Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό Σύνταγμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μέχρι χτες διατυπωμένη πρόθεση έγινε βεβαιότητα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να προκηρύξει δημοψήφισμα με θέμα το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δε θα συμβεί νωρίτερα από ένα χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή πιθανότατα μετά τις επόμενες γενικές εκλογές του 2005 και εφόσον οι Εργατικοί της Βρετανίας παραμείνουν στην εξουσία.

Κατά τους πολιτικούς αναλυτές, πρόκειται για «μία αιφνίδια στροφή 180 μοιρών», αφού μέχρι πρότινος ο Τόνι Μπλερ αρνούνταν την ανάγκη να τεθεί προς έγκριση από το βρετανικό λαό το Σύνταγμα της ΕΕ, όταν αυτό οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των «25».

«Το εκλογικό σώμα πρέπει να ρωτηθεί για τη γνώμη του όταν όλα τα ερωτήματα επί του Συντάγματος έχουν απαντηθεί, όταν όλες οι λεπτομέρειες έχουν οριστικοποιηθεί και όταν η νομοθεσία θα έχει εξεταστεί επισταμένως... και όταν το Κοινοβούλιο έχει συζητήσει και αποφασίσει», σημείωσε ο Μπλερ ενώπιον της βρετανικής Βουλής και πρόσθεσε πως είναι καιρός να απαντηθεί «μια και για πάντα» το θέμα εάν η Βρετανία επιθυμεί να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης ή όχι, και συμπλήρωσε πως κατά την εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος θα αποκαλυφθεί η «αληθινή ατζέντα» των ευρωσκεπτικιστών.

«Ποιος θα σε εμπιστευτεί ξανά;» ρωτήθηκε από τον Μάικλ Χάουαρντ, επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης... Ο Χάουαρντ, παρότι έχει ταχθεί κατά του νέου Συντάγματος, χαιρέτισε την αλλαγή πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού και τον κάλεσε να προκηρύξει το δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τις επόμενες εκλογές, ελπίζοντας σε πολιτική ήττα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, που στηρίζει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιακών δομών, δήλωσε ότι είναι καιρός η Βρετανία να τοποθετηθεί επί ενός θέματος που την έχει διχάσει εδώ και δύο γενεές.

Εφόσον και όταν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα θα είναι το δεύτερο σε πανεθνική κλίμακα που θα οργανωθεί στην ιστορία της Βρετανίας, έπειτα από εκείνο του 1975, που πραγματοποιήθηκε με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν σχετικά ότι η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δε θα αρχίσει πριν από το τέλος του έτους και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ