ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΗΕ
Αναμάσημα και κοροϊδία

Καμία πρόσθετη εγγύηση δε δίνει ο ΟΗΕ για την εφαρμογή κι αυτών των ελάχιστων θετικών σημείων που προβλέπονται στο «σχέδιο Ανάν» για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη βιωσιμότητα του προωθούμενου προτεκτοράτου. Ακόμα και η επίκληση κρίσιμων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού γίνεται για ανώδυνα ζητήματα και όχι για την εξασφάλιση έστω και της μακροπρόθεσμης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον, το ψήφισμα που προωθείται τώρα δε γράφει τίποτε περισσότερο από όσα αναφέρονται και στο «σχέδιο Ανάν», το οποίο κρίθηκε προβληματικό έως και από τους θερμότερους υποστηρικτές του.

Συγκεκριμένα: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη των HΠA, κατέθεσε πρόταση για έγκριση δύο χωριστών ψηφισμάτων για το Κυπριακό. Το πρώτο ψήφισμα, που προβλέπει εγκατάσταση στο νησί «Ειρηνευτικής Δύναμης» και εμπάργκο όπλων, συζητήθηκε προς έγκριση αργά χτες το βράδυ.

H παράγραφος για το εμπάργκο όπλων, και μόνο αυτή, τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το δεύτερο ψήφισμα, το οποίο θα υιοθετεί το «σχέδιο Ανάν», και ειδικά τη λεγόμενη Ιδρυτική Συμφωνία του νέου κράτους, θα κατατεθεί προς έγκριση στις 28 Απρίλη, εφόσον και στα δύο δημοψηφίσματα προκριθεί το «ναι». Διαφορετικά, δε θα ισχύει το πρώτο ψήφισμα.

Σημειώστε ότι στο επίμαχο κεφάλαιο 7, στα άρθρα 41 και 42 προβλέπονται τα εξής: Εάν μία χώρα - εν προκειμένω η Τουρκία - δεν εφαρμόσει τις πρόνοιες του σχεδίου, το ΣΑ θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την εν λόγω χώρα. Επίσης, μπορεί να επιβάλει αποκλεισμό από αέρα, θάλασσα και ξηρά και να διακόψει κάθε επαφή με τη χώρα παραβάτη. Στη συνέχεια, εάν τα παραπάνω δε φέρουν αποτέλεσμα, τότε το ΣΑ μπορεί να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες από αέρος, ξηράς και θάλασσας. Μπορεί να προχωρήσει σε αποκλεισμό και σε άλλες επιχειρήσεις για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες των ψηφισμάτων του.

Τις τελευταίες μέρες οργιάζουν οι φήμες στην έδρα του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) ότι η Ουάσιγκτον δε θα επιτρέψει να συμπεριληφθεί αναφορά στο κεφάλαιο 7 σε ψήφισμα του ΣΑ που να αφορά την Τουρκία. Κι αν ακόμα συμπεριληφθεί θα αφορά σχετικά ανώδυνες προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν», όπως το εμπάργκο όπλων και όχι καίρια ζητήματα όπως την προβλεπόμενη από το «σχέδιο Ανάν» σταδιακή αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των στρατευμάτων του «Αττίλα».

Επιπλέον θυμίζουμε ότι και ο ίδιος ο Ανάν στην έκθεση που υπέβαλε προχτές προς το ΣΑ δεν κάνει καμία αναφορά στο κεφάλαιο 7. Απλά ζητά από το Σώμα: - Να υιοθετήσει το σχέδιό του - Να προωθήσει το εμπάργκο όπλων στις περιοχές του νέου ομόσπονδου κράτους - Και να εγκρίνει τη σύσταση και την αποστολή μιας νέας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σχετικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, προβλέπεται να διαλυθεί η σημερινή ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να αντικατασταθεί από την ΟΥΝΣΙΜΙΚ, δηλαδή «Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο». Θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 170 στρατιωτικών παρατηρητών), 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών εκάστη.

Τα ίδια ακριβώς

Η προχτεσινή έκθεση Ανάν προς το ΣΑ και το ψήφισμα που προβάλλεται τώρα ως κατάκτηση υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της βιωσιμότητας της προτεινόμενης επίλυσης, κατά βάση αναφέρουν όσα και το «σχέδιο Ανάν». Το ακριβές απόσπασμα του κεφαλαίου Ε΄ του «σχεδίου Ανάν», που αναφέρεται στις εγγυήσεις, είναι το ακόλουθο:

«Ε. Θέματα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για απόφαση

Δυνάμει συμφωνίας των μερών για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακαλείται να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με τη θεμελιώδη Συμφωνία, με τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα:

  • 1. επικυρώσει τη θεμελιώδη Συμφωνία και, ιδιαίτερα θα:

- α. σημειώσει επίσημα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στην τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύεται με τη θεμελιώδη Συμφωνία και ιδιαίτερα η ένωση της Κύπρου εν όλω ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης,

- και β. αναγνωρίζει την πολιτική ισότητα και τη διαφορετική ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και το ισότιμο καθεστώς (equal status) των συνιστωσών πολιτειών τους εντός της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, και

  • 2. απαγορεύει την προμήθεια όπλων στην Κύπρο κατά τρόπο που να είναι νομικά δεσμευτικός τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς,
  • 3. αποφασίζει να διατηρήσει ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των δύο συνιστωσών πολιτειών, δεν αποφασίσει διαφορετικά, και θα είναι εξουσιοδοτημένη να αναπτύσσεται και να λειτουργεί ελεύθερα σε ολόκληρη την Κύπρο με την ακόλουθη εντολή: "να εποπτεύει την εφαρμογή της θεμελιώδους Συμφωνίας και να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθειά της για να προωθεί τη συμμόρφωση με αυτήν και να συμβάλλει στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος" κλπ.».
Ερωτήματα

Από τη στιγμή, λοιπόν, που τίποτε το καινούριο και ουσιαστικό δε δίνεται ως «εγγύηση ασφάλειας» στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προς τι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το επίμαχο ψήφισμα του ΣΑ;

Μήπως όλο αυτό το παραμύθι χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για να δικαιολογηθεί ένα «ναι» μερίδας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας;

Πάντως αργά χτες το βράδυ ανταποκριτές από τη Ν. Υόρκη μετέδιδαν πως το ΑΚΕΛ έδωσε αρνητική απάντηση στο ψήφισμα που κατέθεσε ο Ανάν στο ΣΑ.

Προσβολή και απρέπεια απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη για τη συνέντευξη του Πατ Κοξ

Για προσβολή και απρέπεια απέναντι στον κυπριακό λαό κατηγόρησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ (Pat Cox), από αφορμή συνέντευξη του τελευταίου που δημοσιεύτηκε χτες σε κυπριακή εφημερίδα. Η παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη έχει ως εξής:

κ. Πρόεδρε,

Σε συνέντευξή σας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» φέρεστε ότι κάνατε το εξής σχόλιο για τους Κύπριους ηγέτες: «Προσωπικά, λοιπόν, είμαι απογοητευμένος απ' αυτό το οποίο νομίζω ότι αποτελεί αποτυχία στους τομείς της φαντασίας και της θαρραλέας ηγεσίας που απαιτείται να επιδειχτεί αυτή την ώρα». Καταλήγοντας, καλέσατε τον κυπριακό λαό να «αδράξει την ευκαιρία».

Θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστω και σε προσωπικό επίπεδο, να ρίχνει όλο του το βάρος για να προσθέσει στην αφόρητη πίεση, τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχεται ο κυπριακός λαός από τον ΓΓ του ΟΗΕ και το περιβάλλον του, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, από την Τουρκία και πολλούς άλλους, περιλαμβανομένων και πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Η παρέμβασή σας αποτελεί προσβολή και επιτρέψτε μου την έκφραση, απρέπεια, απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και όλο τον κυπριακό λαό, ο οποίος δε χρειάζεται μαθήματα καλής συμπεριφοράς ούτε από εσάς ούτε από κανέναν άλλον.

Διαβεβαιώσεις Γκιουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι το όραμα της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ενωμένης Κύπρου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία, είπε, θα τιμήσει την υπογραφή της και θα τηρήσει όλα όσα συμφωνήσει, υποσχεθεί και υπογράψει και το ίδιο αναμένει και από τους άλλους. Σε συνέντευξη στη χτεσινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», ο Α. Γκιουλ είπε ότι ενώ το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Τουρκίας, είναι ένα πρόβλημα που η Τουρκία θέλει να λύσει. Κληθείς να σχολιάσει φόβους για επανάληψη του '74, ο Α. Γκιουλ είπε ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης. Αυτές οι εποχές, είπε, έχουν κλείσει. Η νέα οντότητα και η ειρηνική δομή της, πρόσθεσε, θα είναι εγγυημένη.

Η Κύπρος, τόνισε, θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας, δε νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Το όραμά μας, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι η περιοχή αυτή της Μεσογείου να γίνει πηγή συνεργασίας και φιλίας σε μια ενωμένη Κύπρο, με πολλές ευκαιρίες και επενδύσεις.

Το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Εκτακτη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί με θέμα το Κυπριακό, δύο μέρες μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, τη Δευτέρα 26 Απρίλη, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

Την 1η Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του ΣΕΑ με θέμα επίσης το Κυπριακό. Η συνεδρίαση είχε επαναληφθεί στις 5 Απρίλη για να εκδοθεί στη συνέχεια ανακοινωθέν στο οποίο υπογραμμιζόταν σχετικά με το σχέδιο Ανάν ότι «μαζί με τα θετικά σημεία, υπάρχουν αιτήματά μας που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ