ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ ως δύναμη καταστολής του ρωσικού λαού!

Το ΚΚΡΟ καταδικάζει την πολιτική της ρωσικής ηγεσίας σχετικά με το ΝΑΤΟ

Στενή συνεργασία μ' ένα "μεταλλαγμένο" ΝΑΤΟ ζητά η Ρωσία

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «ΡΟΣΜΠΑΛΤ», με δηλώσεις του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), χαρακτήρισε ως «περιφρόνηση των συμφερόντων της ασφάλειας της χώρας», την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία της Ρωσίας στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σ. Ιβανόφ, σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής στο έδαφος της Ρωσίας ένοπλων τμημάτων του ΝΑΤΟ.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε μάλιστα ότι: «Η δυνατότητα εισόδου στη Ρωσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων συνδέεται στενά με το νομοσχέδιο "Για τις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και πικετοφορίες", που με αυστηρότητα περιορίζει το δικαίωμα του λαού να εκφράσει ειρηνικά τη διαμαρτυρία του. Με την τρομοκρατία σύντομα θα εννοούν κάθε κινητοποίηση ενάντια σε αντιλαϊκά μέτρα», δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι: «Οι ΝΑΤΟικοί πήγαν στην Κεντρική Ασία με το πρόσχημα του αγώνα ενάντια στους Ταλιμπάν. Ομως τώρα πλέον έχουν την πρόθεση να μείνουν εκεί για πάντα. Την ίδια τύχη ετοιμάζουν και για τη Ρωσία».

Το ΚΚΡΟ κάλεσε τον υπουργό Αμυνας Σ. Ιβανόφ να υποβάλει την παραίτησή του, ζητώντας ταυτόχρονα οι όποιες αποφάσεις για την εμφάνιση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ρωσίας να έχουν τη συγκατάθεση της ρωσικής Βουλής.

Πάνω από 300 κοινά γυμνάσια Ρωσίας - χωρών ΝΑΤΟ το 2004

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το πρακτορείο «ΣΤΡΑΝΑ», μόνο μέσα στο 2004 η Ρωσία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή 300 στρατιωτικών γυμνασίων με δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ. Επίσης η Ρωσία έχει συμφωνήσει με τη Γερμανία για τη διέλευση πάνω από το ρωσικό έδαφος των γερμανικών μεταφορικών αεροπλάνων που κατευθύνονται στο Αφγανιστάν. Ανάλογη συμφωνία θα υπογραφεί και με τη Γαλλία. Ανάμεσα στα σχέδια είναι και η διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων στο Βόρειο Ατλαντικό με τον αμερικανικό και γαλλικό στόλο.

Με βάση τις νέες συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θεωρεί ότι θα λυθεί ένα ακόμη ζήτημα διευκόλυνσης αυτών των στρατιωτικών γυμνασίων. Ετσι ως τα τώρα ούτε οι ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό, ούτε οι ΝΑΤΟικές στη Ρωσία είχαν τη δυνατότητα χρήσης των όπλων τους, αφού η μεταφορά τους εμποδίζονταν από τις συνοριακές και τελωνειακές αρχές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το 2003 οι τελωνειακές αρχές του διεθνούς αεροδρομίου «Σερεμέτεβο-2» της Μόσχας εμπόδισαν τους Γάλλους πεζοναύτες (που θα έπαιρναν μέρος σε κοινά γυμνάσια με Ρώσους πεζοναύτες στην περιοχή του Ριζάν), να εκτελωνίσουν τα κασόνια με τον εξοπλισμό τους! Τελικά, για να γίνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια, οι Ρώσοι «δάνεισαν» στους Γάλλους πεζοναύτες «καλάσνικοφ». Με αυτό το πρόσχημα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για τη «διευκόλυνση» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ρωσίας, που στο εξής θα μπορούν να φέρουν τον εξοπλισμό τους, με την υπογραφή ετήσιας συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τον τίτλο «Για το καθεστώς των δυνάμεων».

Οι τελευταίες συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ: Τους γλύκαναν το χάπι...

Να σημειώσουμε ότι λίγες μέρες πριν την επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ των νέων χωρών, η Ρωσία, με δηλώσεις κάθε λογής αξιωματούχων της είχε εκφράσει τη δυσφορία της και πιο συγκεκριμένα έθεσε το ζήτημα της τήρησης της συμφωνίας περιορισμού του αριθμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Μάλιστα η Κρατική Δούμα ζήτησε από τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ να την υπογράψουν άμεσα, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη σχετική συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες στις 2 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της (διευρυμένης με τα νέα μέλη) Συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, η Ρωσία απέσπασε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ και των χωρών σχετικά με την παραπάνω συμφωνία. Επίσης απέσπασε τη ΝΑΤΟική υπόσχεση ότι στις νέες χώρες του ΝΑΤΟ δε θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα, ούτε θα δημιουργηθεί σχετική υποδομή για την υποδοχή τους, ενώ δε θα δημιουργηθούν σε «μόνιμη βάση» νέες στρατιωτικές βάσεις. Ούτε επίσης θα αναπτύξουν αυτές οι χώρες τις ένοπλες δυνάμεις τους «περισσότερο από ό,τι απαιτούν οι ανάγκες ασφάλειάς τους».

Οι δεσμεύσεις αυτές, είναι τόσο γενικές κι... αφηρημένες που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως προσπάθεια του ΝΑΤΟ να «γλυκάνει» τη διεύρυνσή του προς τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα συμφωνήθηκε η ανταλλαγή κατασκοπευτικών στοιχείων ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η προώθηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

Από τη μεριά του ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «δε θεωρεί το ΝΑΤΟ απειλή, όμως η ανάπτυξή του θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία δομών, στα πλαίσια των οποίων κανένας δε θα αισθάνεται τον εαυτό του αποκλεισμένο από τη γενική πολιτική διαδικασία».

Ενα βήμα πιο πέρα έκανε ο Β. Τζιζόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΤΕΡΦΑΞ» (31/3/2004), σημείωσε ότι «στο ΝΑΤΟ διατηρούνται ορισμένες λειτουργίες από την εποχή του "ψυχρού πολέμου", αν και περνούν σε δεύτερο πλάνο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί η απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει 4 καταδιωκτικά αεροπλάνα στη Λιθουανία, τα οποία θα φυλάσσουν τον εναέριο χώρο των 3 Βαλτικών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, «να μην προκαλεί ριζική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά αποτελεί ένα συμβολικό σημάδι το οποίο δε μας χαροποιεί». Βάρος και στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Ρώσου αξιωματούχου δίνεται στην ανάγκη «μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ.

Προσπάθεια ενσωμάτωσης

Οι νέες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά πως η σημερινή ρωσική ηγεσία κινείται στην κατεύθυνση της όσο γίνεται μεγαλύτερης σύνδεσης κι ενσωμάτωσης της Ρωσίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μια πορεία όμως που δεν είναι απελευθερωμένη από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, άξονες κι αντι-άξονες, εξαιτίας και των ανταγωνισμών που εμφανίζονται τόσο στο εσωτερικό, όσο και ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Από αυτήν την άποψη κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν τα ταξίδια των Γκ. Σρέντερ και Ζ. Σιράκ στη Μόσχα τις τελευταίες μέρες!


Ε.Β. - Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ