Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέα ποινική δίωξη για το Κόκκινο Αστέρι

Με συλλήψεις στελεχών του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας «τιμήθηκε» από τις αρχές η μέρα απελευθέρωσης της Ουγγαρίας από το ναζιστικό ζυγό

Στις 3 Απρίλη, στις παραμονές της μέρας κατά την οποία ο Σοβιετικός Στρατός απελευθέρωσε την Ουγγαρία από τους φασίστες κατακτητές, εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των Σοβιετικών απελευθερωτών στη Βουδαπέστη. Να σημειωθεί ότι στις σκληρές μάχες για την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τους φασίστες την περίοδο 1944-1945, ο σοβιετικός στρατός είχε περίπου 140 χιλιάδες νεκρούς και 340 χιλιάδες τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμής σε όσους Σοβιετικούς αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσης της χώρας, οι αστυνομικές δυνάμεις της ουγγρικής πρωτεύουσας προχώρησαν στη σύλληψη του Αττίλα Βαϊνάι, αντιπροέδρου του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας κι ενός ακόμη στελέχους του κόμματος, επειδή είχαν στο πέτο τους το σύμβολο της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, το Κόκκινο Αστέρι. Τα δύο στελέχη του Εργατικού Κόμματος κρατήθηκαν για πάνω από 3 ώρες στα κρατητήρια και στη συνέχεια εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, αφού ο νόμος που ταυτίζει το φασισμό με τον κομμουνισμό απαγορεύει τη δημόσια χρήση των συμβόλων τους.

Οπως είναι γνωστό, στις 11/3/2004 μονομελές δικαστήριο της Βουδαπέστης (χωρίς εισαγγελέα) είχε δικάσει τον Αττίλα Βαϊνάι, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, για το ίδιο «αδίκημα», σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους του Κόμματος και παρουσία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, που είχε μεταβεί για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον «κατηγορούμενο». Τότε το δικαστήριο προειδοποίησε τον Αττίλα Βαϊνάι ότι αν υποπέσει σε άλλο «παράπτωμα», μέσα σ' ένα χρόνο, θα καταδικαστεί και για το αδίκημα αυτό (ότι δηλαδή έφερε το Κόκκινο Αστέρι). Και μετά από αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου, ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος είχε δηλώσει ότι θεωρεί τον εαυτό του αθώο και ότι θα συνεχίσει να φέρει το Κόκκινο Αστέρι.

Φαίνεται ότι οι αρχές της Ουγγαρίας, με τις πλάτες της ΕΕ και των κάθε λογής «ευρω-λάγνων» (που στήριξαν την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ), έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις αντιδημοκρατικές διώξεις σε βάρος όσων υπερασπίζονται τις ιδέες και τα σύμβολα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ