Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κράτος υπό κηδεμονία!

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα χτες στη ΝΕΤ

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει ένα «νόθο» κράτος που θα είναι υπό κηδεμονία, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Αλλη Διάσταση» και το δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη.

Μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Αν η Κύπρος ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αϊτή, ή αν βρισκόταν στη Λατινική Αμερική, ή αν βρισκόταν στον Βόρειο ή Νότιο Πόλο, αν ήταν ένα νησί ή μια χώρα που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα - και δεν αναφέρομαι στη συναισθηματική ιστορική πλευρά, αλλά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις - αν συνέβαιναν όλα αυτά, νομίζω ότι δε θα έπρεπε να σπεύσουμε και ενδεχομένως να μη χρειαζόταν να πάρουμε θέση αν δεν είχαμε όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, το Κυπριακό, όλοι μας και όχι μόνο το ΚΚΕ, το παρακολουθούμε πάρα πολλά χρόνια, έχουμε διαμορφώσει άποψη. Εχουμε επαφές με τα κόμματα της Κύπρου και ανταλλάσσουμε απόψεις.

Εμείς, καταρχήν, είχαμε τοποθετηθεί πάνω στο αρχικό σχέδιο Ανάν, που τα επόμενα σχέδια είναι γέννημά του. Τοποθετηθήκαμε αφού το εξετάσαμε ψύχραιμα, παίρνοντας υπόψη όλη τη συνθετότητα του προβλήματος. Νομίζω ότι δεν ήταν δύσκολο για μας να τοποθετηθούμε, διότι πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν κατοχυρώνει ένα ενιαίο κράτος, μια ενιαία προσωπικότητα, ομοσπονδιακό βεβαίως στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ύπαρξης».

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου πως δημιουργεί προϋποθέσεις υπογράμμισε:

«Δε δημιουργεί κατά τη γνώμη μας, παίρνοντας υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μια κορυφαία στιγμή της "νέας τάξης πραγμάτων" και αυτή είναι πολύ βάρβαρη. Δεύτερον, ότι η Κύπρος είναι ένα νησί στρατιωτικής σημασίας για τα σχέδια των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό σας λέω έχει σημασία και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και ότι τα πράγματα δείχνουν ότι η Κύπρος θα είναι μια πλατφόρμα με βρετανικές βάσεις, με αμερικανικές βάσεις, με ξένα στρατεύματα, που θα χρησιμοποιηθεί για τα επιθετικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτό το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να το δει κανείς αποκομμένο από αυτή την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα.

Παίρνουμε υπόψη μας και ένα άλλο πράγμα: Ακόμη και όταν έχεις μια καλή συμφωνία σε ένα ζήτημα, ανατρέπεται όταν κυριαρχούν τα συμφέροντα στη διανομή και αναδιανομή των αγορών κλπ.

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει ένα νόθο κράτος, το οποίο είναι υπό κηδεμονία. Εμάς αυτό μας απασχολεί. Δεν υπεισερχόμαστε σε όλες τις επιμέρους εσωτερικές πλευρές που μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικές για τους κατοίκους της Κύπρου. Παίρνουμε υπόψη ότι είναι ένα κράτος ομοσπονδιακό, συνομοσπονδία στην ουσία είναι, όπου έχει μέσα δύο κυρίαρχα κράτη με σημαντικές αρμοδιότητες. Υπάρχει ένα καπέλωμα από πάνω. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει συμφωνία των επιμέρους κρατών. Υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, υπάρχει διεθνές δικαστήριο, το οποίο παρεμβαίνει, όταν δεν υπάρχει συμφωνία και όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω του δρόμου της επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων, ο οποίος είναι σημαντικός, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και αυξάνεται ακόμη περισσότερο η σημασία να επικοινωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ομως αυτό δε φτάνει, διότι όπως ξέρουμε κάθε λαός, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, επηρεάζεται όχι μόνο από τη δράση που γίνεται από τα κάτω, αλλά και από τις επεμβάσεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται από τα έξω και από την εγχώρια εξουσία.

Επομένως, δε νομίζουμε ότι τα αρνητικά του σχεδίου Ανάν μπορούν να ακυρωθούν απλώς με μια πολιτική επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που αυτή η πολιτική πρέπει να υπάρχει. Θα ήθελα να πω ότι το ΑΚΕΛ έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια παρακαταθήκη, αλλά δεν αρκεί όταν η Κύπρος είναι πεδίο όπου εκδηλώνονται διαφορετικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ