ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Ξεκάθαρο διχοτομικό «ναι»

Αρωγός των διχοτομικών σχεδιασμών και «σημαιοφόρος» στον εκβιασμό του ελληνοκυπριακού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Το ξεκάθαρο «ναι» του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», που εκφράστηκε χτες διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, μετά από ευρεία σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φανερώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρωτοστατήσει στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για διχοτόμηση της Κύπρου.

«Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας λέει το "ναι"», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε πρώτος των πρώτων να πάρει θέση. Τέσσερις ώρες πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου από την Αθήνα έπαιρνε θέση, εντείνοντας τις πιέσεις και βάζοντας στην ουσία «υπό κηδεμονία» την Κύπρο... Συγχρόνως, την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, που έμπαινε «μπροστάρης», καλούσε «την ελληνική κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα να πάρουν άμεσα υπεύθυνη θέση».

Βέβαια, την ίδια στιγμή, εντελώς προκλητικά, ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν: «Η δική μας στάση δεν έχει το νόημα της πίεσης προς τη μία ή την άλλη πλευρά»!! Στο ίδιο μήκος κύματος και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τόσο του ελληνικού όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ξεκινώντας το... διάγγελμά του ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυο με τον κυπριακό λαό, όποια και να είναι η απόφασή του»...

Αφού λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου ξεπέρασε με μικρές αναφορές και ανώδυνα κάποιες «ρυθμίσεις που είναι δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε στο «σχέδιο Ανάν», στη συνέχεια υποστήριξε ότι το κόμμα με το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» λέει: «Το "ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το "ναι" στην κοινή συμβίωση, το "ναι" στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέει "ναι" στη συνεργασία και "όχι" στο διχασμό, λέει "ναι" στην προοπτική και "όχι" στη στατικότητα».

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τα ελληνοκυπριακά κόμματα, ανέφερε: «Η θέση μας ανακοινώνεται σε μια στιγμή που τα κόμματα της Κύπρου προβληματίζονται ή ετοιμάζονται να πάρουν θέση» και με νόημα πρόσθεσε: «Είναι νομίζω εύλογο να γνωρίζουν τη δική μας στάση και να την αξιολογήσουν - θετικά ή αρνητικά».

Με προσήλωση στις... ευρωπαϊκές αρχές

Στην ωμή παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου - τη «βάφτισε» ενδιαφέρον - ισχυρίστηκε: «Οποιος ενδιαφέρεται, όποιος πονάει το κυπριακό πρόβλημα, αυτός έχει χρέος να πάρει θέση» και πρόσθεσε: «Καμία υπεύθυνη ηγεσία αυτή την ώρα δε δικαιούται να σιωπά»...

Ξεπερνώντας κάθε όριο ο ίδιος, υποστήριξε ότι «"ναι" είναι μια γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος»... Μια... πατριωτική στάση, η οποία όπως ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε αυτόματα θα σημάνει και «προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και στο ευρωπαϊκό μέλλον»!

Ο Γ. Παπανδρέου παράλληλα τοποθέτησε «εγγυητές» της λύσης «την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωκοινοβούλιο» και τους ζήτησε να πάρουν «κάθε μέτρο και να συμβάλουν στην ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη της επανενωμένης Κύπρου», μάλιστα θέλοντας να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του κυπριακού λαού, ζήτησε «από τους διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπόλοιπης διεθνούς Κοινότητας να αφήσουν ελεύθερα, αβίαστα και νηφάλια να αποφασίσει ο λαός της Κύπρου».

Οι «μητέρες πατρίδες»

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου με τις δηλώσεις του επιχείρησε να βάλει την Κύπρο κάτω από τη «σκέπη» της Ελλάδας και της Τουρκίας, τις οποίες ουσιαστικά καθόρισε... κηδεμόνες του νησιού, ανοίγοντας το δρόμο για τη διχοτόμηση του νησιού. «Καλώ την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, όπου οι σχέσεις των μητέρων πατρίδων με την Κύπρο θα σέβονται πια την ανεξαρτησία της, θα αποκλείουν κηδεμονίες, παρεμβάσεις ή επεμβάσεις»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον «πρέποντα χρόνο» οι αποφάσεις

Θεματοφύλακας της «εθνικής συναίνεσης» εμφανίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή μπροστά στα δημοψηφίσματα για το Κυπριακό, εμμένοντας στη στάση της «ουδετερότητας» και παραπέμποντας στον «πρέποντα χρόνο» τη δημοσιοποίηση της θέσης της.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ και να σπεύσει να πάρει θέση τις επόμενες μέρες, ενώ θεωρείται πιθανό να μην το πράξει ούτε και στη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δε φάνηκε να «συγκινείται» από τη σπουδή που επέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο όμως δεν απάντησε ούτε άσκησε κριτική για το «ναι».

«Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε λάθος πεδίο για να κάνει αντιπολιτευτικές ασκήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για αυτό», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση τις δικές της αποφάσεις, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο».

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, ενδεικτική για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, είναι η θέση που εξέφρασε ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος, Στ. Δήμας, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν για το Κυπριακό. Ο Στ. Δήμας τάχθηκε κατά της παρέμβασης των κοινοτικών παραγόντων μπροστά στα δημοψηφίσματα, επισημαίνοντας πως «θα είχε αρνητικά επακόλουθα εάν φαινόταν ότι η Επιτροπή παίρνει θέση καθώς αυτό θα εκλαμβανόταν ως μια ανεπιθύμητη ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου». Αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν» τόνισε ότι «πρέπει να είναι αλλά και να θεωρείται ότι αποτελεί δίκαιη λύση και βάση για ένα καλύτερο μέλλον». Πρέπει, συμπλήρωσε, να κατοχυρώνει την ασφάλεια της Κύπρου αλλά και να επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως κράτος και ως μέλος της ΕΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις και το πανίσχυρο ρεύμα του «όχι» που διαμορφώνεται στην Κύπρο, πέρα από τις αποφάσεις των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι απόψεις που εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκτεθεί υπέρ του «ναι» ή του «όχι», προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή που θα μπορεί να «συνομιλεί» με όλα τα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκφράσει η κυβέρνηση τη θέση της είναι ...μετά το δημοψήφισμα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «την ευθύνη την έχει η Κύπρος και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Δεν μπορεί, πρόσθεσε, εμείς να υποκαταστήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τον κυπριακό λαό, εκ του ασφαλούς, από την Αθήνα.

Μιλώντας λίγο αργότερα στον «Φλας» έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, που ερμηνεύουν, σε κάποιο βαθμό, τη στάση της κυβέρνησης. «Εάν πούμε υπέρ της μιας απόψεως και εναντίον της άλλης, όποια και αν είναι αυτή, επειδή θα υπάρχουν δύο τάσεις στην Κύπρο, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, τους διαιτητές, τους οποίους θα χρειαστούν οπωσδήποτε οι Κύπριοι»(!), είπε χαρακτηριστικά... «Πρέπει, είπε σε άλλο σημείο, να κρατηθεί η Ελλάδα ως εφεδρεία, ως επιδιαιτητής την επομένη του δημοψηφίσματος, για να μπορέσει να συνομιλήσει». Οσον αφορά στο χρόνο που πρέπει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της είπε ότι «ο πρέπων χρόνος», για τον οποίο έχει μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «μετά το δημοψήφισμα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις δύο τάσεις που θα διαμορφωθούν». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, ότι με αυτό τον τρόπο «πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες», ο Μ. Εβερτ απάντησε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι, αλλά δεν μπορεί να παριστάνουμε το καλό παιδί των Αμερικανών, ούτε των Αγγλων». Αφησε μάλιστα αιχμές κατά της στάσης του ΠΑΣΟΚ που τη μια μέρα δήλωνε ότι στήριξε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις διαπραγματεύσεις και την επόμενη μέρα «του τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια, αυτός λέει "όχι" και εμείς λέμε "ναι"».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της το αργότερο μέχρι τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα γνωρίζει ο κυπριακός λαός την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας», είπε μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή.

Νερό στο μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου για το «σχέδιο Ανάν»:

«Στην ομιλία του για το "σχέδιο Ανάν" ο Γ. Παπανδρέου, πέρα από τα γνωστά και αναμενόμενα για το "ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν", έκανε λόγο και για τις "μητέρες - πατρίδες", όπως ονομάτισε την Ελλάδα και την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο.

Πρόκειται για επανάληψη της σχετικής αναφοράς που κάνει ο Κ. Ανάν στο σχέδιό του, όπου επαναφέρει την αντίληψη περί "εθνικών κέντρων"!

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και όχι κράτος υπό ελληνοτουρκική κηδεμονία. Τέτοιες απόψεις και πρακτικές στοίχισαν και στοιχίζουν ακριβά στον κυπριακό λαό. Αποδείχνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου σκοπίμως "ξεχνάει" και τα δύο.

Η παραπάνω τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ρίχνει νερό στο μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ