ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ιμπεριαλιστικές «κορόνες» Τσένεϊ και στο βάθος διαδηλώσεις...

ΣΕΟΥΛ.- «Μαζί θα καταστρέψουμε τα υπολείμματα βίαιων, καταπιεστικών καθεστώτων και μαζί θα κερδίσουμε την απαραίτητη νίκη στον πόλεμο έναντι του τρόμου», είπε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ, μιλώντας σε χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες σε βάση που «στεγάζεται» στο κέντρο της πρωτεύουσας Σεούλ!

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στους περίπου 37.000 πεζοναύτες που βρίσκονται στη Ν. Κορέα, είπε πως «ζουν στα σύνορα μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας» και πως «ο λαός της Κορέας κατανοεί την επιτακτικότητα του σκοπού μας σε Ιράκ, Αφγανιστάν και όλη τη Μέση Ανατολή»...

Εκδηλώσεις κατά του Τσένεϊ...

Ωστόσο, το διήμερο της παραμονής του Τσένεϊ στη Σεούλ δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο από ένα σημαντικό τμήμα του νοτιοκορεατικού λαού. Παρά τις προχτεσινές κρίσιμες γενικές εκλογές που ανέτρεψαν το έως πρότινος πολιτικό σκηνικό με την ανάδειξη του νεοϊδρυθέντος κόμματος ΟΥΡΙ σε κυβερνώσα παράταξη με απόλυτη πλειοψηφία, πολλές χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων βασικά συνθήματα ήταν «Τσένεϊ είσαι εγκληματίας πολέμου», «Τέλος στην κατοχή του Ιράκ».

Οσον αφορά τώρα στο αποτέλεσμα(;) των επαφών του Τσένεϊ με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης, αναφορικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και την (επιθυμητή για την Ουάσιγκτον) «ενίσχυση» της στρατιάς των 3.500 Νοτιοκορεατών στρατιωτών που στέλνονται στο Ιράκ, αυτό δεν έγινε άμεσα γνωστό...

Ο ίδιος ο Τσένεϊ, πάντως, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ν. Κορέα αρκέστηκε να δηλώσει πως «οι εκλογές δείχνουν πως η δημοκρατία είναι ισχυρή σ' αυτή τη χώρα»...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έγκλημα...

Τίποτα δεν τους σταματά...

Associated Press

Τίποτα δεν τους σταματά...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το σερί των «συναντήσεων κορυφής» του Αμερικανού προέδρου συνεχίστηκε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, με το πλέον «οικείο» του πρόσωπο: το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Μια συνάντηση που εάν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην επίσημη διπλωματική γλώσσα «συνάντηση» ρουτίνας, είναι σημαντική καθώς μπορεί να είναι η «τελευταία συνάντηση των δύο τους στο Λευκό Οίκο» ενώ στο επίκεντρό της ήταν η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ και η «μετάβαση» της εξουσίας, στις 30 Ιούνη. Αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του «Παλαιστινιακού» όπου κανείς μπορεί να διακρίνει τον ανταγωνισμό που υφέρπει μεταξύ των δύο «συμμάχων», όσον αφορά στον «οδικό χάρτη» αλλά και ειδικά μετά την αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ του σχεδίου του Σαρόν «περί μονομερούς απεμπλοκής από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Δημοσίως δεν «πρόκειται να διαφανεί κάποια δημόσια αντίθεση μεταξύ των δύο ηγετών» τόνιζαν εκ των προτέρων οι αναλυτές σημειώνοντας ότι ο Μπλερ δήλωσε πως επιδιώκει έναν «κοινό στόχο και κοινές προθέσεις».

Ετσι, μετά το πέρας της πρώτης τους συνάντησης το πρωί - τοπική ώρα - της Παρασκευής στο Λευκό Οίκο, Μπους και Μπλερ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι την πορεία τους στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μάλιστα και ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα ταλαντευτούν από τις απειλές και τον εκφοβισμό» όσον αφορά τις προσπάθειές τους για την «ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στο Ιράκ, παρά την έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα στη χώρα αυτή». Ενώ από την πλευρά του ο Μπλερ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν έναν «κεντρικό ρόλο» στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της δημοκρατίας στο Ιράκ. Και οι δύο εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, σχετικά με τη μετάβαση της εξουσίας στις 30 Ιούνη στους Ιρακινούς.

Αναφορικά στο Παλαιστινιακό ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα σχετίζονται με το «τελικό καθεστώς» θα πρέπει να ληφθούν μετά από διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη χάραξη των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους καθώς και με το φλέγον ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων. Οσο για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, απλά εξέφρασε την ελπίδα, ότι «μπορεί να ξεκινήσουν "μια μέρα"».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο «χάρτης της πείνας»

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Ο ένας στους τρεις Βραζιλιάνους, περίπου 58 εκατομμύρια άνθρωποι, ζει με εισόδημα κάτω του ενός δολαρίου τη μέρα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος «Getulio Vargas» που προσθέτει πως για να ξεφύγουν αυτοί οι Βραζιλιάνοι από το όριο της φτώχειας, θεωρητικά πρέπει κάθε ένας πολίτης της χώρας που εργάζεται να τους παραχωρεί ποσό 4,80 δολαρίων μηνιαίως.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Βραζιλιάνων, του συνολικού πληθυσμού των 175 εκατομμυρίων, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας παρατηρείται στις βορειοανατολικές πόλεις. Στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 14,6% του πληθυσμού ζει με εισόδημα περίπου 27 δολαρίων το μήνα, που αποτελεί και το όριο της φτώχειας. Συνολικά στην πολιτεία του Ρίο, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εισόδημα ούτε ενός δολαρίου την ημέρα ανέρχεται στο 19,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ