ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Φάση πρώτη: «Προηγείται» το κυβερνών κόμμα

Μια μουσουλμάνα ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα. Η συμμετοχή στην πρώτη φάση των εκλογών στην Ινδία δεν ξεπέρασε το 55%...

Associated Press

Μια μουσουλμάνα ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα. Η συμμετοχή στην πρώτη φάση των εκλογών στην Ινδία δεν ξεπέρασε το 55%...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Οι πρώτες εκτιμήσεις τεσσάρων ινδικών τηλεοπτικών σταθμών όσον αφορά στη διενεργηθείσα χτες πρώτη φάση των πρόωρων γενικών εκλογών σε 13 κρατίδια της χώρας - που θα αναδείξουν 140 από τους συνολικά 545 βουλευτές της, Λοκ Σάμπα, της ομοσπονδιακής Βουλής -, προβλέπουν «νίκη» του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος BJP, το οποίο φέρεται να κερδίζει από 69 (τουλάχιστον) έως 93 (το μέγιστο) από τις έδρες αυτές. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, θα πρόκειται για «επανάληψη» του αποτελέσματος του 1999, όταν το κόμμα του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είχε κερδίσει 88 έδρες στις περιοχές αυτές. Ο «χαλαρός συνασπισμός» της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of India» και το πρακτορείο «Ρόιτερς», έμεινε σε απόσταση σε αυτή την πρώτη φάση των εκλογών, και αναμένεται να καταλάβει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, από 41 έως 55 έδρες. Ο Ινδός πολιτικός αναλυτής Μάχες Ρανγκατζαράν, ο οποίος εργάζεται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, επισήμαινε ότι «η βασική είδηση είναι η επιτυχία του BJP όσον αφορά στη διατήρηση των δυνάμεών του».

Η συμμετοχή, ωστόσο, ήταν πιο χαμηλή από εκείνη του 1999 (περίπου 60%), κυμαινόμενη από το 50 έως το 55% των συνολικά 186 εκατ. πολιτών με δικαίωμα ψήφου στα 13 κρατίδια, σύμφωνα με το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΤΙ που επικαλείται στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Αίτια, η «αποπολιτικοποίηση», ειδικά της νεολαίας (58%) των ψηφοφόρων, αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (40 και πλέον βαθμοί Κελσίου) σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ινδικού Τύπου.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από επεισόδια βίας και τουλάχιστον 11 επιθέσεις στο Κασμίρ, το διαφιλονικούμενο ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν κρατίδιο, αλλά και στο Μανιπούρ, το εξαιρετικά φτωχό βόρειο ινδικό κρατίδιο, όπου σε επιθέσεις «τρομοκρατών», κατά τη φρασεολογία των «Times of India», σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, τέσσερις στρατιώτες, μια δημοσιογράφος και ο οδηγός της και τραυματίστηκαν πολλοί ακόμη.

Οι επόμενες φάσεις της ψηφοφορίας είναι στις 26 του Απρίλη, 5 και 10 του Μάη, ενώ τα τελικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 13 του Μάη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα παράγοντες των «αγορών» και του ινδικού και διεθνούς χρηματοοικονομικού κατεστημένου, μετέδιδαν πως η «ελπίδα» στις «αγορές» είναι ότι η λεγόμενη νέα ινδική Δεξιά του Βάτζπαϊ θα καταγάγει μια «αποφασιστική» εκλογική νίκη...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό Σύνταγμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μέχρι χτες διατυπωμένη πρόθεση έγινε βεβαιότητα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να προκηρύξει δημοψήφισμα με θέμα το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δε θα συμβεί νωρίτερα από ένα χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή πιθανότατα μετά τις επόμενες γενικές εκλογές του 2005 και εφόσον οι Εργατικοί της Βρετανίας παραμείνουν στην εξουσία.

Κατά τους πολιτικούς αναλυτές, πρόκειται για «μία αιφνίδια στροφή 180 μοιρών», αφού μέχρι πρότινος ο Τόνι Μπλερ αρνούνταν την ανάγκη να τεθεί προς έγκριση από το βρετανικό λαό το Σύνταγμα της ΕΕ, όταν αυτό οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των «25».

«Το εκλογικό σώμα πρέπει να ρωτηθεί για τη γνώμη του όταν όλα τα ερωτήματα επί του Συντάγματος έχουν απαντηθεί, όταν όλες οι λεπτομέρειες έχουν οριστικοποιηθεί και όταν η νομοθεσία θα έχει εξεταστεί επισταμένως... και όταν το Κοινοβούλιο έχει συζητήσει και αποφασίσει», σημείωσε ο Μπλερ ενώπιον της βρετανικής Βουλής και πρόσθεσε πως είναι καιρός να απαντηθεί «μια και για πάντα» το θέμα εάν η Βρετανία επιθυμεί να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης ή όχι, και συμπλήρωσε πως κατά την εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος θα αποκαλυφθεί η «αληθινή ατζέντα» των ευρωσκεπτικιστών.

«Ποιος θα σε εμπιστευτεί ξανά;» ρωτήθηκε από τον Μάικλ Χάουαρντ, επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης... Ο Χάουαρντ, παρότι έχει ταχθεί κατά του νέου Συντάγματος, χαιρέτισε την αλλαγή πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού και τον κάλεσε να προκηρύξει το δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τις επόμενες εκλογές, ελπίζοντας σε πολιτική ήττα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, που στηρίζει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιακών δομών, δήλωσε ότι είναι καιρός η Βρετανία να τοποθετηθεί επί ενός θέματος που την έχει διχάσει εδώ και δύο γενεές.

Εφόσον και όταν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα θα είναι το δεύτερο σε πανεθνική κλίμακα που θα οργανωθεί στην ιστορία της Βρετανίας, έπειτα από εκείνο του 1975, που πραγματοποιήθηκε με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν σχετικά ότι η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δε θα αρχίσει πριν από το τέλος του έτους και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παρά τις «δυσχέρειες» στο εσωτερικό μέτωπο όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ και την 11η Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους έχει και πάλι το προβάδισμα μέχρι και 6% έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζον Κέρι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του USA-CNN-Gallup (50% έναντι 44%), αλλά και αυτή του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας «Washington Post» (48% έναντι 43%).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε γήπεδο ποδοσφαίρου ετοίμαζαν οι δέκα συλληφθέντες στο Μάντσεστερ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, που όμως δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, δηλώνοντας ότι οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι συλληφθέντες είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ολντ Τράφορντ, έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς και σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα εκδώσουν τον Αλβανό Ριντβάν Ρασίτι ως ύποπτο για χρηματοδότηση της οργάνωσης «Εθνικό Αλβανικό Ταμείο» και διασυνδέσεις με την εγκληματική δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης UCPMB στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, μετά από αίτημα των σερβικών αρχών.

ΠΑΛΕ.-- Χιλιάδες Σερβοβόσνιοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στην ανατολική πόλη Βίσεγκραντ διαμαρτυρόμενοι για το φόνο ενός αθώου άνδρα κατά τη διάρκεια εφόδου αστυνομικών, με στόχο τη σύλληψη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου Μίλαν και Σρέντοζε Λούκιτς.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Το διορισμό πέντε νέων υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αντον Ροπ ενέκρινε χτες η πλειοψηφία των μελών της 90μελούς Βουλής. Οι πέντε διορίστηκαν μετά την παραίτηση υπουργών - στελεχών του Λαϊκού Κόμματος λόγω αποτελέσματος δημοψηφίσματος που αρνούνταν την παροχή δικαιωμάτων σε χιλιάδες «μη Σλοβένους» πολίτες. Το Λαϊκό Κόμμα συμμετείχε έως πρότινος στην (πλέον) τετραμερή κυβερνώσα συμμαχία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες αναβλήθηκε η άφιξη 10μελούς αποστολής ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ στην επαρχία του Σουδάν, δυτικό Νταρφούρ. Η ισλαμική κυβέρνηση του Αλ Μπασίρ επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας». Ο 14μηνος πόλεμος στο Νταρφούρ ανάμεσα σε κυβερνητικές - παραστρατιωτικές δυνάμεις και τους άνδρες δύο ανταρτικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 10.000 και τον ξεριζωμό 900.000 άλλων.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Οι εκσκαφές για τη διάνοιξη σήραγγας για το μετρό της Σιγκαπούρης προκάλεσαν χτες καθίζηση του εδάφους σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα ένα νεκρό και τρεις τραυματίες. Αγνοείται επίσης η τύχη περίπου 20 εργατών που εργάζονταν στην κατασκευή του μετρό.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Συνεχίστηκαν για 20ή συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης εναντίον της πολιτικής που επιβάλλει ο μονάρχης του Νεπάλ, βασιλιάς Γκιανέντρα. Οι αρχές συνέχισαν να συλλαμβάνουν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το «NepalNews» να μεταδίδει ότι χτες συνελήφθη «μεγάλος αριθμός γυναικών» που λάμβαναν μέρος στις κινητοποιήσεις των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητικών οργανώσεων. Στις διαδηλώσεις μετείχαν χτες καθηγητές, δάσκαλοι και δικηγόροι.

ΡΩΜΗ.-- Τρεις πρώην αξιωματικοί των Ες-Ες, δικάζονται ερήμην από ιταλικό στρατοδικείο στη Λα Σπέτσια για τη σφαγή 560 αμάχων στις 12 Αυγούστου του 1944 στην περιοχή Σαντ'Αννα ντι Σταζέμα της Τοσκάνης. Στο μεταξύ χτες, τρία άτομα σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν έπειτα από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Τορίνο. Η αστυνομία αποδίδει την κατάρρευση σε έκρηξη αερίου.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κρατική Δούμα υπερψήφισε τη συμφωνία δημιουργίας Κοινού Οικονομικού Χώρου, την οποία έχουν υπογράψει οι Πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ