Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του

Με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ που συμπίπτουν με το γιορτασμό των 80 χρόνων του Κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν 1.500 σύνεδροι.

Το Συνέδριο άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με την εισηγητική ομιλία του ΓΓ Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Εκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης». Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ποτέ δε συμφώνησε ότι είναι δίκαιο και ισορροπημένο όπως το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και οι διαμορφωτές του. Από την αρχή είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις υπογράμμισε, γιατί βλέπαμε στο σχέδιο και στην όλη προσπάθεια που το συνόδευσε, να τίθεται ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης και των Βρετανών μέσα από την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο ίδιος, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν». Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα».

Στο χαιρετισμό του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο Τ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ενώ το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος είναι να πράξουν «ουσιαστικές αλλαγές».

Στην αρχή της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών. Στη συνέχεια, και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, δόθηκε ο λόγος στην Αλ. Παπαρήγα (ολόκληρη η ομιλία της δημοσιεύεται παρακάτω).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης τα ελληνοκυπριακά κόμματα, όπως και τουρκοκυπριακά τα οποία πήραν μέρος στο Συνέδριο, όπως και τα κόμματα που συμμετείχαν από την Ελλάδα. Χαιρέτισαν επίσης αρκετά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς, εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ