Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Ξεκάθαρο διχοτομικό «ναι»

Αρωγός των διχοτομικών σχεδιασμών και «σημαιοφόρος» στον εκβιασμό του ελληνοκυπριακού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Το ξεκάθαρο «ναι» του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», που εκφράστηκε χτες διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, μετά από ευρεία σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φανερώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρωτοστατήσει στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για διχοτόμηση της Κύπρου.

«Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας λέει το "ναι"», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε πρώτος των πρώτων να πάρει θέση. Τέσσερις ώρες πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου από την Αθήνα έπαιρνε θέση, εντείνοντας τις πιέσεις και βάζοντας στην ουσία «υπό κηδεμονία» την Κύπρο... Συγχρόνως, την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, που έμπαινε «μπροστάρης», καλούσε «την ελληνική κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα να πάρουν άμεσα υπεύθυνη θέση».

Βέβαια, την ίδια στιγμή, εντελώς προκλητικά, ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν: «Η δική μας στάση δεν έχει το νόημα της πίεσης προς τη μία ή την άλλη πλευρά»!! Στο ίδιο μήκος κύματος και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τόσο του ελληνικού όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ξεκινώντας το... διάγγελμά του ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυο με τον κυπριακό λαό, όποια και να είναι η απόφασή του»...

Αφού λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου ξεπέρασε με μικρές αναφορές και ανώδυνα κάποιες «ρυθμίσεις που είναι δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε στο «σχέδιο Ανάν», στη συνέχεια υποστήριξε ότι το κόμμα με το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» λέει: «Το "ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το "ναι" στην κοινή συμβίωση, το "ναι" στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέει "ναι" στη συνεργασία και "όχι" στο διχασμό, λέει "ναι" στην προοπτική και "όχι" στη στατικότητα».

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τα ελληνοκυπριακά κόμματα, ανέφερε: «Η θέση μας ανακοινώνεται σε μια στιγμή που τα κόμματα της Κύπρου προβληματίζονται ή ετοιμάζονται να πάρουν θέση» και με νόημα πρόσθεσε: «Είναι νομίζω εύλογο να γνωρίζουν τη δική μας στάση και να την αξιολογήσουν - θετικά ή αρνητικά».

Με προσήλωση στις... ευρωπαϊκές αρχές

Στην ωμή παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου - τη «βάφτισε» ενδιαφέρον - ισχυρίστηκε: «Οποιος ενδιαφέρεται, όποιος πονάει το κυπριακό πρόβλημα, αυτός έχει χρέος να πάρει θέση» και πρόσθεσε: «Καμία υπεύθυνη ηγεσία αυτή την ώρα δε δικαιούται να σιωπά»...

Ξεπερνώντας κάθε όριο ο ίδιος, υποστήριξε ότι «"ναι" είναι μια γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος»... Μια... πατριωτική στάση, η οποία όπως ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε αυτόματα θα σημάνει και «προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και στο ευρωπαϊκό μέλλον»!

Ο Γ. Παπανδρέου παράλληλα τοποθέτησε «εγγυητές» της λύσης «την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωκοινοβούλιο» και τους ζήτησε να πάρουν «κάθε μέτρο και να συμβάλουν στην ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη της επανενωμένης Κύπρου», μάλιστα θέλοντας να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του κυπριακού λαού, ζήτησε «από τους διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπόλοιπης διεθνούς Κοινότητας να αφήσουν ελεύθερα, αβίαστα και νηφάλια να αποφασίσει ο λαός της Κύπρου».

Οι «μητέρες πατρίδες»

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου με τις δηλώσεις του επιχείρησε να βάλει την Κύπρο κάτω από τη «σκέπη» της Ελλάδας και της Τουρκίας, τις οποίες ουσιαστικά καθόρισε... κηδεμόνες του νησιού, ανοίγοντας το δρόμο για τη διχοτόμηση του νησιού. «Καλώ την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, όπου οι σχέσεις των μητέρων πατρίδων με την Κύπρο θα σέβονται πια την ανεξαρτησία της, θα αποκλείουν κηδεμονίες, παρεμβάσεις ή επεμβάσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ