Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΠΡΟΣ
Φόρος τιμής σ' αυτούς που έπεσαν για μια κοινή πατρίδα

Εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη μνήμη δύο ηρωικών μαρτύρων του

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Ηλία Λέγγερη, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο Δάλι για να τιμήσει τη μνήμη δύο ηρωικών μαρτύρων στελεχών του, του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και του Κώστα Μισιαούλη, που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τη φασιστική οργάνωση ΤΜΤ στις 11 του Απρίλη του 1965. Ο Καβάζογλου ήταν μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, και ο Κώστας Μισιαούλης στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ και έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για μια ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο. Με τη θυσία τους έγιναν το σύμβολο της επαναπροσέγγισης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, της κοινής ανάγκης να αντιπαρατεθούν με τον πραγματικό τους εχθρό τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε». Εδωσαν τη ζωή τους για την κοινή τους πατρίδα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε κατάθεση στεφάνων στους τάφους του Κώστα Μισιαούλη και του Ε. Παπαϊωάννου, που διατέλεσε ΓΓ του ΑΚΕΛ, μαζική πορεία νεολαίας με πολλές σημαίες της ΕΔΟΝ και πανό με μαχητικά συνθήματα και στις δυο γλώσσες, όπως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», για κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη και κατά των διχοτομικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστικών κύκλων.

Στη συνέχεια, έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού, σε μια μαζική μαχητική συγκέντρωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπου αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας των δυο στελεχών του ΑΚΕΛ και τις δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά του ο κυπριακός λαός με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος πολιτικός και διπλωμάτης Οζγκιέρ Οζγκιούρ. Οι ομιλίες έγιναν και στις δυο γλώσσες σ' ένα κλίμα συγκίνησης και αλληλεγγύης, γιατί για πρώτη ίσως φορά, όπως σημείωναν στελέχη του ΑΚΕΛ, συμμετείχαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι στις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με πορεία προς το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο του Δαλιού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης συγκίνησης που δημιούργησαν τα μέλη της Δικοινοτικής Χορωδίας που απέδωσαν πολύ ωραία τραγούδια και στις δυο γλώσσες.

Παρευρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, όπως του Πορτογαλικού ΚΚ, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του ΚΚ Λουξεμβούργου και του Γαλλικού ΚΚ.

Οπως μας δήλωσε ο Ηλίας Λέγγερης, «η συμμετοχή του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του αδελφού κόμματος ΑΚΕΛ για τους ήρωες και μάρτυρες κομμουνιστές στο συνεχή αγώνα του κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, έχει την έννοια της απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές και τους αγώνες αυτούς που σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων και της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και των καθοριστικών αποφάσεων, στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Για Κύπρο, ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους κηδεμόνες και "εγγυήτριες δυνάμεις" που μόνο δεινά έφεραν σ' αυτό τον όμορφο τόπο, για μια Κύπρο κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με κυρίαρχο τον κυπριακό λαό να καθορίζει το παρόν και το μέλλον του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι ολοήμερες συναντήσεις (2011-07-26 00:00:00.0)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ (2008-02-26 00:00:00.0)
Η Τουρκία ακολουθεί επίσημα πολιτική διχοτόμησης (2007-11-21 00:00:00.0)
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του (2005-11-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Κυπριακό (2004-02-20 00:00:00.0)
Συνάντηση ΚΚΕ - ΑΚΕΛ (1997-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ