Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έγκλημα...

Τίποτα δεν τους σταματά...

Associated Press

Τίποτα δεν τους σταματά...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το σερί των «συναντήσεων κορυφής» του Αμερικανού προέδρου συνεχίστηκε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, με το πλέον «οικείο» του πρόσωπο: το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Μια συνάντηση που εάν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην επίσημη διπλωματική γλώσσα «συνάντηση» ρουτίνας, είναι σημαντική καθώς μπορεί να είναι η «τελευταία συνάντηση των δύο τους στο Λευκό Οίκο» ενώ στο επίκεντρό της ήταν η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ και η «μετάβαση» της εξουσίας, στις 30 Ιούνη. Αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του «Παλαιστινιακού» όπου κανείς μπορεί να διακρίνει τον ανταγωνισμό που υφέρπει μεταξύ των δύο «συμμάχων», όσον αφορά στον «οδικό χάρτη» αλλά και ειδικά μετά την αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ του σχεδίου του Σαρόν «περί μονομερούς απεμπλοκής από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Δημοσίως δεν «πρόκειται να διαφανεί κάποια δημόσια αντίθεση μεταξύ των δύο ηγετών» τόνιζαν εκ των προτέρων οι αναλυτές σημειώνοντας ότι ο Μπλερ δήλωσε πως επιδιώκει έναν «κοινό στόχο και κοινές προθέσεις».

Ετσι, μετά το πέρας της πρώτης τους συνάντησης το πρωί - τοπική ώρα - της Παρασκευής στο Λευκό Οίκο, Μπους και Μπλερ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι την πορεία τους στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μάλιστα και ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα ταλαντευτούν από τις απειλές και τον εκφοβισμό» όσον αφορά τις προσπάθειές τους για την «ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στο Ιράκ, παρά την έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα στη χώρα αυτή». Ενώ από την πλευρά του ο Μπλερ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν έναν «κεντρικό ρόλο» στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της δημοκρατίας στο Ιράκ. Και οι δύο εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, σχετικά με τη μετάβαση της εξουσίας στις 30 Ιούνη στους Ιρακινούς.

Αναφορικά στο Παλαιστινιακό ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα σχετίζονται με το «τελικό καθεστώς» θα πρέπει να ληφθούν μετά από διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη χάραξη των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους καθώς και με το φλέγον ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων. Οσο για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, απλά εξέφρασε την ελπίδα, ότι «μπορεί να ξεκινήσουν "μια μέρα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ