Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Εντός εβδομάδας η άρση των κυρώσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις επενδύσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν, εντός της βδομάδας, στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης, επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που αδημονούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνάπτουν συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρίες από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει, ίσως και σήμερα, την άρση των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1986 και απαγορεύουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνάπτουν οποιαδήποτε εμπορική σχέση με την Τρίπολη.

Πέρα όμως από την άρση των κυρώσεων, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ακυρώσουν και τη νομοθεσία που απαγορεύει στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύουν στον τομέα των υγρών καυσίμων στο Ιράν, ή στη Λιβύη. Ωστόσο, προς τον παρόν η ακύρωση του νόμου Ντ' Αμάτο θα αφορά αποκλειστικά τις επενδύσεις στη Λιβύη. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να λάβει την απόφαση, που τόσο έντονα προσδοκά η Λιβύη: να αποκλείσει παντελώς τη χώρα από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως, και εκτός απροόπτου, αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ