Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικά «μαχαιρώματα»

Πέρασε η κοινή πρόταση Λευκορωσίας - Ρωσίας ενάντια στα φασιστοειδή, ενώ απορρίφθηκε άλλη για την Τσετσενία

Ο Σεργέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εξέφρασε τη λύπη του όσον αφορά στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την Τσετσενία, στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνουν να ληφθεί απόφαση, στην οποία επικρίνεται η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τσετσενία και περιέχονται οι εκκλήσεις για να αρχίσει πολιτικός διάλογος μεταξύ Μόσχας και πολιτικών παραγόντων της Τσετσενίας, απλώς προκαλεί έκπληξη, εφόσον, επί της ουσίας, εάν εννοούν τον Μασχάντοφ, τότε διάλογος με τον Μασχάντοφ δεν μπορεί να γίνει, επειδή δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο εκτός από τους τρομοκράτες. Είναι λυπηρό που η πραγματικότητα αυτή δε γίνεται αντιληπτή σε μερικές χώρες, που είναι οι συνεταίροι μας στην ΕΕ κι ότι αυτοί, δυστυχώς, μαζί με τις ΗΠΑ, καθώς και την Ιαπωνία, ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία, επαναλαμβάνω, για τρίτη χρονιά απέτυχε».

Κοινή πρόταση Λευκορωσίας - Ρωσίας

Το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία επίσημα δήλωνε ότι ανησυχεί πολύ για τη δραστηριοποίηση κάθε λογής ναζιστικών κι εξτρεμιστικών ομάδων και ιδιαίτερα για την κατάσταση ηρωοποίησης των συνεργατών των ναζί στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, δηλαδή σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Στη σχετική Απόφαση της ίδιας Επιτροπής του ΟΗΕ, την οποία πρότειναν από κοινού η Λευκορωσία με τη Ρωσία και που τελικά εγκρίθηκε (με 36 ψήφους υπέρ στους 53, ενώ υπήρχαν και 13 κατά), επικρίνεται η ανεκτικότητα απέναντι στις ναζιστικές κι άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, «όπως είναι οι νεοναζιστές "σκίνχεντ", κι άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν βία σε βάρος ανθρώπων με άλλο χρώμα δέρματος, άλλη θρησκεία και τους ξένους μετανάστες». Στην απόφαση τονίζεται πως «είναι ανεπίτρεπτη η ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στα εγκλήματα του ναζισμού και, μεταξύ των άλλων, η αθώωση των πρώην μελών των οργανώσεων των Ες-Ες».

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, γεννιούνται ερωτήματα, «όταν πρακτικά οι ίδιες χώρες, που ψήφισαν ενάντια στο ρωσικό σχέδιο, είναι αυτές που συνέταξαν και το κείμενο για την κατάσταση στην Τσετσενία».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται πως ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Αυστραλία ψήφισαν ενάντια στη σχετική Απόφαση καταδίκης του φασισμού και δηλώνεται ότι «προκαλεί ανησυχία το ότι στην παραμονή των εορτασμών για τα 60 χρόνια από τη Νίκη κατά του φασισμού μια σειρά κράτη τάσσονται ενάντια στην καταδίκη ενός υπαρκτού κινδύνου για την ασφάλεια των δικαιωμάτων του ανθρώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ