Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκής πολιτικής συνέχεια

Τελικά η ανάδειξη της ΝΔ στην κυβέρνηση τι αποτελεί; Συνέχεια ή ασυνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» και της επικράτησης των οικονομικών και κοινωνικών μονόδρομων αυτά δεν είναι καν σοβαρά ερωτήματα. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι η «πολιτική αλλαγή» που ευαγγελιζόταν η ΝΔ, δεν ήταν παρά πολιτική εναλλαγή διαχείρισης στην κυβερνητική εξουσία. Τονίζαμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το αντιλαϊκό δρομολόγιο από το σημείο που σταμάτησε η «κουρασμένη» από τη συνεχή άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας κατά την προεκλογική περίοδο επιδόθηκαν σε ακατάσχετο λαϊκισμό και δημαγωγία, κανένα δεν πρέπει να ξεγελάσουν. Ούτε τους ψηφοφόρους που, για διάφορους λόγους, τους προτίμησαν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν το ισχυρό δίπολο της πολιτικής έκφρασης της οικονομικής ολιγαρχίας, ότι συνιστούν πολιτικούς φορείς, βαθιά αντιδραστικούς και υποτακτικούς στη νέα τάξη πραγμάτων και τους θεσμοθετημένους φορείς της.

Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά περιχαρακώνουν και την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, η οποία, είναι αλήθεια, έκανε μια συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για το στίγμα της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθούσε σαν κυβέρνηση.

Ετσι και στην περίπτωση της ΝΔ έχουμε τη γνωστή εικόνα που παρουσιάζουν τα κόμματα εξουσίας. Προεκλογικά δημαγωγούν και μετεκλογικά «σφάζουν». Προεκλογικά η ΝΔ ήταν η «ήρεμη δύναμη» με κοινωνικές ευαισθησίες, το κόμμα που κατάγγειλε το ΠΑΣΟΚ για την άνιση ανακατανομή του εισοδήματος! Το κόμμα που «αφουγκράστηκε τις κοινωνικές ανησυχίες», που «θα» ενισχύσει κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως οι συνταξιούχοι, αγρότες και εργαζόμενοι. Ο ίδιος ο Καραμανλής «δεσμεύτηκε» ότι η κυβέρνησή του θα λύσει το πρόβλημα των συμβασιούχων, ενώ παράγοντες της ΝΔ, στην προσπάθειά τους να «μαζέψουν» τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί ανάγκης εφαρμογής σκληρής λιτότητας μετεκλογικά, έβγαιναν στα κανάλια σαν «μετανοούσες Μαγδαληνές» και ορκίζονταν πώς δε θα κάνουν τέτοια πράγματα...

Κι έγιναν κυβέρνηση. Και «παραγκώνισαν» αμέσως τις προεκλογικές υποσχέσεις, εμφανίζοντας το στιβαρό πρόσωπο του διαχειριστή. Προχωρούν σε «δημοσιονομική απογραφή» περισσότερο για να τη χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας. Ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι με πολιτική απόφαση χρειάζεται να περικοπούν αγρίως οι «πρωτογενείς δαπάνες» και ότι το ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει ποτέ. Βλέπετε, ο Καραμανλής για να σώσει το «παιγνίδι», αναγκάστηκε να βγει προεκλογικά και να δηλώσει ότι δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές! Χτες ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν τα χάλια τους, και ότι ανέλαβε προσωπική δέσμευση στο ΕΚΟΦΙΝ πως η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έρχεται ορυμαγδός μέτρων. Ιδού το αληθινό πρόσωπο της ΝΔ...

Οσο για εμάς ξέρουμε. Πάλη για την ανατροπή των πολιτικών της «ευρωσύγκλισης». Πάλη για την ανατροπή συνολικά του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσίπα»; (2013-02-22 00:00:00.0)
Λεηλατούν μαζί το λαό (2012-03-28 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά πακέτα πριν και μετά τις κάλπες (2012-03-22 00:00:00.0)
Με «άστρο φωτεινό» ...τον Σημίτη! (2007-12-19 00:00:00.0)
Προεκλογική υποκρισία (2007-09-08 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές «ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ» της κυβέρνησης (2003-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ