ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Το βασικό πρόβλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλοί και διάφοροι κόπτονται τις μέρες αυτές, για τη δήθεν πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού, σχετικά με το «σχέδιο Ανάν». Και αραδιάζουν από εφημερίδες και τηλεοράσεις τις διάφορες δευτερεύουσες πτυχές της όλης υπόθεσης. Τα ποσοστά των προσφύγων που θα επιστρέψουν και με ποιες διαδικασίες, το ποσοστό εδάφους και πόσα χωριά θα περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση κλπ, κλπ. Και, πάντα, συμπληρώνουν, ότι όλ' αυτά αποτελούν έναν αναπόφευκτο συμβιβασμό, στη βάση των σημερινών συνθηκών και των διεθνών συσχετισμών.

Το βασικό και μεγάλο πρόβλημα του «σχεδίου Ανάν», όμως, δε βρίσκεται στα παραπάνω, αλλά στην κεντρική του, διχαστική και διαιρετική κατεύθυνση και λογική. Το «σχέδιο» δεν αποκαθιστά την ενότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα και ενιαίο κράτος - μέλος του ΟΗΕ. Το αντίθετο, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Και το χειρότερο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για νέες -ίσως, πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο επώδυνες- περιπέτειες στο μέλλον. Και μπορεί, αυτό να ικανοποιεί τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εμπνευστών του «σχεδίου» και όσων σήμερα θέλουν να επιβάλουν την αποδοχή του, αλλά δε συμφέρει τον κυπριακό λαό, ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Τουρκοκύπριους.

Η ενημέρωση...

Στις Βρυξέλλες βρισκόταν χτες η Αννα Διαμαντοπούλου, όπου συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο Γκ. Φερχόιγκεν, στα πλαίσια της προχτεσινής προαναγγελίας του Γ. Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση διαφόρων ξένων παραγόντων.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί αναρωτιόμαστε, τι είδους ενημέρωση κάνουν την περίοδο αυτή στους ξένους παράγοντες, π.χ., στον Φερχόιγκεν, ο οποίος, στο κάτω κάτω της γραφής, μέχρι και στις διαδικασίες της Λουκέρνης πήρε μέρος. Μήπως, πίσω από τη λέξη «ενημέρωση» κρύβονται κάποιες οφειλόμενες εξηγήσεις, για το γεγονός, πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ειχε πάρει, μέχρι χθες, ξεκάθαρη και δημόσια θέση υπέρ του «σχεδίου Ανάν»;

Πάντως, αν συμβαίνει αυτό, δεν τους κατακρίνουμε. Οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν...

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

Από την πρώτη τους σελίδα πρόβαλαν οι χτεσινές εφημερίδες τις μεταδιδόμενες από τη Λευκωσία πληροφορίες, για τη συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και τις τάσεις που κυριάρχησαν σ' αυτή. Ορισμένες απ' αυτές, μάλιστα, με πρώτη και καλύτερη την «Αυγή», έκαναν το θέμα αυτό πρωτοσέλιδο τίτλο τους. Καμιά τους, όμως, δεν έγραψε ούτε λέξη, από τη δήλωση, που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης. Οσα μεταδόθηκαν δεν έχουν βάση, δήλωσε ο Αντρος Κυπριανού και κάλεσε τα ΜΜΕ να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να μη μεταδίδουν ανακρίβειες.

Αυτός τα 'πε, όμως κι αυτός τ' άκουσε. Μόνο ο «Ρ» σημείωνε, χτες, τόσο τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, όσο και τη διάψευσή τους. Οι προαναφερόμενες εφημερίδες προτίμησαν τη γνωστή συνταγή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Οι Κύπριοι και, ιδιαίτερα, οι Ελληνοκύπριοι, πρέπει να «πειστούν» και εν ανάγκη να πειθαναγκαστούν. Το αρνητικό για το «σχέδιο Ανάν» κλίμα, «πρέπει να αντιστραφεί εδώ και τώρα», όπως τόνιζε η πολυσέλιδη ανώνυμη επιστολή, που έλαβαν πρόσφατα πολλοί και διάφοροι -ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι.

Ο καθένας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Μηχανισμός παραγωγής κρίσεων

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σχέδιο Ανάν αποβλέπει στη νομικο-συνταγματική νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Δε διαμορφώνονται μόνο γεωγραφικά - πληθυσμιακά σύνορα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, με την κατάργηση των βασικών ελευθεριών, οικοδομούνται οικονομικά - παραγωγικά "σύνορα" που συνιστούν έναν μόνιμο τύπο διαίρεσης.

Το αποκορύφωμα όμως της "δυσπλασίας" του σχεδίου Ανάν αποκαλύπτεται στο σύστημα παραγωγής πολιτικών αποφάσεων: Στο πεδίο αυτό, το σχέδιο αποτελεί έναν μηχανισμό παραγωγής κρίσεων και συγκρούσεων, αφού σε κάθε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να γίνεται προσφυγή στους τρεις ξένους διορισμένους (από ποιον;) δικαστές... Ας φανταστούμε μόνο την περίπτωση "διεθνών" δικαστών του τύπου της Κάρλα ντελ Πόντε που δικάζει τον Μιλόσεβιτς...».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από χτεσινό άρθρο στα «Νέα» του Μεν. Γκίβαλου, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και αποτελεί μια αποστομωτική και στοιχειοθετημένη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί αφετηρία επανένωσης της Κύπρου. Οπως και σε όσους «ψιθυρίζουν» ότι, τέλος πάντων, αρκετά κράτησε το Κυπριακό, ας τελειώνουμε... Ο μεγαλύτερος, ίσως, κίνδυνος από μια ενδεχόμενη εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» είναι πως τα μέχρι σήμερα τριάντα χρόνια θα αποδειχτούν η αρχή και μόνο του προβλήματος...


Τα «ναι» και «όχι»...

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, που ακούγονται για το «ναι» του ΠΑΣΟΚ στο «σχέδιο Ανάν». Ανάμεσά τους, τα περί συναίσθησης του διεθνούς κλίματος, ανάλυσης των λεπτομερειών του σχεδίου και των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασης στην Κύπρο, κλπ. Ομως, σκέφθηκαν το ενδεχόμενο να πρόκειται απλώς για θέμα ...αντανακλαστικών;

Γιατί, τέλος πάντων, για να θεωρηθεί ...έκπληξη ένα «ναι», θα πρέπει κάποτε ο φορέας του να έχει πει και «όχι». Το ΠΑΣΟΚ δε μας έχει σίγουρα συνηθίσει σε κάτι τέτοια και κυρίως στις υποθέσεις όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το «ναι» τούς βγαίνει αυθόρμητα στις σχετικές περιπτώσεις.

ΜΙΑ - ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ οι «κακές ειδήσεις» για την οικονομία. Παραπάνω απ' ό,τι υπολογίζανε το δημόσιο έλλειμμα, παραπάνω αυτόν το μήνα ο πληθωρισμός, πάνω και ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών.

Φυσικά, παρούσα δηλώνει αυτές τις δύσκολες ώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μας επισημαίνει ότι θα είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη και άλλα σχετικά.

Δε χρειάζεται, βέβαια, να έχει μαντικές οικονομικές ικανότητες κανείς για να καταλάβει σε ποιο συμπέρασμα οδηγούν (ως συνήθως) όλες αυτές οι προσεγγίσεις. Για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί, για τα έλλειμμα η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και των περικοπών στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, κλπ. Την περαιτέρω «συνταγή» τη γνωρίζετε.

ΕΞΑΙΡΕΤΑ: Και στις παραλίες του Λος Αντζελες θα απαγορεύεται εφεξής το κάπνισμα. Αυτό θα αποφασίσει άμεσα η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, λες και δεν καταπιέζονται, ήδη, από το «αντιτρομοκρατικό δόγμα» οι κάτοικοι αυτής της χώρας.

Αραγε, το επόμενο μέτρο θα είναι να ...εκτελούνται επί τόπου οι καπνιστές από ελεύθερους σκοπευτές; `Η, μήπως, θα χρησιμοποιήσουν την αυτόματη εκτόξευση πυραύλου και μόνο με την ανίχνευση καπνού από τσιγάρο;

Γρηγοριάδης Κώστας

Αναλαμβάνουμε δράση...

Η αρχή της ψευδαίσθησης ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 70/99, που υποτίθεται ότι οδηγούσε στην αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Συνεχίστηκε με τη χρήση κριτηρίων, που αποκλείουν την πλειονότητα των συμβασιούχων από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά: Στενός και μη Δημόσιος Τομέας, κάλυψη ή μη πάγιων και διαρκών αναγκών, πρόσληψη πριν ή μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και πάει λέγοντας. Οσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, ούτε μια αράδα.

Αντάμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - γνήσιοι εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου - και ΣΥΝ (πιστός στη λογική διαχείρισης του καπιταλισμού) παίζουν αυτό το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων, των διαχωρισμών και των αποκλεισμών, που αντικειμενικά: Προσδίδει δήθεν φιλεργατικά χαρακτηριστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν μέσω νομικίστικων διαδικασιών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί την προεκλογική ψηφοθηρία των πρόσφατων βουλευτικών και των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενώ οι διαχωρισμοί των εργαζομένων σε κατηγορίες (εσείς δικαιούσθε μόνιμη δουλιά, οι άλλοι όχι) στόχο έχουν τη διάσπαση του κινήματός τους, προκρίνοντας ως θεμιτή και αποδεκτή την εξεύρεση λύσης μέσω εξατομικευμένων διαδικασιών, γνωστών ως «ρουσφέτια». Με άλλα λόγια: Η μόνη λύση για την εξάλειψη της πολιτικής ομηρίας είναι η προσφυγή σ' αυτήν!!!

Οι προαναφερόμενες πολιτικές επιλογές των κομμάτων αυτών όχι μόνο δεν είναι λανθασμένες, αλλά με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών είναι απόλυτα σωστές. Αντιθέτως, λανθασμένη είναι η επιλογή του κάθε συμβασιούχου ξεχωριστά, που αφήνει να παρασύρεται από όσους μετατρέπουν το ψέμα σε ελπίδα. Λάθος είναι που νομίζει ότι είναι δυνατό να δοθεί ουσιαστική λύση, όταν αυτή αφορά ένα μικρό τμήμα και αφήνει απέξω το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και είναι λάθος, γιατί απλά δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες πραγματικές και αυξημένες ανάγκες τους. Γιατί η λύση αυτή, αντίθετα με τα όσα νομίζει, διαιωνίζει την πολιτική και εργασιακή ομηρία προς όφελος της κάθε κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Είναι καιρός λοιπόν - και τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν αρχίσει να φθάνουν - ο εργαζόμενος να αντιληφθεί ότι: Η δύναμη της εργατικής τάξης αντλείται μέσα από την κοινή συντονισμένη δράση των μελών της, στα πλαίσια της ανειρήνευτης συνεχούς ταξικής πάλης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ακριβώς, βάδισε η χτεσινή σύσκεψη των Συντονιστικών Εργαζομένων και Σωματείων σε ΟΤΑ, Ξενοδοχεία και ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Πέρα από κάθε αυταπάτη, έθεσε τα θεμέλια για την ενότητα της δράσης των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, γιατί το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία είναι δικαίωμα όλων. Και αυτό μπορεί μόνον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το κατακτήσουν μέσα από τους ταξικούς αγώνες τους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ