Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνάντηση για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

ΣΑΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Ανεπιφύλακτη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την «αποσύνδεση» του δημοψηφίσματος στην Κύπρο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προσφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σαράγεβο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει το αίτημα της Αγκυρας για ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, φέρεται να έχει στείλει μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι δε θα στηρίξει «ούτε το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις πιθανές αντιδράσεις του συνομιλητή του στην περίπτωση του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, ενώ θα ζητήσει να μην «κλείσει» το Κυπριακό αλλά να δοθεί «μία ακόμα ευκαιρία» και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυσή του.

Στο θέμα των «εγγυήσεων», που δήθεν προσφέρει το προτεινόμενο αμερικανοβρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτεται πίσω από το γνωστό δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, φέρεται να έχει δώσει εντολή στον Ελληνα πρεσβευτή στην έδρα του ΟΗΕ να μην εμπλακεί στην όλη διαδικασία.

Στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ελληνοτουρκικών «διαφορών», καθώς ξεκινά στην Αγκυρα ο νέος γύρος διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών γίνεται στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Κρατών που πραγματοποιείται στο Σαράγεβο.

Στη σύνοδο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «αναβαθμίσει» τη βαλκανική πολιτική της, ως συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σημίτη.

Σταθερά, δηλαδή, εφαρμόζεται η πολιτική της «προσέγγισης» των βαλκανικών χωρών με τις ευρωπαϊκές δομές και ο «μετασχηματισμός της περιοχής» σε χώρο κυριαρχίας της «ελεύθερης αγοράς» και της «δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τους άλλους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα Ερντογάν για «νέα πεδία συμμαχιών» (2018-05-08 00:00:00.0)
Σχέδια και ομολογίες επικίνδυνα για τους λαούς (2010-05-15 00:00:00.0)
«Καλό κλίμα» δίχως αντίκρισμα (2008-01-25 00:00:00.0)
Αναμένονται εντάσεις (2006-05-09 00:00:00.0)
Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν (2004-04-20 00:00:00.0)
Σύμπλευση για τρομοκρατία, Κυπριακό, Κόσσοβο... (2004-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ