ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Θα τον συλλάβουμε»

Ρίτσαρντ Μάγιερς. Ο Αμερικανός στρατηγός «υποσχέθηκε» και πάλι ότι ο πόλεμος κατά της «Αλ Κάιντα» θα είναι «επιτυχής»

Associated Press

Ρίτσαρντ Μάγιερς. Ο Αμερικανός στρατηγός «υποσχέθηκε» και πάλι ότι ο πόλεμος κατά της «Αλ Κάιντα» θα είναι «επιτυχής»
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε δηλώσεις του από το Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το «εντεινόμενο» ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «υπ' αριθμόν 1 εχθρού της Αμερικής», του Οσάμα μπιν Λάντεν, θα «αποδώσει καρπούς», ωστόσο το πότε δεν είναι σαφές. Ο Μάγιερς, επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά την ιμπεριαλιστική προπαγανδιστική ρητορεία περί «πολέμου για την ελευθερία και τον πολιτισμό», που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον «της βαρβαρότητας», επέμεινε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν «απογοητευτεί» από το άκαρπο των προσπαθειών τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρόσφατα, η επικήρυξη για το κεφάλι του Σαουδάραβα πρώην συνεργάτη της CIA Μπιν Λάντεν αυξήθηκε σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιτύχουμε (να νικήσουμε) την "Αλ Κάιντα" και την ηγεσία της, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε το χρονοδιάγραμμα», είπε ο στρατηγός Μάγιερς.

Τον περασμένο μήνα, και με «ανανεωμένη αισιοδοξία» μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ έλεγαν ότι μπορούν να συλλάβουν τόσο τον Μπιν Λάντεν, όσο και τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, καθώς επίσης και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης-νεφέλωμα, που φέρονται να βρίσκονται στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, και γι' αυτό το σκοπό το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 2.000 πεζοναύτες, περιλαμβανομένης μιας ειδικής ομάδας κομάντος, να μεταβεί στην περιοχή.

Παράλληλα, τόσο ο Μάγιερς όσο και ο Ντέιβιντ Μπάρνο, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των απανωτών επιθέσεων ενόπλων με πολλούς νεκρούς σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Η απάντηση που έδωσαν σε σχετικές ερωτήσεις, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», είναι ότι οι ενέδρες και οι δολοφονίες Αφγανών αξιωματούχων «δεν είναι ιστορικά περισσότερες από όσες πραγματοποιούνται αυτή την εποχή του χρόνου».

Και χτες, όμως, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον Αφγανών στρατιωτών στην ανατολική επαρχία Κοστ, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Ωστόσο, η σημαντικότερη «είδηση» βγήκε από κάτι που υπονόησε ο Μάγιερς, ότι δηλαδή όσο πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και αφού ολοκληρωθούν, ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα μειωθεί.

ΝΕΠΑΛ
Μαζικές και πάλι οι λαϊκές διαδηλώσεις

Associated Press

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν και χτες - παρά τις 1.300 συλλήψεις στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες οι αρχές - τις μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Νεπάλ, στο πλαίσιο της καμπάνιας διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής του μονάρχη Γκιανέντρα. Το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν να «αποκατασταθεί η δημοκρατία» που κατέλυσε πραξικοπηματικά ο βασιλιάς, αλλά και να υπάρξει διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολυετούς, πολύνεκρου εμφυλίου...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 150.000 εγκατέλειψαν εσπευσμένα την περιοχή της πόλης Τσονγκίνγκ της Κίνας, μετά από διαφυγή χλωριούχου αερίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΑΓΚΥΡΑ/ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Η σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο που διέσχιζε αφύλακτη διάβαση κοντά στην Αγκυρα, χτες, είχε τραγικό απολογισμό το θάνατο τουλάχιστον επτά παιδιών. Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Σε άλλο δυστύχημα, στο οποίο συγκρούστηκαν διώροφο λεωφορείο και φορτηγό, σκοτώθηκαν ακόμη 11 άνθρωποι. Στην Κωνσταντινούπολη, έκρηξη από άγνωστη αιτία προκάλεσε τέσσερις τραυματισμούς.

ΝΕΤΡΟΚΟΝΑ.-- Οι αρχές του Μπαγκλαντές αποστέλλουν κατεπειγόντως είδη πρώτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή έχει κοστίσει τουλάχιστον 66 ζωές και 2.000 τραυματισμούς, ενώ έχει αφήσει χιλιάδες αστέγους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Την «παραδειγματική» αποπομπή δύο ανώτατων Σερβοβόσνιων αξιωματούχων, των Τσβέτκο Σάβιτς και Ντεζάν Μίλετιτς, διέταξε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, επειδή έκρινε πως «παρεμπόδιζαν» τις έρευνες για τη σφαγή Μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου. Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοτικών εκλογών σε 142 δήμους και κοινότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στις 2 Οκτώβρη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, αντιπρόεδρος της παράταξης του Σέρβου πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, θα είναι ο υποψήφιος της κυβερνώσας συμμαχίας στις σερβικές προεδρικές εκλογές της 13ης Ιούνη. Επικρατέστερος ωστόσο θεωρείται ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ζ. Τζίντζιτς) είναι ο πρώην υπουργός Μπόρις Τάντιτς.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η καταμέτρηση του 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις πρόσφατες γενικές εκλογές στη Νότια Αφρική έδωσε την αναμενόμενη θριαμβευτική νίκη στο ANC, που έλαβε ποσοστό λίγο κάτω από το 70%. Δεύτερη, η «Δημοκρατική Συμμαχία» (παράταξη της κοινότητας των Αφρικάνερς) με περίπου 13%, ενώ το «Εθνικό Κόμμα» του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, έλαβε μόλις 2%. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 70% (έναντι 89% στις εκλογές του 1999).

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ετοιμος για συνομιλίες με την αμφιλεγόμενη ένοπλη οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» δήλωσε χτες (για ακόμη μία φορά...) ο Ουγκαντέζος πρόεδρος, Γιοβέρι Μουσεβένι, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την άμεση παύση των εγκληματικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης που ευθύνεται για ειδεχθή εγκλήματα και τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών, κυρίως στις βόρειες επαρχίες της Ουγκάντας.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Ποινές κάθειρξης 6,5 έως 8 ετών επιβλήθηκαν χτες σε τέσσερις υπευθύνους της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου, στις 8 Οκτώβρη 2001, που είχε κοστίσει τη ζωή 118 ανθρώπων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα με την υποψία της συμμετοχής στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Υπουργοί Εσωτερικών και αξιωματούχοι ασφαλείας 11 χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στη Βιέννη. Οι παρευρισκόμενοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την «τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και τη μετανάστευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ