ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΝΟ»
Εντείνονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί, λέει ο υποδιοικητής της ΑΤΕ. Σήμερα η δίωρη στάση εργαζομένων στην επιχείρηση

Μέσα στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργία» της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ και η εξαγορά της επιχείρησης από νέα ανώνυμη εταιρία, που θα συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Αυτό ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υποδιοικητής της ΑΤΕ Θ. Παπαγεωργίου, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ταχύτατη έναρξη των διαδικασιών ξεπουλήματος της επιχείρησης, παρά τα μεγάλα λόγια περί δημιουργίας ενός νέου πόλου στον κλάδο των γαλακτο-τυροκομικών προϊόντων με τη συμμετοχή όλων των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, εντός των επόμενων δύο μηνών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της ΑΓΝΟ στη νέα ανώνυμη εταιρία, που θα δημιουργηθεί. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί βέβαια η κεφαλαιακή βάση της, όμως στο σχήμα αυτό, η ΑΤΕ θα προτείνει τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων σε ποσοστό 12%. Παράλληλα, η ΑΤΕ επεξεργάζεται την ιδέα σύστασης εταιρίας holding, στην οποία θα συμμετέχουν η ΑΓΝΟ, η ΔΩΔΩΝΗ, η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ και ενδεχομένως και άλλες επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ομίλου «εξίσου σοβαρού και ανταγωνιστικού με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου», όπως είπε ο Θ. Παπαγεωργίου.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στο ξεπούλημα της επιχείρησης, έχουν αναγγείλει για σήμερα Τρίτη, δίωρη στάση εργασίας, στο πλαίσιο της οποία θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, για να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα, ώστε να απαιτήσουν να σταματήσει η διαδικασία εκκαθάρισης και να απαιτήσουν τη μετατροπή της επιχείρησης σε μετοχικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να χάσει τα συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πορεία ιδιωτικοποίησης με ... «στρατηγικό επενδυτή»

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας προτείνει η διοίκηση της επιχείρησης

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της « Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), κατά 32 δισ. δρχ., θα εισηγηθεί η διοίκηση της εταιρίας στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων στις 29 Δεκέμβρη. Σκοπός είναι η είσοδος... «στρατηγικού επενδυτή» στο μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή το σταδιακό ξεπούλημα της επιχείρησης. Τα χρήματα που θα προέλθουν από την εν λόγω αύξηση θα διατεθούν κατά το ήμισυ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων, για νέες επενδύσεις και για εξαγορές στα Βαλκάνια, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη συμμετοχή της ΕΒΖ σε άλλα επιχειρηματικά σχήματα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, Θανάσης Παπαγεωργίου, αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ το περασμένο Σάββατο, στην οποία όμως δεν πάρθηκε καμία απόφαση λόγω έλλειψης απαρτίας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η ΕΒΖ θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών όπου συμμετέχει και η Αγροτική Τράπεζα, όπως π.χ. στην εταιρία που θα εξαγοράσει την ΑΓΝΟ, ή στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών». Στο σχέδιο της ΑΤΕ προβλέπεται επίσης η αγορά από την ΕΒΖ μετοχών εισηγμένων ή προς εισαγωγή στο ΧΑΑ εταιριών, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της, καθώς και η αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων της στη Θεσσαλονίκη. Στα σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνεται η εξαγορά παραγωγικών μονάδων - ζαχαρουργείων σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, όπου, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές. Στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε, η μετατροπή της ΕΒΖ σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης αναφέρθηκε πως αναμένεται αύξηση της τιμής της μετοχής της ΕΒΖ, ιδιαίτερα μετά τα θετικά αποτελέσματα χρήσης.

Το 1998 η ΕΒΖ ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης χρήσης και πέτυχε αύξηση 7,5% στις πωλήσεις της στην εσωτερική αγορά. Οι ζημίες της επιχείρησης φέτος περιορίστηκαν σε 150 εκατ. δρχ. Για την επόμενη διετία, η κερδοφορία αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 δισ. δρχ. το χρόνο. Στη βελτίωση της κερδοφορίας θα συντελέσει και η αύξηση στην τιμή πώλησης της ζάχαρης, χωρίς όμως να χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της εισαγόμενης ζάχαρης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναστέλλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις

Την προσωρινή αναστολή της κινητοποίησης με βυτιοφόρα έξω από το υπουργείο Εργασίας που είχε προγραμματίσει για σήμερα αποφάσισε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, μετά τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας Ανάπτυξης Μ. Παπαϊωάννου ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δεχτεί αντιπροσωπεία του κλάδου προκειμένου να της ανακοινώσει συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης για το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Ο κλάδος ζητάει τη θεσμοθέτηση ωραρίου λειτουργίας για τα πρατήρια με συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης, και διανυκτέρευση του 10% των πρατηρίων. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, η αναστολή είναι προσωρινή και από την απόφαση της κυβέρνησης που θα τους ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα θα εξαρτηθεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου. Σημειώνει ότι εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους για ανθρώπινο ωράριο, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Ιδια πολιτική με διαφορετικά χρώματα
 Ανούσια αντιπαράθεση κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας στα πλαίσια του Money Show 1999

H αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Αλογοσκούφη, στη διάρκεια της συζήτησης, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας στα πλαίσια του Money Show 1999, αποδείχτηκε τελικά ένας ανούσιος καβγάς, για το ποιος από τους δύο πόλους του δικομματισμού μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το σύστημα. Το θέμα της συζήτησης που έλαβε χώρα το Σάββατο στο ξενοδοχείο Hayatt της Θεσσαλονίκης ήταν: Ε υκαιρίες και απειλές για την ελληνική οικονομία, μετά την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Στην ημερίδα αυτή, εκτός των άλλων προέκυψε, εμμέσως πλην σαφώς, πως αποτελεί μύθο ότι με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα αλλάξει προς το καλύτερο, ως διά μαγείας η ζωή του λαού, αφού, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ «... η ένταξη στην ΟΝΕ θα αναδείξει με μεγαλύτερη ένταση τις αδυναμίες της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Στην ομιλία του ο Ν. Χριστοδουλάκης καθόρισε ως εξής τα τρία νέα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, που θα συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στη μετα-ΟΝΕ εποχή: α) αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων β) απεμπλοκή του κράτους από τις προβληματικές επιχειρήσεις, με το αιτιολογικό ότι το κράτος δεν πρέπει να παριστάνει τον επιχειρηματία και γ) αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Σε σχέση μ' αυτό το τελευταίο αναφέρθηκε στις κρατικές εταιρίες, που σχεδιάζει να εκποιήσει η κυβέρνηση μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο (ΕΤΒΑ, ΑΤΕ κλπ).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλογοσκούφης προσπάθησε να στήσει ανύπαρκτες ή δευτερεύουσας σημασίας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλώνοντας πως έφθασε η ώρα για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, στον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και το κράτος και ότι «το κράτος δεν κάνει ούτε για επιχειρηματίας ούτε για παραγωγός»! Και πρόσθεσε πως «η εισαγωγή μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο δε συνιστά ούτε απελευθέρωση της οικονομίας, ούτε αναπτυξιακή πολιτική. Συνιστά απλώς ένα εισπρακτικό μέσο..».

Η σχεδόν ταυτόσημη αυτή τοποθέτηση των δύο εκπροσώπων των μεγάλων κομμάτων του δικομματισμού, ήταν χαρακτηριστικές ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά στο ρόλο του κράτους, με συνέπεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας Β. Τακάς που προέδρευε στη συζήτηση, να παρατηρήσει: « Είναι ευχάριστο και για το καλό του ελληνικού λαού που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πια διαφορές μεταξύ τους στην οικονομική πολιτική και οι απόψεις τους συγκλίνουν. Οι όποιες διαφορές υπάρχουν είναι διαφορές τακτικής, για τον τρόπο εφαρμογής της πολιτικής...».

Αύριο οι εκλογές στους μηχανικούς αυτοκινήτων

Πραγματοποιούνται αύριο 15 του Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες στο σωματείο μηχανικών αυτοκινήτων στα γραφεία του σωματείου (Αλαμάνας 7, Κολωνός) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ) καλεί τους μηχανικούς αυτοκινήτων να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Αυτοκινήτων» (ΑΔΗΚΜΑ).

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
Πέρασε στην «Τεχνική Ολυμπιακή» και «Μοχλό»

Στον όμιλο των εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» και «Μοχλός ΑΕ», περνάει το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική με την επωνυμία ΑΕ Ξενοδοχειακή Τουριστική Γεωργική «Η ΠΟΤΙΔΑΙΑ». Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ που ανακήρυξαν τον παραπάνω όμιλο πλειοδότη για την απόκτηση των μετοχών του συγκροτήματος.

Μετά την απόφαση αυτή η ΕΤΕΒΑ, ως σύμβουλος πώλησης, θα καλέσει τον όμιλο των εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» και «Μοχλός ΑΕ» που πλειοδότησε στο διαγωνισμό, για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης των μετοχών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Ας σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ζητούσαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο «Πόρτο Καρράς» με τα συσσωρευμένα χρέη, υπό τον όρο όποια λύση δινόταν, να διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας, καθώς το συγκρότημα ήταν ο μοναδικός οικονομικός πνεύμονας της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ