Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόταση κανονισμού για την προσχώρηση της «νέας» Κύπρου

Σχέδιο Κανονισμού, που προσδιορίζει την προσαρμογή των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, υπό τη μορφή Πράξης Προσαρμογής, μόνο εφόσον η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκρίνουν την πλήρη επίλυση, που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, στα χωριστά δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Απρίλη.

Η νομική βάση για το συνημμένο σχέδιο Πράξης Προσαρμογής είναι το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 10 της πράξης προσχώρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το σχέδιο Πράξης περιέχει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

-- Το τουρκοκυπριακό κράτος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει άδεια χωρίς διακρίσεις, σε όσους επιθυμούν να προβούν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στο έδαφός του, για μεταβατική περίοδο 15 ετών, εκτός κι αν το ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάσει εντός αυτής της περιόδου το 85% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ελληνοκυπριακού κράτους. Η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων αγοράς ακίνητης περιουσίας θα εφαρμόζεται βάσει δημοσιευμένων, αντικειμενικών, σταθερών και διαφανών κριτηρίων και με τρόπο που δε θα επιδέχεται διακρίσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση ανά πενταετία και θα μπορεί να συστήσει την κατάργηση των περιορισμών.

-- Το δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών να διαμένουν στο άλλο συστατικό κράτος («εσωτερικός περιορισμός») μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Το δικαίωμα διαμονής στην Κύπρο Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο τουρκοκυπριακό κράτος, είναι δυνατό να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα διασφάλισης για περίοδο τριών μηνών (μόνον η Επιτροπή δύναται να παρατείνει τα μέτρα).

-- Οι κανόνες εφαρμογής των δικαιωμάτων ειδικής εισόδου και διαμονής για τους Τούρκους υπηκόους, που είναι συμβατοί με την αρχή της ίσης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και τη συμμετοχή της Κύπρου στο χώρο του Σένγκεν, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας, εντός έξι μηνών.

-- Η τουρκική είναι μια επίσημη γλώσσα όταν πληρωθούν οι αναγκαίες τεχνικές απαιτήσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε: «Κατά τις συνομιλίες οι οποίες έλαβαν χώρα την προηγούμενη βδομάδα στην Ελβετία, τα μέρη σχεδόν έφθασαν σε συμφωνία. Εχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο που απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία και παροτρύνω τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες να πράξουν το παν, προκειμένου να πείσουν το λαό της νήσου ότι το επί τάπητος σχέδιο συνιστά την καλύτερη και πλέον ισότιμη λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το θέμα που τίθεται δεν είναι μια επιλογή μεταξύ αυτού του σχεδίου και κάποιου άλλου, αλλά μεταξύ αυτού του σχεδίου και μιας μη λύσης, και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη σημερινή πρόταση, η Επιτροπή έχει πράξει την αναγκαία προπαρασκευή για να καλωσορίσει μια ενωμένη Κύπρο την 1η Μάη, κάτι για το οποίο η ΕΕ πάντα έδειξε την έντονη προτίμησή της».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα διοργανώσει στις 15 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία διάσκεψης χορηγών, με στόχο τη χρηματοδότηση των αναγκών επανεγκατάστασης, που θα προκύψουν σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου επίλυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ