Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εθελοδουλία!

Ολοι οι πρωθυπουργοί, όταν γίνονται ...πρώην πρωθυπουργοί, μοιάζει να ...λύνεται το στόμα τους και να μιλούν τη γλώσσα της τάξης τους χωρίς φιοριτούρες. Από τον κανόνα δεν εξαιρείται ο κ. Σημίτης. Χτες, λοιπόν, θέλοντας να εξηγήσει το γιατί «πρέπει» ο λαός της Κύπρου να αποδεχτεί ένα άδικο σχέδιο που νομιμοποιεί τον Αττίλα, έγραψε στην «Ελευθεροτυπία»:

«Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μια μεγάλη περιοχή (Μέση Ανατολή, Κασπία, Κεντρική Ασία), όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα».

***

Πράγματι, έχει δίκιο ο κ. Σημίτης, όσον αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα». Αλλά επειδή η Τουρκία είναι «σημαντικότερη» από την Ελλάδα στα σχέδια του ευρω-ατλαντισμού, από πού προκύπτει ότι «πρέπει» να υποτάσσεται στις υποδείξεις των ισχυρών; Από πού προκύπτει ότι «πρέπει» να απεμπολεί τα δίκαιά της, επειδή το διπλανό χωράφι είναι πιο «γωνία» για τους «εταίρους»; Αυτή η στάση είναι «ρεαλισμός» ή ραγιαδισμός;

***

Επιπλέον: Αυτός δεν ήταν - ο κ. Σημίτης - που μιλούσε τόσον καιρό για την «ισχυρή Ελλάδα»; Αυτός δεν ήταν, που έλεγε ότι η πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Τουρκία είχε «αλλάξει» τα δεδομένα και ότι - δήθεν - καθιστούσε την Ελλάδα τον «σημαντικότερο παίχτη» στην περιοχή;

Παραμύθια. Ολη εκείνη η φιλολογία ήταν απλώς το προπαγανδιστικό κερασάκι, που συνόδευε το ένα «ναι» μετά το άλλο προς τους «συμμάχους». Επομένως, δεν ήταν - και δεν είναι - η περιβόητη «αναβάθμιση της χώρας» που υπαγορεύει τις «συναινέσεις» του αστικού πολιτικού κόσμου στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό. Είναι, απλώς, η υποτέλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ