ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγικό δυστύχημα στον Εβρο

Ο θάνατος πέντε στρατιωτών από ηλεκτροπληξία φέρνει στο προσκήνιο το όλο θέμα της θέσης και του ρόλου των νέων που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τραγικό δυστύχημα, που φέρνει στο προσκήνιο το όλο θέμα της θέσης και του ρόλου των στρατευμένων που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, των κανόνων ασφαλείας που υπάρχουν, το ζήτημα της εκπαίδευσης και των προτεραιοτήτων που δίνονται σε ΝΑΤΟικές δαπάνες και όχι στον εκσυγχρονισμό των μέσων και των συνθηκών διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού, σημειώθηκε χτες στις 8.45 το πρωί σε φυλάκιο στην περιοχή Κορνοφωλιά, στο Σουφλί του Εβρου.

Ο απολογισμός είναι πέντε νεκροί, ο θάνατος των οποίων οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας στη βάση της, μετά από συντήρηση την οποία είχαν κάνει. Πρόκειται για τον στρατιώτη (ΤΘ) Χατζηροδιά Αντώνιο του Δημοσθένη, ετών 20, από Θεσσαλονίκη, τον δεκανέα (ΠΖ) Θεοδωρούδη Νικόλαο του Θεοδώρου, ετών 28, από Νικήσιανη Καβάλας, τον λοχία (ΠΖ) Δημητριάδη Χαράλαμπο του Ανέστη, ετών 26, από Δράμα, τον στρατιώτη (ΠΖ) Τσίπη Αγγελο του Δημητρίου, ετών 20 από Συκιές Θεσσαλονίκης και τον στρατιώτη (ΠΖ) Χρυσαφίδη Γεώργιο του Νικολάου, ετών 20, από Σκύδρα Πέλλας.

Επιτόπου στην περιοχή έφθασε εισαγγελέας για την εξακρίβωση των αιτίων και συνθηκών του δυστυχήματος, ενώ διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές. Παράλληλα έφθασαν στην περιοχή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Π. Χαρβάλας. Επίσης με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου κηρύσσεται διήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις και ο εορτασμός του ΠΑΣΧΑ θα γίνει χωρίς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και χρήση μουσικών οργάνων σε όλες τις μονάδες των ΕΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «το γεγονός αυτό, αποτελεί μία τραγική επιβεβαίωση της ανάγκης για άμεση μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και με ιδιαίτερα αυξημένη υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα διοίκησης». Ο ίδιος επισήμανε ακόμα ότι «η μεταρρύθμιση θα αφορά σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο». Ωστόσο, η δήλωση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς κύκλους που έκαναν λόγο για «πολιτικοποίηση του τραγικού γεγονότος».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ στρατιωτικών αρχών και της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών. Επίμαχο σημείο είναι το ύψος που διέρχονται τα ηλεκτροφόρα καλώδια της υψηλής τάσης, για το οποίο η ευθύνη από τις στρατιωτικές αρχές μετατίθεται στη ΔΕΗ, η οποία όμως σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη γραμμή, είναι κατασκευασμένη από το 1974 «σύμφωνα με τους κανονισμούς και πληροί όλες τις προβλεπόμενες από τους νόμους αποστάσεις ασφαλείας». Επίσης αναφέρει ότι οι αποστάσεις ασφαλείας από το έδαφος είναι 6 μέτρα, ενώ η συγκεκριμένη γραμμή από το έδαφος είναι 8,40 μέτρα και από τη βάση του ιστού 6,60 μέτρα.

Τη βαθιά τους λύπη εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα», όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ενόψει των γιορτών του Πάσχα και για να ανταποκριθεί στο έργο της περίθαλψης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και θυμάτων πολιτικών διώξεων, διενεργεί οικονομική εξόρμηση.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ζητά την οικονομική βοήθεια μελών, φίλων και ενισχυτών της για τους αγωνιστές που την έχουν ανάγκη και βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, για τους οποίους δυστυχώς η υλική αποκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε από την πολιτεία.

Υπενθυμίζεται πως η «Δημοκρατική Μέριμνα» έχει αναλάβει το βάρος της περίθαλψης αυτών των ανθρώπων με μικρά μηνιαία βοηθήματα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Θέλουμε να ελπίζουμε - καταλήγει η ανακοίνωσή της - ότι θα ανταποκριθείτε και στη φετινή μας εξόρμηση, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας. Ας δώσουμε λίγη χαρά τις μέρες αυτές στους αγωνιστές, το αξίζουν. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, χαρά και καλό Πάσχα».

Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», μπορούν να απευθύνονται για προσφορές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 (τηλέφωνο 210.3822.776) ή να τις καταθέτουν στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό 129 / 592361 - 13129 / 592361 - 13.

Στο Τατόι

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί την Κυριακή του Πάσχα, στις 12 το μεσημέρι, την 123 Πτέρυγα Τεχνικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στο Τατόι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ