Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Διαβεβαιώσεις Γκιουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι το όραμα της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ενωμένης Κύπρου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία, είπε, θα τιμήσει την υπογραφή της και θα τηρήσει όλα όσα συμφωνήσει, υποσχεθεί και υπογράψει και το ίδιο αναμένει και από τους άλλους. Σε συνέντευξη στη χτεσινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», ο Α. Γκιουλ είπε ότι ενώ το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Τουρκίας, είναι ένα πρόβλημα που η Τουρκία θέλει να λύσει. Κληθείς να σχολιάσει φόβους για επανάληψη του '74, ο Α. Γκιουλ είπε ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης. Αυτές οι εποχές, είπε, έχουν κλείσει. Η νέα οντότητα και η ειρηνική δομή της, πρόσθεσε, θα είναι εγγυημένη.

Η Κύπρος, τόνισε, θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας, δε νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Το όραμά μας, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι η περιοχή αυτή της Μεσογείου να γίνει πηγή συνεργασίας και φιλίας σε μια ενωμένη Κύπρο, με πολλές ευκαιρίες και επενδύσεις.

Το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Εκτακτη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί με θέμα το Κυπριακό, δύο μέρες μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, τη Δευτέρα 26 Απρίλη, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

Την 1η Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του ΣΕΑ με θέμα επίσης το Κυπριακό. Η συνεδρίαση είχε επαναληφθεί στις 5 Απρίλη για να εκδοθεί στη συνέχεια ανακοινωθέν στο οποίο υπογραμμιζόταν σχετικά με το σχέδιο Ανάν ότι «μαζί με τα θετικά σημεία, υπάρχουν αιτήματά μας που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ