Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Εμμεσο OXI στο «σχέδιο Ανάν»

Οι αρνητικές επιπτώσεις, που θα προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία και τους Ελληνοκύπριους η επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διά στόματος του διοικητή της ΚΤΠ, Χρ. Χριστοδούλου

Εμμεσο, αλλά σαφές ΟΧΙ, στο «σχέδιο Ανάν» - άρα και προτροπή για ΟΧΙ στο προαναγγελθέν για το Σάββατο δημοψήφισμα - διατυπώνει και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΠ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια χτεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Χρ. Χριστοδούλου εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του, σημειώνοντας πως «παρά το ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για την ΚΤΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σωστή, αφού προνοεί για μια ΚΤΠ και ένα νόμισμα, δυστυχώς οι επιμέρους πρόνοιες του σχεδίου αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία αυτή».

Επισημαίνοντας τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» (σκιαγραφώντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν υιοθέτησή του με ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα), ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • διατύπωσε την άποψη πως με την εφαρμογή του σχεδίου, θα υπάρχει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα της ΚΤΠ,
  • απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που «ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Ανάν έδωσε στην πλευρά μας (σ.σ. των Ελληνοκυπρίων) οτιδήποτε τους ζητήσαμε για την ΚΤΠ» σημειώνοντας πως «τούτο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Φωτογραφίζοντας» τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» για την ΚΤΠ, ανέφερε τις πρόνοιες για την κυπριακή λίρα, το διοικητικό συμβούλιο, το παράρτημα της ΚΤΠ στο τ/κ συνιστών κράτος, τη θητεία του διοικητή της ΚΤΠ και το προσωπικό της τράπεζας, τη μετατροπή των τ/κ καταθέσεων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, το κόστος εξυγίανσης του τ/κ τομέα.

Επίσης, ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • Εκανε λόγο για κινδύνους που εγκυμονεί για τη νομισματική σταθερότητα η παράλληλη χρησιμοποίηση της τουρκικής λίρας κει της κυπριακής για 8 μήνες (από 1 Μάη μέχρι 31 Δεκέμβρη 2004).
  • Διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις και για τον ίσο αριθμό μελών Ελληνονοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων (3 και 3, συν ένας ξένος) που προβλέπει το σχέδιο για το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπή νομισματοπιστωτικής πολιτικής. Με αυτή την πρόνοια, είπε, υπάρχει πλήρης αριθμητική εξίσωση μεταξύ του 92% που είναι η ελληνοκυπριακή οικονομία και του 8% που είναι η τουρκοκυπριακή, σημειώνοντας πως σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση θα λαμβάνεται με την ψήφο του ξένου! Χαρακτήρισε αυτό το θέμα «τεράστιας σημασίας», γιατί τα σώματα αυτά, «θα παίρνουν τις αποφάσεις για την αξία και ισοτιμία κυπριακής λίρας, το ύψος των επιτοκίων κλπ».
  • Αποκάλυψε πως από το τελικό «σχέδιο Ανάν», απαλείφτηκε η σχετική πρόνοια, όπου γινόταν αναφορά στη διαδικασία μετατροπής των καταθέσεων Τουρκοκυπρίων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, η οποία διαδικασία ερμηνευόταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως εγγύηση των καταθέσεων των Τουρκοκυπρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
  • Εκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σημειώνοντας πως όσα προβλέπει το σχέδιο, σχετικά με την ανάληψη του κόστους αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του τουρκοκυπριακού τομέα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ