ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
«Ε, ΟΧΙ, ρε κουμπάρε!»*

των αδερφάδων τη σφαγή, θυμήσου. μόνον τον τόπον σου, θυμήσου. "τι σε πολεμάει" θυμήσου. ονείρατα που έκανες κρυφά πριν να πνιγούν στο αίμα...

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
«Παρέλαβα κράτος. Δε θα παραδώσω κοινότητα», Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, 7 Απρίλη 2004.

Να λες στεντόρεια το «ΟΧΙ» και να σου βγάζουν ένα μίζερο «ναι» στα εξάστηλα. Κρεμασμένο στα περίπτερα να διαλαλεί την ξεφτίλα αυτών που σέρνονται, ξανά και ξανά, μόνο σκυφτοί.

Τουλάχιστον ο Γ.Α.Π. έσπευσε να κάνει καθαρά τη δουλιά. Βγήκε πριν από το διάγγελμα του Παπαδόπουλου, να ξοφλήσει εγκαίρως τα γραμμάτια, μπας και προλάβει τα ασυμμάζευτα.

Οι άλλοι, αυτοί που δεν τους έπαιζε κανείς όταν ήτανε παιδιά, τι θέλουν και προκαλούν; Οσο και να σηκώνουν το δάχτυλο στην τάξη, πάντα στο «λόμπι» θα 'ναι να περιμένουν. Αντε να γλείψουν κάνα κόκαλο μέσω των γνωστών «μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ακου τίτλο: Δυναμώνει το ΝΑΙ!

Ορισμένοι, δε φτάνει που παπαγαλίζουν το σκονάκι με τα επιχειρήματα για το «ναι», το παρουσιάζουν στα άρθρα τους και σαν πνευματική ιδιοκτησία τους. Ναι, αυτός που το '91 εκτιμούσε ότι το ΚΚΕ κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας...

Δύσκολη μέρα. Η στήλη θα 'θελε σήμερα να μιλάνε μόνο οι στίχοι. Για δελφίνια που σε πάνε από την Πάφο στην Κερύνεια.

Φαλούτσα, Κουτ, Νασιρίγια, Ατζάφ, Καρμπάλα. Καιρός να ξαναμάθουμε... γεωγραφία.

Μακάρι να μιλούσαμε για Ανάσταση! Μα η τελετή προβλέπει θάψιμο για απόψε. Κι επιτάφιο θρήνο.

* Τραγούδι σε ρυθμό χιπ χοπ που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο


«ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ Η ΣΤΙΓΜΗ»...

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: «Ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου αρκετές ώρες πριν από το απορριπτικό βραδινό διάγγελμα του προέδρου της Κύπρου κ. Τ. Παπαδόπουλου έδωσε τον τόνο στις χτεσινές εξελίξεις για το Κυπριακό. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη παρέμβαση του παλαίμαχου κ. Γλ. Κληρίδη στη Λευκωσία ενίσχυσε αποφασιστικά το μέτωπο του "Ναι"» (το πρώτο θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΥΝΕΝΟΧΩΝ: «Τις εκτιμήσεις του προέδρου απέρριψε και ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γ. Βασιλείου, λέγοντας ότι δεν έλαβε υπόψη ούτε καν τις θέσεις ανθρώπων "που μόχθησαν για να φθάσουμε εδώ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΛΟΜΠΙ: «Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο κ. Παπαδόπουλος υπέπεσε σε δύο λάθη στρατηγικής σημασίας: Εστειλε λάθος μήνυμα προς την ΕΕ ότι ως μέλος της Κοινότητας η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώκει λύση του Κυπριακού μεταφέροντας τις ευθύνες για τις εξελίξεις στους 25. Απευθυνόμενος προς την Αγκυρα υποστήριξε ότι μέσω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα κριθεί και η δική της προοπτική στους κόλπους των 25» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΦΤΟΥ ΚΑΚΑ...: «Δεν θέλω να φαντάζομαι ότι υπάρχουν κάποιοι που σκέπτονται μια συνολική διευθέτηση στο Αιγαίο, με ετεροβαρείς συσχετισμούς, όπως αυτοί που προδιαγράφονται μέσα από τη "λύση" του Κυπριακού. Αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περί πλάνης, που εδράζεται σε πατριωτικές προθέσεις αλλά μας οδηγεί σε επιλογές εθνικής περιπέτειας» (ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΘΕ ΖΗΜΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ: «Το πολιτικό δυναμικό της Κύπρου βρίσκεται σήμερα σε απόλυτη σύγχυση, καθώς στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα υπάρχει ισχυρή διχογνωμία. Η παράδοση των κομμάτων εμφανίζεται να συγκρούεται με τις σκοπιμότητες της συγκυρίας, ενώ το θέμα του δημοψηφίσματος διαμορφώνει νέες πολιτικές διαστρωματώσεις (η Χριστίνα Πουλίδου στον «ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΓΙΑΤΙ ΛΕΩ «ΝΑΙ»

Η ΑΥΓΗ: ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΝΑΙ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΙ ΣΙΩΠΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΘΝΟΣ: 1 ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΚΑΙ 2 ΚΡΙΣΙΜΑ ΝΑΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΟΧΙ» ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΑΣΣΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ «ΟΧΙ» ΤΩΡΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Η ΝΙΚΗ: ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΧΩΡΑ: ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΟΧΙ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΖΥΓΙΣΕ, ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΕ... ΛΙΠΟΒΑΡΕΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΣΙΜΠΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΟΠΑΠ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΛΩ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κύπρος, όπως... Ιράκ

«Θέλουν να συνετίσουν τους "κακούς" και "ανυπάκουους" Ελληνες της Κύπρου, οι οποίοι σέρνουν πίσω τους χιλιετηρίδες σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού και αγώνες που υψώθηκαν ίσαμε τον ουρανό και ακόμα παραπέρα έως τις αγχόνες της αγγλικής αποικιοκρατίας» (ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης στα ΝΕΑ).

Το σκονάκι

«με απόλυτη ευθύνη της Κυπριακής Προεδρίας, στήθηκε ένας μηχανισμός οργουελιανής παραπληροφόρησης, με στόχο να πείσει πως το 4ο σχέδιο Ανάν ήταν ένα δαιμονικό φιλοτουρκικό κατασκεύασμα!» (ο Θ. Γεωργακόπουλος στα ΝΕΑ).

Η Ουάσιγκτον

«Μετά τον πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήρθε χτες η "Ουάσιγκτον Ποστ" να προσθέσει τη δική της φωνή στον κατάλογο των αμερικανικών κέντρων αποφάσεων και επιρροής που ασκούν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν» (ο Αθανάσιος Ελλις στα ΝΕΑ).

Το «αριστερό» ΝΑΙ

«Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολιτική διάνοια για να καταλάβει ότι η λύση του Κυπριακού είναι σήμερα εφικτή όχι τόσο λόγω συμφερόντων των ΗΠΑ, αλλά λόγω της αλλαγής στάσης της Τουρκίας (η Μαρία Καραμεσίνη στην ΑΥΓΗ).

Αποτίμηση

«Ηταν μια ιστορική, τεκμηριωμένη ομιλία που δεν απευθυνόταν στο συναίσθημα, δεν πόνταρε στο φανατισμό, αλλά σε μια λεπτομερή παράθεση αρνητικών ρυθμίσεων... Ηταν μια σαφής θέση. Και κυρίως ήταν η πρώτη ουσιαστική ανάλυση είτε συμφωνεί κανείς με αυτή είτε διαφωνεί. Ο Τ. Παπαδόπουλος αποδόμησε το πέμπτο σχέδιο Ανάν» (το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ