ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΤΕΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
Η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει

Με ψήφισμά τους, ζητούν από την κυβέρνηση λύσεις με βάση τις προτάσεις τους και ενίσχυση των συνεταιρισμών

Τη χειροτέρευση της θέσης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικά αυτών του κλάδου τους, το 2004, διαπιστώνουν οι επιδιορθωτές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ψήφισμα της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου τους.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η οικονομική μας κατάσταση είναι δυσβάστακτη. Η εφαρμογή της πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επέκταση των σούπερ μάρκετ - των πολυκαταστημάτων του μεγάλου κεφαλαίου. Συνεχίστηκε η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Αυξήθηκαν παραπέρα οι αθρόες εισαγωγές ξένων υποδημάτων σε βάρος των ελληνικών. Η πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων συνεχίζεται. Κλείνουν αρκετές βιοτεχνίες υποδημάτων καθώς και επιχειρήσεις επισκευής υποδημάτων και δερμάτινων ειδών».

Οι επιδιορθωτές επισημαίνουν ακόμα ότι αυξήθηκε η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, εντείνονται οι πιέσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις και το εισόδημά τους απομυζάται επιπλέον από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, επιβαρύνουν την κατάστασή τους.

Απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση, οι επιδιορθωτές ζητούν:

  • Φορολόγηση με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα, προοδευτική αύξηση των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα.
  • Χρηματοδότηση με ειδικό καθεστώς και εγγύηση του δημοσίου, χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο και προγράμματα για τους συνεταιρισμούς.
  • Αδειες λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, βιοτεχνικά τετράγωνα και πάρκα. Ωράριο 48 ωρών των βδομάδα.
  • Αντιμετώπιση των παράνομων μεθόδων ανταγωνισμού των μεγάλων καταστημάτων, όπως οι πωλήσεις κάτω του κόστους, τις ανεξέλεγκτες και παραπλανητικές προσφορές.
  • Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για άντρες και στα 55 για γυναίκες με 30 χρόνια δουλιάς. Βαριά ανθυγιεινά και άδεια ασθενείας στους ΕΒΕ.
ΒΑΦΕΙΑ - ΦΙΝΙΡΙΣΤΗΡΙΑ
Σε πτωτική πορεία και για τα επόμενα δύο χρόνια

Η μεταφορά κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες και οι μεγάλες εισαγωγές προϊόντων επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο

Την πτωτική πορεία του κλάδου των βαφείων - φινιριστηρίων διαπιστώνει κλαδική μελέτη της ICAP, η οποία προβλέπει ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βαφεία - φινιριστήρια επηρεάζονται άμεσα από την πορεία της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, καθώς παρέχουν υπηρεσίες στην υφαντουργία, στη νηματουργία, στις βιομηχανίες ένδυσης και λευκών ειδών.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, για την άσχημη κατάσταση του κλάδου:

«-- Η τάση των μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου της ένδυσης και της υφαντουργίας να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες της Βαλκανικής για να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό κόστος των εν λόγω χωρών.

-- Η αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση φθηνών προϊόντων από τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Κίνα και το Πακιστάν, που οδηγεί σε μείωση της εγχώριας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων και κατ' επέκταση στον περιορισμό της ζήτησης για υπηρεσίες βαφής και φινιρίσματος».

Ο συνολικός όγκος των προϊόντων που επεξεργάζεται ο κλάδος παρουσίασε μείωση το 2002 κατά 3,7% έναντι του 2001, «ενώ το 2003 η πτωτική τάση συνεχίστηκε αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, -1%», αναφέρει η μελέτη. Τα αυτόνομα βαφεία - φινιριστήρια επεξεργάστηκαν το 2003 το 68% των παραγόμενων προϊόντων, καθώς τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τις μεγάλες καθετοποιημένες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες.

Ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων, ποσοστό 79%, επεξεργάζεται στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι η γεωγραφική του συγκέντρωση κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς, εκεί που βρίσκονται και οι περισσότεροι πελάτες τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προτάσεις προς τη νέα τουριστική ηγεσία

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ)από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό, ωστόσο φροντίζει, σε υπόμνημά της, να διατυπώσει θέσεις και προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τα τουριστικά γραφεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και ζητάει: Μείωση του λεγόμενου «σπατόσημου», του τέλους αεροδρομίων κατά 50% για να μειωθούν οι τιμές των «πακέτων» και την οργάνωση «εκστρατείας ενημέρωσης» των ξένων μεγάλων τουριστικών πρακτόρων. Κι αυτό, παρόλο που είναι γνωστό ότι αυτοί πιέζουν για μειώσεις τιμών και κατευθύνουν το τουριστικό ρεύμα κατά το συμφέρον τους. Ωστόσο, η ΠΟΕΤ παραγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα και θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ζημιωθεί οι σχέσεις «της χώρας» με τους τουριστικούς πράκτορες που έχουν «πολύ μικρή εμπιστοσύνη προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές του τουρισμού»!

Σχετικά με τη διαδικασία για τη «διαχείριση κρίσεων», η ΠΟΕΤ θεωρεί ότι αυτές είναι πολύ συχνές και φέρνει σαν παράδειγμα όσα διαδραματίστηκαν στο Φαληράκι της Ρόδου το καλοκαίρι. Κάνει επίσης προτάσεις για τη διαφήμιση - προβολή της χώρας, τον έλεγχο της αισχροκέρδειας, την έρευνα για τον τουρισμό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αναμένουν αύξηση κερδών κατά 20%(!)

Με προκλητικούς ρυθμούς θα συνεχιστεί και φέτος η αύξηση της μάζας των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναφαίνεται και από τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις που κάνουν οι μεγαλοτραπεζίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της «Τράπεζας Πειραιώς» Μ. Σάλλας, απευθυνόμενος στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, είπε ότι τα στοιχεία του α` τριμήνου του 2004 επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για αύξηση των κερδών κατά 20%» (!). Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2004 δε θα υπάρξουν μεταβολές στο τραπεζικό σύστημα, γιατί φέτος «είναι άλλες οι προτεραιότητες στην οικονομία και επειδή στις παρούσες συνθήκες προέχει η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών κερδών και της κερδοφορίας τους».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στα ύψη πέταξε ο τζόγος

Τα λεγόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αναθεώρηση των στοιχείων από την κυβέρνηση της ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άλλο παρά θορύβησαν τους τραπεζίτες και τους μεγαλορεντιέρηδες που θησαυρίζουν από το δημόσιο χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους «πέταξε» σε νέα ύψη - ρεκόρ και για το μήνα Μάρτη του 2004 έφτασε σε 77,1 δισ. ευρώ με αύξηση 50%, σε σύγκριση με το Μάρτη του 2003. Μέσα στον ίδιο (μετεκλογικό) μήνα, οι τιμές των κρατικών χρεογράφων αποκόμισαν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη πάνω από 1%. Είναι φανερό ότι το ύψος των ελλειμμάτων και η όποια αναθεώρησή του έρχεται να εξυπηρετήσει τα σχέδια των κυβερνώντων για «περικοπές» κονδυλίων και για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΕΦΟΡΙΑ
Ολιγοήμερη παράταση

Ολιγοήμερη παράταση, λόγω των γιορτών του Πάσχα, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος. Η προθεσμία για τη δήλωση αγροτικών εισοδημάτων που λήγει στις 13, 14, 15 και 16 Απρίλη παρατείνεται μέχρι και τις 19 Απρίλη. Για ΟΕ και ΕΕ (βιβλία Γ` κατηγορίας), η προθεσμία, που λήγει στις 15 Απρίλη, μεταφέρεται στις 20 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ