκικής ένταξης, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δε σέβεται τους όρους (της ΕΕ), ακόμη κι αν προετοιμάζεται να το πράξει», και πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα» τουρκικής ένταξης «υπό τις σημερινές συνθήκες».

Η τοποθέτηση Μπαρνιέ - που έρχεται να προστεθεί στις απόψεις που εκφέρονται σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής ένταξης στη Γερμανία, όπου το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις και εντάσσεται στην πολιτική αντιπαράθεση Σρέντερ / Φίσερ / Μέρκελ - αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα και να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με δεδομένες και τις αμερικανικές «παραινέσεις» να δοθεί, το Νοέμβρη, θετική απάντηση στο τουρκικό αίτημα παροχής «ημερομηνίας» για την απαρχή της διαδικασίας εισδοχής της Τουρκίας στους κόλπους της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ