Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλληλοσφαγή «φίλιων» των Αμερικανών δυνάμεων

Η αλληλοσφαγή των «συμμάχων» των ΗΠΑ ξαναρχίζει, εντείνοντας την «ανασφάλεια» και θέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις «κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα» (φωτό)

Associated Press

Η αλληλοσφαγή των «συμμάχων» των ΗΠΑ ξαναρχίζει, εντείνοντας την «ανασφάλεια» και θέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις «κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα» (φωτό)
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε, υποτίθεται, «φιλοκυβερνητικούς» πολεμάρχους ξέσπασαν χτες στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» το υπουργείο Αμυνας από την Καμπούλ, δυνάμεις που υπακούουν στον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ κινούνται στην επαρχία Φαριάμπ, σε τρία μέτωπα, εναντίον δυνάμεων του κυβερνήτη Εναϊτουλάχ Εναγιάτ και του επικεφαλής του 200στού Τάγματος Χασίμ Καν, οι οποίοι υπακούουν στον Καρζάι και στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στην Καμπούλ. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ραχίμ Ουαρντάκ, «υπάρχουν ασφαλώς απώλειες, αλλά το πόσες είναι δεν το γνωρίζουμε». Η κυβέρνηση, προ της ένοπλης σύγκρουσης, η οποία «αποτελεί νέα απειλή για την εύθραυστη σταθερότητα της χώρας», όπως έλεγε ανταποκριτής, διέταξε 750 άνδρες να μεταβούν κατεπειγόντως στην περιοχή. Ο Ντόστουμ, είπε με απειλητικό τόνο ο Ουαρντάκ, «δρα εναντίον» της κεντρικής κυβέρνησης, της οποίας είναι εκπρόσωπος (!) για «θέματα ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για το δεύτερο ξέσπασμα ενδοκυβερνητικών ένοπλων συγκρούσεων μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Προ τριών εβδομάδων, θυμίζουμε, σκληρές συγκρούσεις στη Χεράτ άφησαν έναν υπουργό της κυβέρνησης - γιο του επαρχιακού κυβερνήτη και ισχυρού ανδρός Ισμαήλ Καν - και άλλους τουλάχιστον 15 ανθρώπους νεκρούς. Ο αντίπαλός του, στρατηγός Αμπντούλ Ζάχερ Ναγιεμπζάντεχ, επρόκειτο να φθάσει στην Καμπούλ χτες για να δώσει εξηγήσεις για τα γεγονότα στη Χεράτ.

Οι άγριες μάχες ανάμεσα στους θεωρητικά στο ίδιο στρατόπεδο ανήκοντες πολέμαρχους αφορούν, πάνω απ' όλα, στο ποιος θα έχει την εξουσία και τον έλεγχο - ειδικά όσον αφορά σε περιοχές που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο των ναρκωτικών. Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ συνεχίζουν να προειδοποιούν πως το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς το να καταστεί ένα κράτος «ελεγχόμενο από τη μαφία και τα ναρκωτικά», ενώ οι νέες συγκρούσεις εγείρουν το ερώτημα αν και κατά πόσον μπορούν να γίνουν οι ήδη αναβληθείσες για το Σεπτέμβρη «εκλογές» στη χώρα, μεγάλα τμήματα της οποίας παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στο θέμα που ανακίνησε προχτές ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μιλώντας περί πιθανής εισβολής των ΗΠΑ στο Πακιστάν αν η κυβέρνηση Μουσάραφ δεν «αναλάβει τις ευθύνες της» στα αυτόνομα εδάφη των φυλών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, χτες η αμερικανική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία προσπαθούσε να «μετριάσει» τις αντιδράσεις του Ισλαμαμπάντ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και αξιωματικοί των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «η τακτική μας δεν έχει αλλάξει» όσον αφορά στην καταδίωξη των «τρομοκρατών» ένθεν κακείθεν της μεθορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ