ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Στο δρόμο του... πετρελαίου

Και να θες να μην το δεις, στο λένε μόνοι τους. Απλώνουν το χάρτη, τραβούν μια γραμμή από το Μαρόκο ως βαθιά μέσα στην Ασία και διαπιστώνεις πως όλως τυχαίως περνά πάνω από την Κύπρο. Ερημοι Κύπριοι. Και των δυο κοινοτήτων...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Μόνο ζώντας, λένε αυτοί που έρχονται από κει, αυτές τις μέρες κοντά στις στρατιωτικές βάσεις των ξένων καταλαβαίνεις ότι γίνεται της... Σούδας. Κι όμως, ούτε λέξη έντυπη.

Βέβαια και να μη ζεις εκεί, έρχεται ο... Σημίτης να στο θυμίσει γράφοντας ωμά για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολής ως κλειδί για την ερμηνεία των εξελίξεων στην Κύπρο.

Ο οποίος όμως καταφεύγει σε λαθροχειρία λέγοντας σε άλλο σημείο του άρθρου του πως το «σχέδιο Ανάν» δημιουργεί ένα κράτος. Οταν ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι πως δημιουργούνται δύο εθνοτικά κράτη κι ένας μαϊντανός που θα επιχειρεί να παίξει το ρόλο της ομοσπονδίας, με απόλυτη αδυναμία λειτουργίας και απρόβλεπτες εντάσεις και κρίσεις.

Κάτι ειδήσεις από την Εσπερία επιμένουν να δείχνουν τη γερμανική μηχανή έτοιμη να εξάγει ξανά ανέργους ως κρέας για τα κανόνια. Είναι όμως ακόμα νωρίς για τέτοιες προβλέψεις. Ας αρκεστούμε στη καταγραφή των 4,5 εκατομμυρίων ανέργων στη Γερμανία, παρά τα μέτρα για τη δήθεν μείωση των ανέργων. Και στην κατακραυγή για την περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας.

Οσο για τα εξάστηλα, που πασχίζουν να υποσχεθούν παραδείσους, μια κραυγή για το μισθό των 300 ευρώ φτάνει για να χαλάσει η σούπα. Δε φτάνει, βέβαια, για τη λύση στο αδιέξοδο. Γι' αυτό, πράγματι, «συν Αθηνά...».

Υ.Γ. «Οικολογικό Καρεκλοπόδαρο». Κωδικός που χρησιμοποιείται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή την περίοδο τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναφέρεται στη γνωστή στους νησιώτες «κλοτσοπατινάδα» και περιγράφει τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας εκ των αντιπροσωπειών ελληνικού πολιτικού κόμματος στην Κύπρο. Από τα ρεπορτάζ που κυκλοφορούν μόνο από στόμα σε στόμα...


ΠΑΜΕ ΓΙ' ... ΑΛΛΑ

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: «Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή (Μέση Ανατολή, Κασπία, Κεντρική Ασία) όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα» (άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ: «Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον κυπριακό λαό έχοντας στην κυριολεξία το πιστόλι στον κρόταφο. Το κρατούν με ένα χέρι οι ΗΠΑ και οι παραγγελιοδόχοι τους, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η πλειοψηφία της ελληνικής πολιτικής τάξης και των λεγόμενων "διαμορφωτών της κοινής γνώμης", τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, ένα θηριώδες σύστημα εξουσίας που σε πρώτο επίπεδο επιχειρηματολογεί υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα, αλλά σε δεύτερο επίπεδο αρνείται το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει χωρίς χειραγώγηση» (το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: «Στην τελική απόφαση καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες ενός "Οχι", η αρνητική προοπτική για το επόμενο σχέδιο λύσης που θα προσφερθεί, η ιστορία του κόμματος και οι σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους» (το ρεπορτάζ για τη θέση του ΑΚΕΛ στο ΒΗΜΑ).

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ (1): «- Είστε υπέρ της διχοτόμησης επομένως;». «- Εκατό τοις εκατό. Μόνο αν έχουμε δύο πλήρως ανεξάρτητα κράτη, εντός της ΕΕ θα μπορεί να υπάρξει πλήρης ελευθερία» (συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ (2): «Οποιο και αν είναι για την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά το - βραχυπρόθεσμο - τίμημα του "ΟΧΙ", δε θα ήταν σαφώς προτιμότερη μια εθνική στρατηγική εδαφικών κυρίως διεκδικήσεων, που θα βασίζονταν επιτέλους στη ρεαλιστική αποδοχή της ήδη υπάρχουσας διχοτόμησης, ώστε να μη καταλήξουμε σ' αυτήν μέσα από νέες επώδυνες περιπέτειες και θεσμικά εμφράγματα;» (ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΝΑΙ»

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΩΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Η ΑΥΓΗ: ΑΚΕΛ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΤΕΛΟΣ

Η ΝΙΚΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΟΜΗΣΗ, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΚΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΛΑΔΙΑΡΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟΝ ΣΠΩΚΟ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ - ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ 10 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ... ΝΗΣΤΕΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ Η ΕΡΓΑΣΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δυσαρέσκεια

«Από τη μια στην άλλη άκρη της ΕΕ των 25 έρχεται ένα συνολικό μήνυμα δυσαρέσκειας: Στην Παλαιά Ευρώπη των 15 οι κοινωνίες έχουν απορρίψει την Ατζέντα της Λισαβόνας, αποδοκιμάζουν τους κυβερνώντες - επόμενο ραντεβού οι Ευρωεκλογές - τους οποίους θα αντικαταστήσουν με πολιτικές δυνάμεις που ανεξάρτητα από την ιδεολογική προγραμματική τους ταυτότητα θα έχουν σαφή εντολή για πρόταση της κοινωνικής συνοχής» (ο Γιώργος Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Οι άνεργοι

«Ο Γερμανός καγκελάριος εφήρμοσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο κράτος πρόνοιας, που στην πράξη περιορίζουν τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων καθώς τους ασκούν πιέσεις να δεχθούν απασχόληση κατώτερη των προσόντων τους, να αυταπασχοληθούν ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Τα εν λόγω μέτρα συνεισέφεραν στη φαινομενική τουλάχιστον μείωση της επίσημης ανεργίας το περασμένο έτος, αλλά τώρα η επιρροή τους αρχίζει να εξανεμίζεται» (ανταπόκριση του Ρόιτερς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

e-mail

«"Είμαι ωρομίσθια, εργάζομαι στον Εβρο, έχω δύο ανήλικα παιδιά και όταν πληρωθώ θα εισπράξω περίπου 250 ευρώ, ενώ ξοδεύω 600. Και με απορία παρακολουθώ όλους αυτούς που χαμογελούν στα παράθυρα, αυτόκλητοι σωτήρες και διπλωματούχοι πολιτικοί".

Τι μπορεί να πει κανείς αυτές τις άγιες μέρες στη Μάρθα; Σχεδόν τίποτα. Παρά μόνο το γνωστό. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Γιατί στη θρησκεία ο Θεός ανάστησε το Χριστό, ενώ στην Ιστορία ο απλός, ταλαιπωρημένος και συνειδητοποιημένος Λαός!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ).

Τα οικόπεδα

«Να μην ανησυχούν από τυχόν αποδοχή του σχεδίου Ανάν προτρέπουν Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες τους ξένους υπηκόους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν γη και να αποκτήσουν ένα σπίτι στη Βόρειο Κύπρο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του North Cyprous Properties, ενός από τα κτηματομεσιτικά γραφεία που διαφημίζονται μέσω του Ιντερνέτ, οι τίτλοι ιδιοκτησίας που χορηγούν οι τουρκοκυπριακές Αρχές είναι το ίδιο καλοί με αυτούς που έχουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ