ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά το Πάσχα τα σπουδαία...

Μετά το Πάσχα και πιθανότατα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη θέση του για το «ναι» ή «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» ο Κ. Καραμανλής, «αγνοώντας» τις πιέσεις για επίσπευση, προκειμένου να ρίξει το βάρος του υπέρ της ενίσχυσης του «μετώπου του ναι».

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός δε δείχνει διατεθειμένος να πάει κόντρα σε ΗΠΑ και ΕΕ για να επαναλάβει το «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου, ωστόσο συνεργάτες του δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο.

«Οι κινήσεις μας είναι προσεκτικές», δήλωναν χτες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήριζαν, πιέσεις που ασκεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δικαιολογώντας την τακτική που ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής έλεγαν ότι «πρέπει να προηγηθούν οι Κύπριοι» και στη συνέχεια να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Σχολιάζοντας το προχτεσινό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, σημείωναν ότι «είχε επιχειρήματα» και πως «θα επηρεάσει καταλυτικά το κλίμα», αλλά πρόσθεταν με νόημα ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη γενικότεροι παράγοντες», εννοώντας προφανώς τις πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Κ. Καραμανλής σαφώς παίρνει υπόψη του τόσο τα απανωτά τηλεφωνήματα των Μπους - Πάουελ και τη χτεσινή «απογοήτευση» του Ανάν για το «δυνατό όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα γκάλοπ και τη διαμόρφωση των συσχετισμών στους Ελληνοκύπριους. Σε κάθε περίπτωση δε θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων, πολύ περισσότερο αν αυτή εκφραστεί σε συντριπτικά ποσοστά απόρριψης του «σχεδίου Ανάν», γιατί, όπως λένε συνεργάτες του, αποδίδει μεγάλη σημασία στο «μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας» για την «επόμενη ημέρα». Ο παράγοντας αυτός θα επηρεάσει και τη θέση που θα πάρει κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπου, σύμφωνα με ένα σενάριο, θα αποφύγει να πει «ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι».

Ενδεικτική των σκέψεων που επικρατούν στους κόλπους της κυβέρνησης είναι η δήλωση που έκανε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης. «Το ζητούμενο είναι να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο και η ενότητα του λαού μας», είπε μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή.

Την ίδια στιγμή, όμως, αμηχανία και σύγχυση εκπέμπει ο φιλονεοδημοκρατικός Τύπος, με αφορμή το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» χαρακτηρίζει «ιστορική ομιλία καταλυτικής σημασίας» το διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου και θέτει το εύλογο ερώτημα «υπάρχει αντίλογος;». Στο ίδιο μήκος κύματος η «Καθημερινή» χαρακτηρίζει καταλυτικό το «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου, επισημαίνοντας στο βασικό της θέμα ότι «ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Κύπρου με το διάγγελμά του εξέφρασε την κρατούσα άποψη στη μεγαλόνησο και διαμόρφωσε βάση επιχειρημάτων για τους πολλούς υποστηρικτές του "όχι". Γενική, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι η εντύπωση ότι με τη στάση του θα καθορίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελεύθερη Κύπρο». Η «Εστία» βλέπει «πολιτικό αδιέξοδο» στην Κύπρο μετά το διάγγελμα Παπαδόπουλου, αλλά επιρρίπτει την ευθύνη «πρωτίστως στα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου που δηλώνουν "ναι" στο σχέδιο Ανάν».

Αντίθετα, η «Απογευματινή» κάνει λόγο για «Βόμβα Τάσου» που «βάζει σε περιπέτεια την Αθήνα». Μάλιστα καταλογίζει στον Κύπριο Πρόεδρο προβλέψεις για «εθνική καταστροφή και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στο κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί πήγατε στη Λουκέρνη, κ. Παπαδόπουλε;» επισημαίνει ότι «αφού ο κ. Παπαδόπουλος είναι τόσο απορριπτικός στο σχέδιο Ανάν, γιατί μπλέχτηκε στην περιπέτεια των διαπραγματεύσεων; Γιατί μπήκε στην ιστορία της Λουκέρνης και συμπαρέσυρε και την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν θα ήταν οριακές;».

  • «Επαναλαμβάνω τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα για επιβίωση και δικαίωση του Ελληνισμού της Κύπρου και προσβλέπω, με βεβαιότητα, στην ανεπιφύλακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη σας, σ' αυτές τις κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της Κύπρου ώρες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΔΑΝΗΣ
Μόνη επιλογή προοπτικής το ΟΧΙ

Ο Μιχάλης Βαρδάνης, στρατηγός εα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1968-1974, μας είπε:

«Η Κύπρος σαν κρατική οντότητα και ο λαός της βρίσκονται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της μαρτυρικής ιστορικής τους διαδρομής. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Νέας Τάξης εκτιμώντας τη γεωστρατηγική θέση του νησιού στην περιοχή της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής επιθυμούν τον πλήρη του έλεγχο. Το σχέδιο Ανάν, όπως διαμορφώθηκε πρόσφατα στη Λουκέρνη, δείχνει να συντάχθηκε καθ' υπαγόρευσή τους. Αφού διαχέεται, από την πρώτη μέχρι την τελευταία των 9.000 σελίδων του, από τη φιλοσοφία της "ντε γιούρε" διχοτόμησης και ενός συνομόσπονδου κρατικού μορφώματος πλήρως ελεγχόμενου.

Το σχέδιο, όμως, για να επικυρωθεί, απαιτείται δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 24 Απρίλη. Και οι κυρίαρχες δυνάμεις ανησυχούν γνωρίζοντας και το συναίσθημα και το αλάθητο πολιτικό ένστικτο των Κυπρίων. Γι' αυτό και επιστρατεύουν τους λογής "συμμάχους" να προπαγανδίσουν υπέρ του ΝΑΙ και να σπείρουν φόβο σε ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του, στις 7 Απρίλη, προς τον κυπριακό λαό, με αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση τοποθετήθηκε με ένα ηχηρό ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Το ΟΧΙ του Κύπριου προέδρου είναι και το ΟΧΙ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων και των Ελλαδιτών. Και είναι αυτό η μόνη επιλογή αποτροπής της "ντε γιούρε" διχοτόμησης και μιας ευοίωνης προοπτικής για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς ξένους στρατούς και προστάτες».

Το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συνεδριάσει, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, την Πέμπτη, 15/4, στις 11 π.μ. και θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τελικό «σχέδιο Ανάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ